Μας προετοιμάζει η Τρόικα: «Άμα θέλετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα για τους αστέγους!»

«Μαλλιά κουβάρια» κυβέρνηση – βουλευτές – τρόικα 30 μέρες πριν την άρση της αναστολής για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Με τα πόδια στυλωμένα  φέρεται να είναι η κυβέρνηση απέναντι στην επιτακτική απαίτηση της τρόικας για ξεπάγωμα των πλειστηριασμών εδώ και τώρα.

Και για να «δέσει» ακόμη περισσότερο η ιστορία για μικρά παιδιά, όπως αυτή, διαρρέεται η ανάλγητη και άτεγκτη στάση των δανειστών μας η οποία φέρεται να διαμηνύει «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, φτιάξτε καταλύματα για… άστεγους!».

 

Ξεκάθαρο, απλό και κατανοητό το μήνυμα ενέχει και μία δεύτερη ανάγνωση: «ξεκινήστε να φτιάχνετε καταλύματα για τους άστεγους γιατί πολύ γρήγορα θα τα χρειαστείτε».«Οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» αντέτεινε η ελληνική πλευρά, στη διάρκεια μίας από τις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου δέκα μέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής».

 

Η στιχομυθία αυτή, την οποία μετέφερε στο «ΕτΚ» αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, δείχνει την ένταση των διαπραγματεύσεων αλλά και την τακτική που ακολουθούν οι δύο πλευρές σε μία προσπάθεια να υπερασπίσουν τις θέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος αυτός επιβεβαιώνεται και από πηγές της Κομισιόν.

 

Πριν από την ανταλλαγή αυτών των βαριών εκφράσεων είχε προηγηθεί η παράθεση επιχειρημάτων από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα της διατήρησης των διατάξεων περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε σε προσαρμογή τους προς τα κάτω.

 

Τα «χαρτιά» της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς:

Ένα στα 10 νοικοκυριά κατέχει στεγαστικό δάνειο για την κύρια κατοικία.

Δηλαδή πρόκειται για 351.309 οικογένειες. Από αυτές εκτιμάται ότι περισσότερες από 84.000 (24%) αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή, δηλαδή καθυστερούν τις δόσεις.

Έβαλαν όριο τα 100.000 ευρώ.

Επίσης μόλις το 2 5% των 3 51.309 νοικοκυριών έχει κατοικία άνω των 111 τετραγωνικών και οι μισές οικογένειες απέκτησαν με δάνειο σπίτι αντικειμενικής αξίας κάτω των 140.000 ευρώ.

Τρεις στους τέσσερις δεν έχουν δεύτερη κατοικία.

 Ήταν ορισμένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν τα δύο υπουργεία προκειμένου να αποδείξουν την αναγκαιότητα της μεταβατικής περιόδου μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

 

Με άλλα λόγια υπάρχει μεγάλη ανάγκη της προστασίας της κύριας κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, καθώς η ύφεση και η ανεργία έχει μειώσει τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για τριετή διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Βάζει ως προϋποθέσεις την αντικειμενική αξία στα 150.000 ευρώ καθώς και τη δυνατότητα πληρωμής έστω ενός μέρους από τη δόση του στεγαστικού δανείου.

 

Επίσης, η κυβέρνηση δέχεται ότι με την κατάργηση της δεύτερης διάταξης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς οποιουδήποτε ακινήτου για οφειλές έως 200.000 ευρώ αποκαλύπτονται δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς δεν το κάνουν. H τρόικα αν κι έδειξε στην αρχή, όταν ήλθε πριν δέκα μέρες στην Αθήνα, ότι δέχεται να συζητήσει μεταβατική περίοδο για την προστασία της κύριας κατοικίας, γνωστοποίησε, την περασμένη εβδομάδα τη θέση της που προκάλεσε σοκ: Μόνο για ένα εξάμηνο να προστατεύεται η κύρια κατοικία με αξία μόλις 100.000 ευρώ κι εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.

 

Ο κ. Χατζηδάκης όταν ενημερώθηκε, λένε οι πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κι έδωσε εντολή στον κ. Στέργιου να απορρίψει την πρόταση και να στείλει εκ νέου τη θέση της ελληνικής πλευράς. H τρόικα διατείνεται ότι ουδέποτε έθεσε ζήτημα της οριζόντιας άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Μιλά, λένε οι πληροφορίες, για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος που δεν ξεχωρίζει τους κακοπληρωτές από τους πραγματικά ευάλωτους.

 

Υποστηρίζει ότι ο νόμος Κατσέλη από μόνος του αρκεί για την προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά αδύναμων. Και μάλιστα μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του καλοκαιριού όσοι υποβάλουν αίτηση στο ειρηνοδικείο κερδίζουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους την παύση οποιουδήποτε καταδιωκτικού μέσου σε βάρος τους. Περίπου 80.000 έχουν υποβάλει αίτηση στον νόμο.

 

Να σημειωθεί οτι τα σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά και οι τράπεζες, το πρώτο εξάμηνο του έτους τα καθυστερούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στο 29,3% του συνόλου από μόλις 7,7% που ήταν το 2009, ενώ περίπου 65 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα καθυστερούμενα δάνεια.Η έκρηξη των καθυστερήσεων σημειώθηκε από το 2010, οπότε άρχισαν οι επιπτώσεις της ύφεσης, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 10,4%, να ανεβαίνει το 2012 στο 24,5% και σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, να έχει εκτιναχθεί στο 29,3%. Το ποσοστό στα στεγαστικά εκείνων που δεν πληρώνουν είναι στο 24%, στα καταναλωτικά δάνεια πιο ψηλό, στα 43,8%, και στα επιχειρηματικά δάνεια στο 29,2%.

 

Η ακτινογραφία των δανειοληπτών έχει ως εξής:

  • Ενα στα 10 νοικοκυριά, με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, κατέχει στεγαστικό δάνειο για την κύρια κατοικία του (351.309 νοικοκυριά).
  • Περισσότεροι από το 50% των δανειοληπτών  έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας-μικρότερης των 140.000 ευρώ.
  • Το 75% των δανειοληπτών έχουν κατοικία μικρότερη των 111τ.μ.
  • Το 7% των δανειοληπτών  έλαβε το δάνειο πριν από το 1995, το 55% την περίοδο 1995-2004, ενώ στην επόμενη 4ετία (2005-2008) έλαβε δάνειο το 35%. Μόνο 3% των δανείων έχουν ληφθεί μετά το 2008.
  • Τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες δεν έχουν δεύτερη κατοικία.

Καμία ουσιαστική αντίδραση

 

Αμάσητη την κατέβασαν και αυτή την προσβολή από την προκλητική εμμονή της τρόικας Χατζηδάκης, Σκορδάς, Στουρνάρας, Σταϊκούρας. Από ποιον να περίμενε κανείς, βέβαια, κάποια αντίδραση ή αντίσταση; Από τον κύριο Πλειστηριασμοί – κατά κόσμον Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος κατά διαστήματα τάσσονται υπέρ της άρσης των πλειστηριασμών.

Ο μόνος προβληματισμός που φέρεται να υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη είναι ο εξής: «θα πέσουμε για τους πλειστηριασμούς;» «Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;» έγραφε το Βήμα της Κυριακής.

Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα παίζεται πόκερ ανάμεσα σε μία ανάλγητη παρέα τεχνοκρατών και σε μία κυβέρνηση που εστιάζει το ενδιαφέρον της μόνο στην παραμονή της στην εξουσία.

 

Danioliptes.gr