Μελέτη-σοκ από τη ΓΣΕΕ καταγράφει οτι ανεργία και πτώση των μισθών στερούν από τα Ταμεία ετήσια έσοδα ύψους 10,5 δις ευρώ! Διαπιστώνεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με την ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα (27,3% τον Αύγουστο) και τους μισθούς να έχουν υποχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα κοντά στο 50%, το ασφαλιστικό έχει μόλις άλλα δύο χρόνια ζωής.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η Δημοκρατία, η μελέτη δείχνει ακόμα ότι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από την ανεργία και τη μείωση των μισθών φτάνουν τα 10,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Για κάθε ποσοστιαία μονάδα που αυξάνεται η ανεργία, τα έσοδα για την Κοινωνική Ασφάλιση μειώνονται κατά 250.000.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα τα έσοδα από εισφορές υποχωρούν κατά 150.000.000 ευρώ.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του ινστιτούτου για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) αφορά τις «επιπτώσεις που έχει η γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας την περίοδο 2013 – 2050».
Εκτός από τη δραματική επίδραση της ανεργίας και των μισθών, το ασφαλιστικό σύστημα καταγράφει απώλειες 8,5 δισ. ευρώ ετησίως από την εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία και τις διάφορες μορφές ευέλικτης απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση).
Άλλα 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι οι οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε όλα τα παραπάνω, εάν προστεθεί η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) από 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% το 2060, αλλά και το γεγονός ότι έως τότε ο πληθυσμός που θα βγει στη σύνταξη θα αυξηθεί κατά 70% λόγω δημογραφικού, επιβεβαιώνεται η οριακή κατάσταση που βρίσκεται το ασφαλιστικό της χώρας.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες το 2015 θα είναι το τελευταίο έτος που το ασφαλιστικό θα μπορεί να βρίσκεται έστω και σε οριακή ισορροπία! Και μετά τι;
Εκτός, των άλλων κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεργία, είναι σημαντικό να περιοριστεί και για να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μόνο έτσι θα αυξηθούν οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και άρα θα βελτιωθούν τα έσοδα των Ταμείων.
Για να επιστρέψει όμως η ανεργία στα επίπεδα του 2009, δηλαδή προ κρίσης, ο διευθυντής του ΙΝΕ Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει να υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης 3,5%-4% κάθε χρόνο για την επόμενη εικοσαετία, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009-2013, ελέω κρίσης.
Από το 2010 έως σήμερα, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις έχουν επιβαρυνθεί με 4,2 δισ. ευρώ. Μόνο τη διετία 2013-2014 υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ οι περικοπές σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές), εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, που αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού των 11,6 δισ. ευρώ που αφορά τη δημοσιονομική λιτότητα. Επίσης, οι απώλειες για τους μισθωτούς την περίοδο της κρίσης φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος από αυτά να αποτελούν και απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τούς συνταξιούχους
Τα πλήγματα σε βάρος των συνταξιούχων ήταν τα πιο σκληρά από την αρχή του μνημονίου. Ένα από αυτά η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα σε όσους είναι κάτω των 60 ετών.
Όμως, όπως διαβάζουμε, η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου έχει κρίνει εδώ και πολύ καιρό αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι στην πρώτη προσφυγή που θα κατατεθεί στα δικαστήρια, ο εναγόμενος θα δικαιωθεί και στην πράξη ο νόμος δεν θα ισχύσει. Η Ολομέλεια η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος.
Ζητάμε την επαναφορά των δώρων για όλους τούς συνταξιούχους που άδικα περικόπηκαν, μετά από εισφορές που πλήρωναν χρόνια προς τα ταμεία τους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.