Την προτίμησή του στην Ελλάδα – γιατί άραγε – επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters, σε μια από τις σπάνιες τηλεφωνικές συνεντεύξεις του, ο επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa.

«Μας αρέσει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «κάνει πολύ καλή δουλειά».   

 

«Έχουμε κάνει αρκετές επενδύσεις σε μετοχές στην Ελλάδα και την Eurobank Properties… και φυσικά εξακολουθούμε να αναζητάμε ευκαιρίες στη χώρα», τόνισε ο ίδιος, αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω την πρόσφατη στρατηγική επένδυση του fund στην Eurobank.

 

Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, η Fairfax είχε συνδεθεί με ενδεχόμενη επένδυση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το Μάρτιο, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε πως το καναδικό fund είχε «εκφράσει ενδιαφέρον» για την ανακεφαλαιοποίηση του ιδρύματος.

 

Τελικά η Fairfax δεν συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ αλλά τον Οκτώβριο ανακοίνωσε πως αυξάνει τη συμμετοχή της στην Eurobank Properties από το 19% στο 41%, ενώ θεωρείται από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για την Eurobank.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Watsa, το καναδικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 23,3 δις. δολαρίων διαθέτει το 30% των κεφαλαίων της σε ρευστό για άμεση αξιοποίηση πιθανών ευκαιριών.

 

Τι έκανε ο Σαμαράς που εκτίμησαν τα κοράκια;

 

Το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί τις συζητήσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθώς επίσης και για τα «κοράκια» που τριγυρίζουν τις τράπεζες και ζητούν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια.

 

Επανειλημμένα έχει ανοίξει το θέμα της τιτλοποίησης των δανείων, που αν και προχωρά νόμιμα, γίνεται με παράνομο τρόπο. Σαφή απάντηση από την κυβέρνηση δεν έχουμε πάρει. Κι ο Υπουργός Οικονομικών αποφεύγει επίμονα την απάντηση.

 

Τα κόκκινα δάνεια έχουν φθάσει ήδη σε ποσοστό πάνω από 30 % του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι και βαρίδι για την εξέλιξη της εξυγίανσής των τραπεζών. Οι τράπεζες, μέχρι πρόσφατα, ήταν αρνητικές στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών γιατί τα ενυπόθηκα σε κατοικίες δάνεια αποτελούν για τις τράπεζες σημαντικό στοιχείο του Ενεργητικού τους, ακόμη και αν είναι καθυστερημένα, επειδή έχουν μεγάλο ποσοστό κάλυψης. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν έναν όγκο ακινήτων σε μία αγορά, η οποία έχει καταρρεύσει και με ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλει εξαιρετικά μεγάλο βάρος στα ακίνητα. Από την άλλη πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να αντέξουν το κοινωνικό κόστος εκτέλεσης των πλειστηριασμών.

 

Ακόμη αν καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, θα υποχρεωθούν να μειώσουν την αξία των υποθηκών τους, γεγονός, που θα αυξήσει τις επισφάλειες και τις προβλέψεις τους και κατά συνέπεια τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους για κάλυψη των επιπλέον ζημιών.

 

Και σε αυτό το σημείο εμφανίζονται τα funds, τα οποία αγοράζουν «κοψοχρονιά» με αποτέλεσμα να τα ξεφορτώνονται από τα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες ώστε να μην τα εμφανίζουν ως επισφάλειες.

 

Όμως, μέσα στο 2014, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εμφανισθεί έντονα και πιεστικά για τις τράπεζες, οπότε οι διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών θα επιταχυνθούν, επειδή ήδη τα κόκκινα δάνεια έχουν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μόνο που οι μεθοδεύσεις αυτές των τραπεζών υπέρ των ξένων επενδυτικών σχημάτων

Οι μεθοδεύσεις αυτές των τραπεζών, γίνονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τις οποίες αναγνωρίζουν τα ξένα funds, κι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχεδιασμό ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού με ανεξέλεγκτες και αδιευκρίνιστες διαδικασίες, που μάλλον θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «πάρτυ» πάνω από τις κατοικίες και την περιουσία του ελληνικού λαού.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.