Τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, τα οποία σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, έχουν υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος θα συζητηθούν σήμερα, σε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
Το κυρίαρχο θέμα αφορά στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, υπό το φως των ευρημάτων του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Η BlackRock παραδίδει τα ευρήματα της ανάλυσής της για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των εγχώριων τραπεζών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα μάθουμε τι πραγματικά ανακάλυψε στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδας πρόκειται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την επεξεργασία των στοιχείων. Στόχος, να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και να ανακοινώσει μέχρι τέλος του έτους τη σχετική έκθεση.
Οι τράπεζες επιδιώκουν να μειωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από το 9% στο 8%, κάτι που ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, γράφει σήμερα η Καθημερινή.
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης των τραπεζών, η ΤτΕ θα εξετάσει πέντε παράγοντες:
• Την κεφαλαιακή κατάσταση.
• Τη λειτουργική κερδοφορία.
• Τις προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
• Τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Δηλαδή τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης.
• Και τα οφέλη που έχουν προκύψει από τις τελευταίες συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόσθετα κεφάλαια θα εξασφαλίσουν οι τράπεζες από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης που προβλέπονται στα business plan. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών, Τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων, n κεφαλαιακή κατάσταση, το απόθεμα προβλέψεων για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και οι συνέργειες.
Στόχος της ΤτΕ είναι να δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεση στο τέλος του έτους. Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας θα προσδιορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας αφού προηγουμένως συνεκτιμήσουν μια σειρά παραγόντων:
* Την κεφαλαιακή κατάσταση. Η ΤτΕ θα εξετάσει την τρέχουσα κεφαλαιακή κατάσταση της κάθε τράπεζας. Όσο ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση διαθέτει μια τράπεζα, τόσο ανθεκτικότερη είναι έναντι πιθανών μελλοντικών προβλημάτων.
* Το απόθεμα των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες ήδη έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις λειτουργούν ως μαξιλάρι ασφαλείας.
* Τη λειτουργική κερδοφορία. Τα κέρδη προ προβλέψεων που θα επιτύχουν οι τράπεζες την επόμενη τριετία δημιουργούν ένα πρόσθετο απόθεμα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της περαιτέρω ενίσχυσης των καθυστερήσεων. Η μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δημιουργούν προσδοκίες ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της πωλήσεις ακινήτων και άλλες ενέργειες με τις οποίες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
* Συνέργειες. Σημαντικά είναι τα οφέλη από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας απορροφήσει 6 τράπεζες αναμένει ετήσιο όφελος από τις συνέργειες ύψους 350 εκατ.ευρώ, n Alpha Bank που απορρόφησε την Εμπορική θα έχει ετήσιο όφελος 170 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα (Probank, FBB) θα έχει όφελος 110 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank (Τ.Τ., Proton Bank) θα έχει ετήσιο όφελος 90 εκατ. ευρώ.
Η ΤτΕ θα αφαιρέσει από τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες το συνολικό όφελος που θα προκύψει από τους παραπάνω παράγοντες.
Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να κατορθώσουν να πετύχουν την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τα ισχύοντα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το αίτημα υποστηρίζουν και οι ελληνικές αρχές ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες, βάσει του μνημονίου, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 9%. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών αν πραγματοποιηθεί η εξομοίωση τότε θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει να προσαρμοστούν προς χαμηλότερα επίπεδα- και οι απαιτήσεις για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας με το οποίο θα «τρέξει» το δυσμενές σενάριο της άσκησης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.