Τη συναίνεση της τρόικας σε νομοθετική ρύθμιση η οποία σε πρώτη φάση θα απελευθερώνει μερικώς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και θα καλύπτει το νομικό κενό που θα προέκυπτε μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα αναζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Χατζηδάκης θα προτείνει τη διατήρηση για ένα χρόνο της απαγόρευσης μειώνοντας, ωστόσο, το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστατευόμενη πρώτη κατοικία στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, γράφει σήμερα η Καθημερινή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών τα ΕΛΣΤΑΤ, το 80% των δανειοληπτών έχει κατοικία αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, η οποία πιθανότατα θα έχει διάρκεια ενός έτους, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στη συνέχεια μέσα στο 2014 τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου στο οποίο η βαρύτητα θα δίνεται στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών και στη δημιουργία ενός προληπτικού πλέγματος έτσι ώστε να αποφεύγεται η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ρύθμιση
Η ρύθμιση που θα γίνει σε πρώτη φάση -με ή χωρίς την έγκριση της τρόικας αναμένεται να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
α) Κατάργηση νομοθετικής διάταξης Παπαθανασίου (2009), η οποία προέβλεπε την απαγόρευση των πλειστηριασμών όχι μόνο της α’ κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι ποσού 200.000 ευρώ.
β) Διατήρηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α’ κατοικίας βάσει του νόμου Κατσέλη για τη δικαστική ρύθμιση χρεών. Ωστόσο, θα μειωθεί το μέγιστο όριο αντικειμενικής αξίας της α’ κατοικίας που θα εξαιρείται του πλειστηριασμού. Σήμερα το μέγιστο όριο είναι 300.000 ευρώ για τον άγαμο, 375.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και 450.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.
γ) Θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και οφειλετών.
Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει αμοιβή για κάθε διαμεσολαβητή 200 ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το 75% οι δανειστές. Απορίας άξιο είναι το γεγονός οτι συναρμόδια Υπουργεία προωθούν διακαώς τη διαμεσολάβηση, αποφασίζουν να επιβάλλουν «καπέλο» σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης! Σε μία τέτοια περίπτωση, ποιος θα καταβάλλει την πρόσθετη αμοιβή του διαμεσολαβητή η οποία θα αντιστοιχεί στο τρία τοις χιλίοις της ρυθμιζόμενης οφειλής;
Κι όλα αυτά ενώ ήδη έχει αποτύχει παταγωδώς ο θεσμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού!
Παρόλα αυτά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί στην εξωδικαστική προστασία της α’ κατοικίας βάσει πολλών παραγόντων που συνθέτουν το προφίλ του δανειολήπτη.
Το νέο αυτό πλαίσιο θα αφορά οφειλέτες με παροδική αδυναμία πληρωμής και με α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.