Μετά από δύο μήνες απάντησαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί στις απορίες και τους προβληματισμούς του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος σχετικά με την τροποποίηση του Νόμου Κατσέλη, που κατέθεσε στη Βουλή με επερώτηση του ο βουλευτής Αχαΐας και ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ν. Νικολόπουλος.
Με μεγαλύτερη των δύο μηνών καθυστέρηση οι αρμόδιοι Υπουργοί απάντησαν χωρίς να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικοί σε ένα τόσο σημαντικό όπως είναι η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Τα ερωτήματα που είχαν προκύψει μετά την τροποποίηση του νόμου 3869/2010 ήταν μεταξύ άλλων: «τι μέλλει γενέσθαι με τις χιλιάδες αιτήσεις δανειοληπτών που περιμένουν να κατατεθούν; Τι θα ισχύσει για την ελάχιστη καταβολή με την κατάθεση της αίτησης; Ο δανειολήπτης θα καλείται να καταβάλλει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης από τον ίδιο μήνα της αίτησης του για υπαγωγή στο νόμο 3869/2010 ή αλλιώς τον καινούργιο Ν 4161/2013; Πώς, όμως, θα ορίζεται αυτό το 10% όταν οι τράπεζες δεν δίνουν βεβαιώσεις οφειλών; Κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στο δανειολήπτη την καταβολή αυτής της δόσης, ποιος θα κρίνει αν μπορεί ή όχι να καταβάλλει απλώς την ελάχιστη δόση των 40 ευρώ; Σε ποιες περιπτώσεις δανειοληπτών θα ισχύσουν οι μηδενικές καταβολές που ορίζει ο νόμος για ειδικές περιπτώσεις ανέχειας;» (βλ. Αλαλούμ με το νέο νόμο Κατσέλη. Άπειρα τα ερωτήματα. Καμία απάντηση).
Βέβαια, όταν διατυπώνονταν αυτά τα ερωτήματα, κανείς δεν μπορούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό των αλλαγών που επέφεραν οι τροποποιήσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τελικώς, τα ζητήματα που είχαν ανακύψει με το νέο νόμο, λύθηκαν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα νομολογιακά από τα Ειρηνοδικεία.
Αν κι οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών είναι άνευ αντικειμένου, αφού έγιναν με περισσότερους από δύο μήνες καθυστέρηση αξίζει να δούμε τα βασικά σημεία τους με τα οποία παίρνουν θέση απέναντι στα σοβαρά ερωτήματα που διατύπωναν νομικοί.
Βέβαια, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Στην απάντηση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού υπερασπίζεται το νόμο 4161/2013, επισημαίνει οτι η πρόβλεψη ελαχίστου ορίου καταβολής αποσκοπεί στην καταστρατήγηση του νόμου από κακόπιστους οφειλέτες ήτοι αποσκοπεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου (moralhazard), το οποίο συνήθως εμφανίζεται στο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ο Υπουργός αναφέρει οτι κατά την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάζει συνεχώς όλες τις παραμέτρους. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να υπάρξουν παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Επιπροσθέτως, τονίζει οτι η ερμηνεία κι η εφαρμογή των νόμων εναπόκειται στα καθ΄ ύλην και κατά τόπον αρμόδια δικαστήρια στη βάση πραγματικών περιστατικών και νομικών δεδομένων της εκάστοτε υπόθεσης.
Αυτά επισημαίνει στην απάντηση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος για τα υπόλοιπα παραπέμπει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, απάντηση στην επερώτηση του Ν. Νικόλοπουλου απέστειλε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς. Στην απάντηση της η ΓΓ τονίζει οτι με την ψήφιση του Ν. 4161/2013, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει δραστικά και στοχευμένα το ζήτημα της διευθέτησης των δανειακών οφειλών φυσικών προσώπων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει οτι στόχος αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι να γίνει ποιο σύντομη κι αποτελεσματική η διαδικασία διευθέτησης οφειλών μέσω του Νόμου 3869/2010 και να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αναφέρει ακόμη, οτι ο Ν. 3869/2010 για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής επικαιροποιήθηκε κι εξορθολογίστηκε.
Κι όλα αυτά χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένη και χωρίς να δίνεται καμία επιπλέον διευκρίνισε προκειμένου να βοηθηθούν στην πράξη οι δανειολήπτες και δικηγόροι τους.
Διαβάστε την απάντηση του Υπ. Οικονομικών εδώ , την απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης εδώ και την απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης εδώ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.