Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι η τρόικα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, ωστόσο τόνισε ότι είναι ένα «σημαντικό και ευαίσθητο θέμα», το οποίο «πρέπει να λυθεί με δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο».
Kοινωνικά δίκαιη λύση ζητεί το ΔΝΤ για πλειστηριασμούς Γης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Pάις αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι η τρόικα βρίσκεται κοντό σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, ωστόσο τόνισε ότι είναι ένα «σημαντικό και ευαίσθητο θέμα», το οποίο «πρέπει να λυθεί με δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο».
Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου, ο κ. Pάις εκτίμησε ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο, όταν η «πλήρης διαπραγματευτική ομάδα» αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα. Άλλες πηγές πάντως σημείωναν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Ελλάδα με πλήρη διαπραγματευτική σύνθεση και έχει θέσει όλα τα ανοιχτά θέματα, απλώς πρόκειται για «μεταβατική αποστολή», καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματευθείς σε αυτή την επίσκεψη. Όντος εκτιμούσαν, η έγκριση της επόμενης δόσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.
Ερωτώμενος για την παραδοχή της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασιζόταν σε λάθος πολλαπλασιαστή, υπόθεση που υποτίμησε τις υφεσιακές συνέπειες τις λιτότητας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι «οι αρχικές μακροοικονομικές υποθέσεις ήταν λογικές και αναθεωρήθηκαν γρήγορα, καθώς άλλαζαν οι συνθήκες». Όσο για το αν θα ακολουθούνταν άλλη πολιτική σε διαφορετική περίπτωση, σημείωσε ότι οι συμβουλές του Ταμείου για τη δημοσιονομική προσαρμογή «είναι πραγματιστικές, συνεπείς, και απαραίτητες για χώρες με υψηλή επιβάρυνση χρέους και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση» όπως η Ελλάδα.
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι «το νέο πρόγραμμα είναι διαφορετικό και έχει ήδη αλλάξει αντιδρώντας σε διάφορες εξελίξει, με προτροπή μάλιστα του ΔΝΤ». O κ. Ράις τόνισε, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και της Πορτογαλίας, αυτό περιλαμβάνει χαμηλότερη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή και επιμήκυνση της περιόδου τις προσαρμογής «με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Επιπλέον, είπε ότι ειδικά η Ελλάδα έχει αναζητήσει και έχει λάβει ελάφρυνση του χρέους. Αναφορικά τέλος με βρετανικά δημοσιεύματα που επαναφέρουν σενάρια εξόδου τη$ Ελλάδας από το ευρώ, παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσει Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποκλείουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις εκτίμησε ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα συνεχισθούν τον Ιανουάριο.
Ουάσιγκτον, Κατερίνα Σώκου από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.