Απόφαση της τρόικας για απεμπλοκή από το τραπεζικό σύστημα

«Πιο σύντομα απ’ όσο νομίζετε οι εξελίξεις» δηλώνει αξιωματούχος των Βρυξελλών.  Άμεση πώληση των τραπεζών μετά την Eurobankη αρχή με Εθνική.

 

Μετά την Eurobank η Εθνική πώληση των συστημικών. Η αλλαγή του νόμου για τη λειτουργία του Ταμείουεπιταχύνει τις εξελίξεις. Μπροστά σε νέες εξελίξεις με πολύπλευρο ενδιαφέρον βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

 

Σχεδόν έξι μήνες μετά από το επιτυχημένο «πείραμα» της ανακεφαλαιοποίησης, φαίνεται να δρομολογείται η δεύτερη… μεγάλη ανατροπή για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από συγκλίνουσες πηγές πληροφοριών, που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων και οι οποίες κάνουν λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών. Όπως όλα δείχνουν, οι Τροικανοί έχουν βάλει στο τραπέζι τους νέους σχεδιασμούς, με βάση τους οποίους θα κινηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Κεντρικός άξονας του αναμορφωμένου πλάνου, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη γρηγορότερη απεμπλοκή του ΤΧΣ από τη σημερινή θέση του βασικού μετόχου των τραπεζών.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική Τράπεζα έχει επιλεγεί ότι θα είναι εκείνη που θα πάρει πρώτη τη σκυτάλη των εξελίξεων, όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό με την πρώτη ανάγνωση.

 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι καθοριστικό ρόλο στους σχεδιασμούς θα έχει αυτή καθ’ αυτή η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από τη στιγμή που θα τερματιστεί η πνιγηρή ύφεση, πιστεύεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να πυροδοτήσουν την αύξηση του ενδιαφέροντος των ισχυρών, διεθνών κεφαλαίων.

Σε διαφορετική όμως περίπτωση και με δεδομένη την εύθραυστη ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, το όλο εγχείρημα θα έχει σοβαρές δυσκολίες για να υλοποιηθεί.

 

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, οι περισσότεροι από τους αναλυτές έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι «στο τέλος της ημέρας» η εικόνα του τραπεζικού τοπίου θα έχει αλλάξει και ορισμένες εξ’ αυτών, αν όχι όλες, θα έχουν περάσει σε άλλα χέρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

 

Εκ των πραγμάτων, κινητήριος μοχλός των εξελίξεων είναι η νομοθετική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Οι νέες διατάξεις θα δίνουν το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank σε τιμές χαμηλότερες των warrant’s

 

 

Άλλα 19,4 δισ. χρειάζεται να βάλουν οι μέτοχοι

Στις προ εξαμήνου κεφαλαιακές αυξήσεις, η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank συγκέντρωσαν αθροιστικά 3 δισ. ευρώ από ιδιώτες και κατάφεραν να διατηρήσουν τον «ιδιωτικό» τους χαρακτήρα. Μαζί με τις μετοχές που πήραν οι ιδιώτες, έλαβαν δωρεάν και ισάριθμα Warrants με τη δυνατότητα να τα εξασκήσουν στα προσεχή 9 εξάμηνα.

 

Με βάση τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών που απορρέουν από τα Warrants (στο πρώτο από τα 9 εξάμηνα) οι ιδιώτες μέτοχοι χρειάζεται να βάλουν άλλα… 19,4 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών τα 8,8 δισ. ευρώ αφορούν τα μετατρέψιμα σε μετοχές Warrants της Εθνικής Τράπεζας, τα 6,5 δισ. αφορούν την Πειραιώς, ενώ 4,1 δισ. ευρώ απαιτούνται για την Alpha Bank. Αν όλα τα Warrants ασκηθούν στο 9ο εξάμηνο τότε θα απαιτηθούν 23,3 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν «τσουχτερές» επιτοκιακές προσαυξήσεις για τις νέες μετοχές που αποκτούν οι ιδιώτες δικαιούχοι σε βάθος χρόνου.

 

 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι οι τράπεζες έχουν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά τους για να διατηρήσουν τον πλήρη, ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

 

Πως θα γίνει και πότε η παραχώρηση των πακέτων

«Πολύ συντομότερα απ’ όσο νομίζετε» Τι πιστεύει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ’ επέκταση η Τρόικα.

 

 

Ότι τα 19 δισ. που έχουν δοθεί στις τράπεζες δεν προβλέπεται να επιστραφούν στο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί (τα Warrants δεν θα δώσουν τη δυνατότητα να πέσουν κατά πολύ σε μειοψηφικά νούμερα τα ποσοστά του ΤΧΣ) και έτσι η απόφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι δεδομένη. Οι συστημικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Αυτόν της Eurobank. Το πότε θα συμβεί αυτό κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει έστω κι αν ο αξιωματούχος των Βρυξελλών με τον οποίο μίλησε η «DEAL» έδειχνε μια σιγουριά λέγοντας: «Πολύ συντομότερα απ’ όσο νομίζετε».

 

 

Αυτή τη στιγμή, το ΤΧΣ κατέχει μετοχές που αντιστοιχούν στο 84% της Εθνικής Τράπεζας, στο 81,1% της Πειραιώς και περίπου στο 81,3% της Alpha Bank. Στην περίπτωση της Alpha, που μπήκε πρώτη στο χορό της εξάσκησης των Warrants, η συμμετοχή αφορούσε το 2,3% του συνόλου των δικαιωμάτων. Ενώ ανάλογο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για την εξάσκηση των δικαιωμάτων στην Εθνική και την Πειραιώς, στις 26 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου του 2014, αντίστοιχα.

 

Με τις ισχύουσες διατάξεις, το ΤΧΣ δεν μπορεί να εκποιήσει μετοχές των τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του (και για τις οποίες έχει καταβάλει εξ’ αρχής τα κεφάλαια). Σε περίπτωση υποβολής δημόσιας πρότασης για τα Warrants το ΤΧΣ θα έχει την απόλυτη ελευθερία των μελλοντικών κινήσεων πριν παρέλθουν τρία χρόνια. Ωστόσο, η επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας θα του δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Θα μπορεί δηλαδή να προχωρά σε προαιρετική δημόσια πρόταση, προκειμένου να παίρνει τα Warrants που τώρα είναι στα χέρια ιδιωτών (κυρίως ξένων funds).

 

Στην περίπτωση αυτή, θα απελευθερωθούν οι «δεσμευμένες» μετοχές οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να διατεθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Πιθανότατα σε αγοραίες τιμές και όχι κατ’ ανάγκην πάνω από εκείνες της κεφαλαιακής αύξησης που προηγήθηκε…

 

Από τη στιγμή κατά την οποία θα μετουσιωθούν σε πράξη όλα αυτά, θα υπάρξουν ουσιώδης ανακατατάξεις στα μέχρι τώρα υφιστάμενα δεδομένα.

 

Παραχωρήσεις

Κατ’ αρχήν, το ΤΧΣ θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει γρηγορότερα σε παραχωρήσεις «πακέτων» τραπεζικών μετοχών, από τη στιγμή που θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον. Θα μπορέσει έτσι να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που είναι το κορυφαίο ζητούμενο για την Τρόικα, αλλά αποτελεί και το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.

 

• Από τη στιγμή που θα υπάρξουν δημόσιες προτάσεις για τα Warrants, τα ξένα funds θα έχουν κάθε λόγο να πουλήσουν τα δικαιώματα, καθ’ ότι είναι αναμενόμενο να πριμοδοτηθούν (με ένα 20% τουλάχιστον) επί των αγοραίων τιμών. Πολλά απ’ αυτά, πιστεύεται ότι θα δώσουν τα Warrants στο ΤΧΣ, σπεύδοντας να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

 

• Είναι ευνόητο, ότι σε όποιο από τις τράπεζες υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά Warrants, θα κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες του ΤΧΣ για placement μετοχών, που θα σημάνουν πιθανότατα και την αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

 

Εξ αντικειμένου, Τρόικα και ΤΧΣ θέλουν τη γρηγορότερη απεμπλοκή από τις τράπεζες, έτσι ώστε να καλυφθεί η κεφαλαιακή «τρύπα» των μέχρι τώρα ενισχύσεων. Σε ότι αφορά το κυβερνητικό «μέτωπο», η πλήρης αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρείται η πλέον κρίσιμη παράμετρος για την οικονομία, που πασχίζει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

 

DEAL