«Ήξεις αφίξεις» ο Υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος κατάφερε πάλι να λάδι στη φωτιά και να προκαλέσει λέγοντας οτι «αυτοί που θα πληρώσουν την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι ή φορολογούμενοι ή καταθέτες».

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία, ανέφερε χαρακτηριστικά οτι  «δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν». Παράλληλα, επεσήμανε ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες!

 

Προκειμένου να καλύψει το μεγάλο του ψέμα ο Υπουργός της «δήθεν» Ανάπτυξης, τόνισε οτι δεν υπάρχει λόγος να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι που έχουν υψηλά εισοδήματα και που καλύπτονται πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν.

 

Όχι μόνον γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις αυτές, αλλά και γιατί εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες. Και αυτό δεν θέλουμε φυσικά ούτε να το σκεπτόμαστε, θα ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

 

Από ποιους, όμως, θα τα πάρουν; Δεν λαμβάνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποίο είναι ενδεικτικά της οικονομικής στενότητας, στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, εν μέσω της κρίσης;

 

Η έρευνα της Αρχής η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και αφορά στο 2012 , αποκάλυψε οτι πάνω από το μισό του πληθυσμού αντιμετώπιζε δυσκολία στην αποπληρωμή λογαριασμών, αλλά και στην κάλυψη των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

 

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση ανέρχεται σε 26,7% το 2012, από 16,4% το 2008, ποσοστό που για τον φτωχό πληθυσμό είναι 47,6% το 2012 και για τον μη φτωχό πληθυσμό 20,8%. Μάλιστα, περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή του. Όλα τα παραπάνω δεδομένα, κατατάσσουν την Ελλάδα στην έκτη θέση στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη οικονομική υστέρηση, το 2012.

 

Σημειωτέον οτι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στην περασμένη χρονιά, όταν ακόμη η κατάσταση δεν είχε γίνει τόσο δύσκολη για χιλιάδες νοικοκυριά τόσο από την άποψη της ανεργίας όσο κι από την άποψη της φοροεπιδρομής.

 

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε τους δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας που προκύπτουν από τα στοιχεία της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2012, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από τη μελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, δυσκολία για μία εβδομάδα διακοπών ετησίως, για γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι -ή ισοδύναμο για χορτοφάγους- κάθε δεύτερη ημέρα, για επαρκή θέρμανση της κατοικίας, για αγορές διαρκών αγαθών όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη ΤV, τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο ή αυτοκίνητο, για αποπληρωμή δανείων ή αγορών με δόσεις, για πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κλπ.), δεν αφορά, κατά δήλωση των ερευνώμενων, μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

 

Παρόλα αυτά, οι «Ρομπέν των τραπεζών» δεν ακούν τις χιλιάδες κραυγές των πολιτών για βοήθεια, δεν βλέπουν την απελπισία και την εξαθλίωση που έχει απλωθεί στην κοινωνία και παρόλα αυτά επιχειρούν να φορτώσουν στους χειμαζόμενους Έλληνες την «νεκρανάσταση» των ελληνικών τραπεζών.

 

Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελούν οι δηλώσεις ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η λύση θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Πρώτος πυλώνας η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα , ο δεύτερος πυλώνας αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία και ο τρίτος πυλώνας είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την εξωδικαστική προστασία.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.