Ο Προβόπουλος αναγνώρισε οτι «μάτωσαν οι εργαζόμενοι και πρέπει να μειωθούν οι φόροι» και έφυγε από την υποχρέωση. Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, θα πιέσει τις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα της δανειοδότησης ή να λειτουργήσουν με βάση τα συναλλακτικά ήθη;

Συγκεκριμένα, η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου επισημαίνει τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και το 2014 και προβλέπει τον κίνδυνο της οικονομικής αβεβαιότητας.

 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι μειώσεις των αποδοχών από τα τέλη του 2010 μέχρι  σήμερα είναι κατά περίπου 19% στο σύνολο της οικονομίας, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα (επιχειρήσεις και τράπεζες) η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 25,6%. Για το 2014, η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι κατά 2,2%.


Αξιοσημείωτο είναι οτι οι μειώσεις των μισθών στην Ελλάδα ξεπέρασαν και τις προσδοκίες της τρόικας. Σωρευτικά η μείωση τους κατά την τριετία 2012 – 2014 θα ξεπεράσει το στόχο της μείωσης κατά 15%, που είχε τεθεί στο μνημόνιο, καθώς θα διαμορφωθεί στο 21,7%.
Οι μειώσεις γίνονται με τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, σι οποίες επεκτάθηκαν. Ενδεικτικό είναι πως από τις αρχές του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός τους αριθμός από τον Οκτώβριο του 2011 (οπότε και τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο με το Ν.4021) έχει ξεπεράσει τις 1.397.


Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν -στην καλύτερη περίπτωση- «πάγωμα» των καταβαλλόμενων αποδοχών, αλλά βασικά προβλέπουν τπ μείωσή τους κατά 10% έως 40%.


Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις αυτές (μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας) αφορούν πλέον το 29% των εργαζομένων. Ακόμη, ένα άλλο 27,5% των εργαζομένων έχει υποστεί ανάλογες μειώσεις μέσω των λεγόμενων κλαδικών συμβάσεων, ενώ το 8% έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση μέσω της μετατροπής της σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής.


«Όχι» σε νέους φόρους

 

 Σε ό,τι αφορά τπ φορολογία, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι νέα έσοδα πρέπει να αναζητηθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι από την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Σημειώνει, μάλιστα, πως, εάν υπάρχει πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μείωσης της φορολογίας.


Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η οικονομία από το 2014 περνά σε τροχιά ανάκαμψης, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ ανησυχεί για τα «κόκκινα» δάνεια, που φτάνουν στο 30% (ή σε 65 δισ. ευρώ) του συνόλου των χορηγήσεων και συστήνει στις τράπεζες να φτιάξου· μηχανισμούς, ώστε τα δάνεια που εξυπηρετούνται σήμερα να μη μετατραπούν και αυτά σε «κόκκινα». Υπογραμμίζει, ακόμη, πως η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρηματικές επενδύσεις που εστιάζονται σε εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους, αλλά προσθέτει πως όσο οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών παραμένουν αρνητικές, πιέζοντας την καταθετική βάση του τραπεζικού συστήματος, η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις θα είναι περιορισμένη.


Στο πλαίσιο αυτό, για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, η ροή δανειακών κεφαλαίων μέσω των τραπεζών προς την πραγματική οικονομία θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να συμπληρωθεί με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, που χρησιμοποιείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ζητεί να επεκταθεί η δυνατότητα και στις μικρομεσαίες, όπως επίσης οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, «μπορούμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2014 θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου».

 

Αυτοί μπορούν να είναι αισιόδοξοι, εμείς πάλι όχι! Γιατί εμείς υφιστάμεθα τις μειώσεις μισθών, εμείς επιβαρυνόμαστε τους φόρους, εμείς διαθέτουμε τα κόκκινα δάνεια και ζούμε με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού. Δεν ανησυχούμε απλά, όπως ο κ Προβόπουλος, τρέμουμε για το τι μέρα ξημερώνει με την έλευση του 2014.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.