Για δίκαιη λύση βιάστηκαν να μιλήσουν κάποιοι, σχετικά με το σχέδιο παγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το 2014, που ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς πλήρη συμφωνία αλλά με την ανοχή των δανειστών!
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό οτι έχει το δικαίωμα να νομοθετήσει μονομερώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Κομισιόν. Αυτό που δε λέει όμως, είναι οτι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει εκ νέου τον ερχόμενο Ιανουάριο την τρόικα να δώσει το πράσινο φως. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι για το ζήτημα της διαχείρισης των δανείων, άρα όλα τα άλλα είναι απλά παραμύθια για μικρά παιδιά.
Άλλωστε, η κυβέρνηση χρειαζόταν μία ανάσα ζωής ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από το νέο έτος ώστε να έχει εξασφαλιστεί έστω κάποια επίπλαστη ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας. Μιλούν για προστασία της κατοικίας του φτωχού, ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Αναστολή πλειστηριασμών αλλά για λίγους και για όσους έχουν να πληρώσουν!
Σαν μια γροθιά να απαντήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, και τα Συνδικάτα, να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, προβλέπουν τα παρακάτω σωρευτικά κριτήρια και προϋποθέσεις:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος ακατάσχετη ήταν η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα 300.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 450.000 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά.
• Η προστασία παρέχεται σε δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και κρατήσεις γι’ ασφαλιστικά ταμεία) μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο. Ετσι, από το 2014 αίρεται η προστασία για κάθε νοικοκυριό με εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο.
• Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία να είναι μέχρι 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι καταθέσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος δεν υπήρχε περιουσιακό κριτήριο για την κύρια κατοικία. Προσαύξηση 10% στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται για οικογένειες με 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%.
• Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση: – Στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Για το επιπλέον εισόδημα η ελάχιστη δόση φτάνει στο 20%.
Σε αυτό κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οδηγήθηκε σε κριτήρια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Συγκεκριμένα:
■ Εννέα στους δέκα δανειολήπτες, δηλαδή 90%, έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ που τίθεται ως όριο προστασίας. Το 90% των δανειοληπτών είναι κάτω από αυτό το όριο.
■ Το 90% των νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο έχουν καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ, που είναι το δεύτερο όριο που μπαίνει, το εισοδηματικό.
■ Η μέση αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας για το σύνολο των νοικοκυριών ανέρχεται στα 110.200 ευρώ, δηλαδή το 50% των νοικοκυριών έχει περιουσία χαμηλότερης αξίας από τα 110.000 ευρώ.
■ Για το σύνολο των δανειοληπτών η μέση αξία της συνολικής περιουσίας τους ανέρχεται στα 173.966 ευρώ.
■ Το μέσο ποσό καταθέσεων ανέρχεται στα 3.600 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων, δηλαδή καταθέσεις, επενδύσεις, ομόλογα, μετοχές και λοιπά που διαθέτουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 4.400 ευρώ.
■ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, 92,8% των καταθετών διαθέτουν καταθέσεις συνολικού ύψους έως 10.000 ευρώ. Το όριο αυτό έθεσε το υπουργείο στα 15.000 ευρώ.
Η νέα ρύθμιση καταργεί την προηγούμενη του Παπαθανασίου (απαγορεύονται πλειστηριασμοί για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ), πίσω από την οποία προστατεύονταν περίπου 14.000 δανειολήπτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, η νέα ρύθμιση αναμένεται να πλήξει περί τους 6.000-7.000 οφειλέτες και να οδηγήσει άλλους 7.000 στα γκισέ των τραπεζών. Η ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Η αλήθεια είναι άλλη!
Με στόχο την προσέλκυση των πολιτών στα γκισέ των τραπεζών, ώστε να αποκατασταθεί η ροή χρήματος από τους δανειολήπτες στα πιστωτικά ιδρύματα, συντάχθηκε η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς από το υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Μια ρύθμιση που φαίνεται ότι έχοντας την ανοχή της τρόικας οδεύει προς ψήφιση. Αντιδρούν ο ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Κερκόπορτα για ξεσπίτωμα», το ΚΚΕ, που ζήτησε «κούρεμα οφειλών εδώ και τώρα», και οι καταναλωτικές οργανώσεις, που μιλούν για «απρόσωπα και όχι δίκαια κριτήρια».
Πάντως, από το ξεσπίτωμα δεν το γλιτώνουν οι Έλληνες είτε θα ξεκινήσει από την τράπεζα είτε από την εφορία. Αν και βασικός στόχος αυτή τη στιγμή των τραπεζών, που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση με τα νομοθετήματα όπως αυτό, είναι να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία τους. Με τις καταθέσεις να έχουν κάνει φτερά προς το εξωτερικό, ή προς τις υποχρεώσεις, οι τράπεζες διψούν για ρευστό.
Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς συντάχθηκε με σκοπό να αποκατασταθεί η ροή χρήματος από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες, καταβάλλοντος έστω μία ελάχιστη δόση ίση με το 10% του εισοδήματός τους, και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Η κυβερνητική πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αποτελεί τελικά μια ρύθμιση της διαδικασίας σταδιακού ξεπαγώματος των κατασχέσεων στα σπίτια όλων των δανειοληπτών.
Προς το παρόν, η αρχή γίνεται από τα ψηλά. Εκεί που υπάρχουν δηλαδή και οι μεγαλύτερες αξίες. Όπως και να το δει κανείς, είναι η πρώτη φάση, η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Κι αυτό προκύπτει από το ότι η κυβέρνηση κατεβάζει υπερβολικά το όριο προστασίας των ακινήτων από τα 300.000 ευρώ (με προσαυξήσεις έφτανε έως τα 450.000) στα 200.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αφορά το 90% των ακινήτων! Ακόμη και αν στατιστικά κάτι τέτοιο είναι ακριβές, δεκάδες χιλιάδες σπίτια σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 1.800 ευρώ μπαίνουν στη διακεκαυμένη ζώνη. Και τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερτιμημένες κατά 30%-40% σε σχέση με τις πραγματικές.
Αλλά και τα υπόλοιπα συμπληρωματικά εισοδηματικά κριτήρια είναι όλα και διφορούμενα.
Αφόρητη θα είναι η πίεση σε ανθρώπους με σχετικά μικρή οικονομική επιφάνεια, αλλά με λίγη παραπάνω περιουσία (70.000 ευρώ σε κινητά και ακίνητα) από την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους. Ουσιαστικά υποχρεώνουν τους πολίτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό με την τράπεζα και να μοιραστούν μαζί της τον πενιχρό μισθό τους. Διότι ο μισθωτός των 500 ευρώ πώς θα τα βγάζει πέρα αν θα πρέπει να καταβάλλει το μήνα τουλάχιστον 50 ευρώ στην τράπεζα. Διαφορετικά τους απειλούν με άμεσες κατασχέσεις.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ελεγχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η οποία από το 2015 αναμένεται να γίνει πιο ευέλικτη και ανοικτή, βολεύει διπλά τις τράπεζες. Και ρευστό χρήμα μπορεί να τους φέρει, μέσω των διακανονισμών, και τις τιμές των ακινήτων συγκρατεί προσωρινά από μια ανεπιθύμητη κατάρρευση.
Εκτός αυτού, όταν ο δανειολήπτης έρχεται σε διακανονισμό με την τράπεζα, θα πρέπει να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση, όπου θα δέχεται την οφειλή όπως εκείνη έχει διαμορφωθεί, ενώ θα εξαφανίζονται οι άκυροι και καταχρηστικοί όροι που φόρτωσαν στο δάνειο του χιλιάδες ευρώ!
Ωστόσο, όλο το οικοδόμημα απαιτεί και άλλους παράγοντες. Όπως τους δανειολήπτες, που βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Γιατί, εκτός από την απειλή να χάσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες, πρέπει να το διασφαλίσουν πρώτα από τις υπερβολικές φορολογικές απαιτήσεις του κράτους που επέδραμε εναντίον τους με το νέο διπλό χαράτσι. Η μερική άρση των κατασχέσεων στο όνομα της στεγαστικής πίστης οδηγεί αναπόφευκτα στην ολική.
Και στην απόλυτη κυριαρχία των «κορακιών». Αν θέλει η κυβέρνηση να προστατεύσει πραγματικά τα σπίτια των πολιτών, που έχουν πληγεί από τη κρίση, έχει λύση: να παρατείνει το πάγωμα των πλειστηριασμών και να βρει μέσω των τραπεζών και της Εφορίας ποιοι είναι αυτοί που έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν. Τόσο απλά.
Εφιάλτης η κατάσχεση του ακινήτου για ένα στα τρία νοικοκυριά
Σχεδόν 39% των νοικοκυριών που έχουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή αποπληρωμή του, δείγμα των οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η ανεργία.
Πρόκειται για ένα λίαν ανησυχητικό στοιχείο, ιδίως εν όψει της χαλάρωσης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό το επόμενο έτος και του ενδεχομένου πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αρχής γενομένης από το 2015.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτήν, το 28,1% των νοικοκυριών που μένει σε ιδιόκτητο σπίτι βαρύνεται από στεγαστικό δάνειο (περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά συνολικά). Εξ αυτών, 168.000 νοικοκυριά (16,8%) δηλώνουν ότι έχουν καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση, ενώ επιπλέον 220.000 νοικοκυριά (22%), ναι μεν αποπληρώνουν τις οφειλέ5 τους, αλλά με συχνές καθυστερήσεις. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπου καταγράφεται μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό πάνω από 30%.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους, τόσο λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).
Σύμφωνα με την έρευνα, η ανασφάλεια αυτή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και κατάρρευσης των αξιών των ακινήτων. Σημειωτέον ότι βάσει της έρευνας προκύπτει ότι το 35% των νοικοκυριών έχει συσσωρευμένες οφειλές στις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2014.
Επιπλέον, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπεται να επιτείνουν την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ήδη άλλωστε, κατά το τρέχον έτος, το 45% των νοικοκυριών κατέβαλε άνω των 500 ευρώ σε φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, αν συνυπολογιστεί η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη μείωσή τους, συνάγεται ότι το 50% των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε με φόρο κατοχής ακινήτου, αξίας αντίστοιχα με τουλάχιστον ένα μισθό. Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών θεωρεί ότι ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να είναι μηδενικός για τους ανέργους και την αναξιοποίητη περιουσία, δηλαδή ακίνητα, όπως κατοικίες και καταστήματα που είναι κενά. Επίσης, θα πρέπει να είναι μικρότερος για ακίνητα που έχουν δανειακά βάρη και για τις επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν στην παραγωγική διαδικασία.
Σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά που έχει κάποιο στεγαστικό δάνειο, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ομαλή αποπληρωμή του.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι απαιτείται να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον ώστε τα νοικοκυριά να μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεων. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά, να προστατευθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι δανειολήπτες θα φθάσουν και πάλι στο ίδιο σημείο, άρα θα αναζητείται λύση ξανά.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.