Πιο συνυφασμένες αναμένεται να καταστούν το επόμενο έτος οι οικονομικές “τύχες” των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρά τις υποσχέσεις των ευρωπαϊκών αρχών να σπάσουν αυτόν τον “φαύλο κύκλο” μεταξύ κυρίαρχου χρέους και τραπεζών.

 

Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες της Ευρώπης είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε εγχώρια κρατικά ομόλογα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή από τότε που ξεκίνησε η κρίση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Μάλιστα, αυτή η έκθεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης μειώνουν τους ισολογισμούς τους, περικόπτοντας, παράλληλα, τον δανεισμό και επενδύοντας τις πλεονασματικές τους καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα assets, σύμφωνα με τον HuwvanSteenis, ανώτερο αναλυτή της MorganStanley.

 

“Καθώς η δανειοδότηση συρρικνώνεται και οι καταθέσεις αυξάνονται, οι τράπεζες θα επενδύσουν το πλεόνασμα στα ομόλογα”, δήλωσε.

 

“Η απομόχλευση των τραπεζών οδηγεί υψηλότερα τις θέσεις σε κυρίαρχο χρέος – κατά συνέπεια οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, ειδικότερα, θα κατέχουν περισσότερα και όχι λιγότερα κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2014, μετά τα stresstests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής”.

 

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τον Οκτώβριο του 2011, λίγο προτού η ΕΚΤ “ρίξει” πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας, οι ισπανικές τράπεζες αύξησαν τα κυβερνητικά ομόλογα ως ποσοστό επί των συνολικών τους assets στο 9,4%, από 5%, και οι ιταλικές τράπεζες στο 10,3%, από 6,4%. Στην Πορτογαλία, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 7,8%, από 4,6%, και στη Σλοβενία στο 10%, από 7,8%.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.