Του Άγγελου Αγγελίδη
Κάνοντας απολογισμό του 2013, μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πως πρόκειται για μία ακόμη «χαμένη» χρονιά.
Η πολυπόθητη ανάπτυξη παραμένει «εξαφανισμένη» και η έλευσή της πήρε… παράταση για το 2014. Η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, το ΑΕΠ συρρικνώνεται διαρκώς, η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, η ανεργία σκαρφαλωμένη σε δυσθεώρητα ύψη, οι πολίτες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας.
Οι τράπεζες ήταν και πάλι οι μεγάλες πρωταγωνίστριες του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού. Αδύναμες και με άδεια ταμεία, παρά την ανακεφαλοποίηση, προσπαθούν να (ξε)σκίσουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά των δανειοληπτών, απομυζώντας ότι ευρώ έχει απομείνει στη τσέπη τους. Η τρόικα, υπηρετώντας απόλυτα τις επιταγές των τραπεζών, άνοιξε ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα το θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωσης της άρσης απαγόρευσης.
Φαίνεται πως δεν παραδειγματίστηκαν από την καταστροφή και την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο στην «μνημονιακή» Ισπανία. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιχειρούν να «ξεφορτωθούν» από πάνω τους τα «κόκκινα» δάνεια πουλώντας τα, όσο – όσο, σε ξένους οίκους. Μόνο που αυτό πρέπει να σταματήσει καθώς θεωρείται παράνομο.
Το 2013 στιγματίστηκε από την «αποκάλυψη» για τις εξοπλιστικές μίζες. Ήταν όμως πράγματι αποκάλυψη; Όλοι δεν σιγοψιθύριζαν ότι οι πολιτικοί «τα παίρνουν»; Μόνο που τώρα, άνοιξαν τα στόματα, απέκτησαν ονοματεπώνυμο ποιοι τα έδιναν και ποιοι τα έπαιρναν, ξεκίνησαν διώξεις και ήδη ορισμένοι πήραν τον δρόμο για τη φυλακή. Μόνο που αυτό θέλει ο κόσμος; Εκδίκηση; Να δει τους επίορκους πολιτικούς πίσω από τα κάγκελα ενός κελιού; Όχι. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να επιστραφούν τα χρήματα. Να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Δεν μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να είχε στηθεί ένα ατελείωτο πάρτι μίζας, οι πρωταγωνιστές να αποκαλύπτονται και τα κλεμμένα να παραμένουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών…
Αλλά, ποιος έχει το θάρρος να προχωρήσει σε μία τέτοια –έστω και παραδειγματική- κίνηση; Οι πολιτικοί; Σίγουρα όχι… Αυτοί αγωνιούν για τις καρέκλες τους, για το μισθό των 10.000 ευρώ που παίρνουν από τη Βουλή και για το πώς θα ξελασπώσουν τα κόμματά τους από το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια. Μόνο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν λάβει δάνεια 272 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από τις (τότε) κρατικές τράπεζες. Φυσικά, οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει στον πλειστηριασμό των κομμάτων, ούτε «κυνηγούν λυσσαλέα» (όπως κάνουν με τους απλούς δανειολήπτες) τους υπευθύνους των κομμάτων. Με το θέμα ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως τα κόμματα θα φροντίσουν να το «θάψουν». Όπως άλλωστε έκαναν τον περασμένο Απρίλιο, όταν χορήγησαν «αμνηστία» στους υπευθύνους των τραπεζών, από τις οποίες είχαν πάρει τα δάνεια..
Για όλα τα παραπάνω, το 2013 είναι μία χαμένη χρονιά για τους έλληνες πολίτες. Η ελληνική κυβέρνηση και συνολικότερα το πολιτικό σύστημα, δεν κατάφερε –και πάλι- να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να χτυπήσει το χέρι γερά στο γραφείο και να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, δίνοντας στον ταλαίπωρο έλληνα μία μικρή προοπτική εξόδου από τη κρίση…
Η χρονιά σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Υπενθυμίζω:
• Τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς». (1/2)
• Το θάνατο του Ούγκο Τσάβες (5/2)
• Την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου (13/3)
• Την ένταξη της Κύπρου στο μνημόνιο (17/3)
• Την εξέγερση στη πλατεία Γκεζί της Κων/πολης (1/6)
• Τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις (6/6)
• Το λουκέτο στην ΕΡΤ (11/6)
• Τη δολοφονία Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής (18/9)
• Την επανεκλογή Μέρκελ στη Γερμανία (22/9)
• Τον εγκλεισμό στη φυλακή του αρχηγού και δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής (28/9)
• Τη δολοφονία των Χρυσαυγιτών Φουντούλη και Καπελώνη (1/11)
• Τον θάνατο του Νέλσονα Μαντέλα (5/12)
Και άλλα πολλά γεγονότα όρισαν το 2013. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά αρνητικά…
Το 2014
Τι μπορεί να φέρει η νέα χρονιά; Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται (και πάλι) ότι θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη… Έστω και ασθμαίνοντας. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει επίσης ότι το 2014 θα αποτελέσει ορόσημο για την ιστορία της χώρας καθώς μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης… Μόνο που το ίδιο είχε ισχυριστεί και τη πρωτοχρονιά του 2012…
Το 2014 θα συνεχίσει να δημιουργεί ανασφάλεια σε όσους έλληνες έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο και αδυνατούν –λόγω της κρίσης- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Θα κοιμούνται και θα ξυπνούν με το φάντασμα του πλειστηριασμού. Μοναδική λύση θα είναι μία επ’ αόριστον παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και ενίσχυσης του νόμου Κατσέλη, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όσους δανειολήπτες θέλουν να προχωρήσουν σε μία σοβαρή και ευνοϊκή ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών τους.
Υπάρχουν και οι εκλογές του Μαΐου, όπου οι έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν για δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηθούν και εθνικές κάλπες. Ωστόσο, αυτή η προοπτική δείχνει να απομακρύνεται όλοένα περισσότερο για τον απλούστερο λόγο ότι η Μέρκελ δεν τις θέλει επειδή μπορεί να έχει ως συνομιλητή της τον Αλέξη Τσίπρα…
Όπως και να έχει, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πολλές… Εύχομαι καλή χρονιά, αγάπη, ειρήνη και ευτυχία σε όλους… Το 2014 να είναι πράγματι μία χρονιά που όλοι μας θα προχωρήσουμε μπροστά…
danioliptes.gr – radio1d.gr @ Άγγελος Αγγελίδης