Τα τελευταία χρόνια σου λένε συνεχώς “κάνε υπομονή και τελειώνει το βάσανο”! Σου λένε “κάνε υπομονή και οι κόποι κι οι θυσίες σου θα ανταμειφθούν”!

Με το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, γεννιούνται νέες απορίες αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση…

 

 Θα μειωθούν και άλλο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων;  Τι θα συμβεί με τις δόσεις και την αναχρηματοδότηση δανείων; Θα πέσουν και άλλο οι τιμές των ακινήτων; Θα ακολουθήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί;

Απάντηση καμία…

 

Πόση υπομονή να κάνει ένας άνθρωπος; Πόσο λίπος να έχει να κάψει; Πόσο ακόμη να σφίξει το ζωνάρι;

 

 Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς με το ξημέρωμα της νέας χρονιάς είναι αν όλες οι υποσχέσεις, τα σχέδια και οι υπολογισμοί θα βγουν πραγματικοί…

 

Οι αρμόδιοι επιστήμονες, καθηγητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρτ και οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν την απάντηση: οκτώ χρόνια χρειάζονται κατά μέσο όρο για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται σε μία τραπεζική κρίση, με βάση την ιστορική μελέτη 100 τραπεζικών κρίσεων για περισσότερο από δύο αιώνες.

 

Η μελέτη αυτή, σημεία της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και αναμένεται να παρουσιασθεί την Παρασκευή στο συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης (AmericanEconomicAssociation) στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι από τις 12 χώρες που εξετάστηκαν στην περίοδο μετά την κρίση του 2008, μόνο οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν ήδη ανακτήσει το εισόδημα που είχαν πριν από αυτή.

 

Από τις 12 χώρες, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισε να υποχωρεί το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ των υπόλοιπων χωρών -πλην των ΗΠΑ και της Γερμανίας- είτε ήταν στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο. Στο 43% των κρίσεων που εξετάσθηκαν, οι οικονομίες έπεσαν για δεύτερη φορά σε ύφεση.

 

«Η επιτάχυνση της ανάκαμψης μπορεί να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να υιοθετήσουν ορισμένες από τις προσεγγίσεις που είχαν υπαγορευθεί στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

 

Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ταχύτερο πληθωρισμό και εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

 

«Η καθυστέρηση στην αποδοχή ότι χρειάζονται μέτρα απελπισίας σε εποχές απελπισίας αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτή η κρίση μπορεί τελικά να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30 σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

 

Σε τρεις γραμμές συμπικνώνουν το νόημα και την ουσία όλης της πραγματικότητας που ο Έλληνας βιώνει στο πετσί τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια…

 

Η μεγάλη ύφεση του 30 ωχριά μπροστά σε αυτήν την κρίση που είναι σε εξέλιξη… Μπορεί τα θύματα να είναι πολύ λιγότερα, ή πιο δύσκολα μετρήσιμα από τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως σίγουρα έχει ξεκινήσει κάποιος Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος… Με θύματα, απώλειες και όλεθρο.

 

Στο μυαλό όλων όσων δεν τα έφαγαν μαζί, δεν πλούτιζαν μαζί, δεν πήραν μίζες μαζί πλανάται το ερώτημα: πότε θα επέλθει η επανεκκίνηση;

 

Στην αυγή του 2014, το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και με τις προβλέψεις να είναι οι πλέον δυσοίωνες, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί: δε φτάσαμε ακόμη στον πάτο για να αρχίσουμε την επάνοδο;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.