Αποδυναμώνεται το υπουργείο Οικονομικών και πλέον τον πρώτο λόγο θα έχουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος Κι όμως, υπάρχει θέμα Στουρνάρα. θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση.

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέχρι ότι ο αντικαταστάτης του θα είναι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης -το alter ego του Σαμαρά για εκείνους που γνωρίζουν τη μακροχρόνια σχέση, από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης-, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος το διέψευσε, καθόλου δεν στερούνται βάσης και οι σχετικές διαρροές κάθε άλλο παρά από άσχετες κυβερνητικές πηγές προέρχονται.


Γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινωνία, αφού έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός ανάλγητου τεχνοκράτη, που βλέπει απέναντι του μόνο αριθμούς και όχι ζωές. Και στο κτίσιμο αυτής της εικόνας είναι αλήθεια ότι έχει… βοηθήσει πολύ ο ίδιος. Επομένως, αναδόμηση του Στουρνάρα εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος, που είναι πάρα πολύ δυσμενές για αυτήν, περνώντας το μήνυμα: Να, διώξαμε τον κακό, εν όψει μάλιστα της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών, που μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές, μέχρι και… απόλυση της κυβέρνησης.


Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο έτερος κυβερνητικός συνεταίρος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πολλές φορές έχει συγκρουστεί δημόσια με τον Στουρνάρα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, στις συσκέψεις στο Μαξίμου συχνά η αντιπαράθεση Βενιζέλου – Στουρνάρα έχει φθάσει σε ακραίες καταστάσεις.

Αλλαγές στο επόμενο τρίμηνο

Οι υπαρκτές αυτές προθέσεις στα δύο κυβερνητικά επιτελεία συμπίπτουν απόλυτα με τις… διαθέσεις του εσωτερικού… αντιπάλου.

Πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα έχει τελειώσει, πέραν του ότι έχει κουραστεί. ‘Ότι τώρα το νερό έχει μπει στο αυλάκι και από δω και πέρα το υπουργείο Οικονομικών θα μετεξελιχθεί σε ένα καλό Λογιστήριο, που θα μπορεί να μαζεύει τα λεφτά και να πληρώνει, έστω και με το ζόρι, τα χρέη του Δημοσίου.

Από δω και πέρα, τον κύριο ρόλο θα τον έχουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αλλαγές αυτές τοποθετούνται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τι θα κάνει ο Στουρνάρας

Με θεωρούμενη την αποχώρηση του Στουρνάρα προαποφασισμένη, ο φακός πέφτει αυτομάτως στο ερώτημα τι θα κάνει από δω και πέρα, πού θα πάει, για ποιο πόστο προορίζεται…


‘Ένας παράγοντας που ενδεχομένως να επηρεάσει τιε επιλογές τού έως τώρα υπουργού Οικονομικών είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το πού θα οδηγήσει το ξεκαθάρισμα στο πράσινο στρατόπεδο.

 

Αλλά και το ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις (βοήθειας) από τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για να κρατηθεί στη ζωή η κομματική έκφραση του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος. Ποιος ο λόγος που επισημαίνουμε αυτήν την πλευρά και ποια η σχέση της με την επόμενη μέρα του Στουρνάρα; Η απάντηση είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο κινείται, άνθρωπος του Σημίτη ήταν πάντα.

Η θέση, πάντως, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όντος και του Επιτρόπου στην EE περιλαμβάνονται στα πλάνα του. Φυσικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατάκτησή τους. ‘Όμως μην ξεχνάμε ότι ο Στουρνάρας στους 18 μήνες της υπουργικής θητείας του έχει αποκτήσει ισχυρούς φίλους, με πρώτο τον Σόιμπλε και μετά τη Μέρκελ.

Αδειάζει τον Στουρνάρα ο Προβόπουλος

Στα διαδραματιζόμενα στο παρασκήνιο για το πού θα κάτσει η… μπίλια θα πρέπει να συνυπολογισθεί η διάσταση απόψεων ωε προς τα οικονομικά μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την οποία ήρθε να επιβεβαιώσει η συνέντευξη του πρώτου την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο θέμα». Η θέση του ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας» (!) μπορεί ουσιαστικά να αποδοθεί στην πολιτική του Στουρνάρα. Η πλήρης απάντηση του κ. Προβόπουλου στην ερώτηση του δημοσιογράφου του «Π.θ.» είχε ως εξής:

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών. Είχα εξαρχής υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή όφειλε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και να επιδιώξει αύξηση των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό τις  φοροδιαφυγής. Είχα μιλήσει για προσαρμογή κατά τα 2/3 προερχόμενη από τον περιορισμό των δαπανών και τις φοροδιαφυγής».

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.