Θ. Σκόρδας: “Η ιδιοκτησία είναι ιερό πράγμα για τον Έλληνα. Αυτό η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το σεβάστηκε απολύτως”

Υστερα από ένα θερμό φθινόπωρο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δηλώνει δικαιωμένος για τους πλειστηριασμούς, στέλνει μήνυμα σε όσους διαφωνούν με τις εκπτωτικές περιόδους και το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ επισημαίνει πως οι τιμές έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό από το 1962.

 

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο Υφυπουργός Θανάσης Σκόρδας αναφέρει ότι ο τομέας ευθύνης του αναμφισβήτητα αποτέλεσε «διακεκαυμένη ζώνη» για την κυβέρνηση, θέματα όπως η ακρίβεια, το άνοιγμα των αγορών τις Κυριακές και το μέτωπο που οργανώθηκε εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης από το οργανωμένο εμπορικό συνδικαλιστικό κίνημα, η επιμήκυνση των εκπτωτικών περιόδων, οι σπατάλες στις κρατικές προμήθειες, τα κλειστά επαγγέλματα και αγορές, η απαρχαιωμένη αγορανομική νομοθεσία και τα καρτέλ υπήρξαν για χρόνια ζητήματα-ταμπού. Είναι η περίφημη «μάχη της καθημερινότητας», η οποία ουκ ολίγες πολιτικές απώλειες έχει σημάνει στο παρελθόν για τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

 

Σχετικά με το φλέγονζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο κ Σκόρδας δηλώνει  δικαιωμένος βλέποντας πως στο θέμα των πλειστηριασμών τηρήθηκαν οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές -βάσει των μελετών- έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα από το 1962 επίπεδα.

 

Συγκεκριμένα, για το θέμα της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο κ Σκόρδας αναφέρει: « Κάναμε πράξη τη δέσμευση που είχε αναλάβει τον περασμένο Αύγουστο ο πρωθυπουργός ενώπιον των πολιτών, ότι δηλαδή κανένας πραγματικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Διαπιστώσατε κι εσείς, πιστεύω, ότι οι ρυθμίσεις που τελικά φέραμε προς ψήφιση στη Βουλή δίνουν ουσιαστική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα χωρίς να λαϊκίζουμε και χωρίς να υπονομεύουμε τη στεγαστική πίστη. Το ένα προφανές συμπέρασμα είναι αυτό. Το δεύτερο, εξίσου φανερό στους πολίτες, είναι ότι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελεί κλασικό παράδειγμα για το πώς διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση.

 

Πιστεύουμε -κι εγώ ανέκαθεν το υποστήριζα- ότι η ιδιοκτησία είναι ιερό πράγμα για τον Έλληνα. Αυτό η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το σεβάστηκε απολύτως. Διαφωνήσαμε, αλλά μείναμε σταθεροί στη θέση που μας υπαγόρευσε το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε ο κ Σκορδάς.

 

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια ρώτησε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης αν  υπάρχουν συγκρούσεις με την τρόικα κι, αν ναι, ποιες είναι μερικές από αυτές σε σειρά ζητημάτων όπως οι (πλειστηριασμοί, εμπορικές μισθώσεις, κόκκινα δάνεια, μείωση ΦΠΑ). « Η αποτελεσματικότητα σε μια διαπραγμάτευση δεν εξασφαλίζεται με τυφλές συγκρούσεις αλλά με τεκμηριωμένες διαπραγματευτικές θέσεις και αποφασιστικότητα. Η προσπάθεια που κάνουμε συλλογικά -και στο υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα στην κυβέρνηση- εδράζεται σε αυτήν ακριβώς την αντίληψη.

 

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων επιβάλλει την εξέταση πολλών εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» απάντησε ο κ Σκορδάς και συνέχισε τονίζοντας: «Επαναλαμβάνω, δεν είναι θέμα σύγκρουσης αλλά θέμα πειθούς, Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από μόνες τους τέτοιες αποφάσεις δεν αλλάζουν τα πράγματα. Δεν ζούμε σε μια εποχή όπου ο άλφα υπουργός νομοθετεί και την άλλη μέρα όλοι ξυπνάμε σε ένα άλλο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τέτοιες επιλογές αποδίδουν πραγματικά όταν η κοινωνία και η αγορά συμμερίζονται την επιδίωξη και τη στηρίζουν ενεργά. Οι μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες χρειάζεται στις διαπραγματεύσεις την αποτελεσματικότητα».

 

Τέλος, ο κ Σκορδάς σχολίασε την πορεία των τιμών στην αγορά λέγοντας ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και της Eurostat, είναι δημοσιευμένα και δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι τιμές υποχωρούν. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι εξέλιπε η ακρίβεια, αλλά, όπως έχω πει σε άλλη ευκαιρία, είναι άλλο πράγμα το διαθέσιμο εισόδημα κι άλλο η πορεία των τιμών. Μάλιστα εκείνοι που μέχρι πρότινος διαμαρτύρονταν για υψηλές τιμές, ευρισκόμενοι ενώπιον της πραγματικότητας κάνουν στροφή και κριτικάρουν για τις συνέπειες του αποπληθωρισμού. Αυτό μου θυμίζει τη λαϊκή έκφραση «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Εδώ θα είμαστε, εάν και εφόσον υπάρξουν ζητήματα προερχόμενα από τον αποπληθωρισμό, θα τα αντιμετωπίσουμε. Όλη η κοινωνία και η αγορά, όμως, αντιλαμβάνονται ότι σήμερα προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της καταπολέμησης των αιτίων της ακρίβειας, με σκοπό να  στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια του πολίτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

 

Danioliptes.gr