Για τις τράπεζες λεφτά υπάρχουν! Δείτε

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι τις 15 του μηνός. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, θα  πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς.

Στοιχείο πρώτο: οι κρατικοδίαιτες τράπεζες θα μπουν τώρα στο παιχνίδι της αγοράς. Κι όλα αυτά όταν τράπεζες και Δημόσιο διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος θα υφαρπάξει περισσότερα ακίνητα! Επίσης, ο νέος νόμος, θα δίνει την δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants.

 

Έτσι, η Eurobank να υλοποιήσει αύξηση 2-2,5 δις στα 0,3 ευρώ χωρίς να την δεσμεύει η προηγούμενη αύξηση όπου το ΤΧΣ είχε επενδύσει 5,8 δισεκ. στην τιμή των 1,54 ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι διαρρέουν στα μμε, οτι τα χρήματα για τη Eurobank έχουν βρεθεί και δεν πρόκειται να χρειαστεί καμία …τονωτική ένεση από το …μαξιλάρι που έχει το ΤΧΣ… Μόνο που δεν τα λένε όλα…

 

Σύμφωνα με το Παρόν της Κυριακής, η διαδικασία πώλησης της Eurobank εξελίσσεται στο νέο σκάνδαλο στο χώρο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και επιβάρυνε το δημόσιο χρέος.

 

Για το πέρασμα της τράπεζας σε ιδιώτες προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (α.μ.κ.) κατά 2 δισ. ευρώ. Το σκάνδαλο έγκειται στον προσδιορισμό της τιμής των νέων μετοχών στο επίπεδο των 0,3 ή 0,4 ευρώ όταν το ΤΧΣ είχε επενδύσει στην τιμή των 1,54 ευρώ. Με την υλοποίηση της α.μ.κ. το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από 95,2% σε 55% και η διοίκηση της τράπεζας θα περάσει στους νέους μετόχους.

 

Η εφημερίδα τονίζει οτι η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης της Eurobank «υπακούει» στην επιθυμία του Μιχ. Σάλλα «να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για να επιτευχθεί ταχύτερα η ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών». Αντί να επιδιωχθεί η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας και μετά η πώλησή της, η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης οριστικοποιεί την καταγραφή ζημίας και την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.  

 

Ο τρόπος που μεθοδεύεται η πώληση της Eurobank, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι τα ποσά που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιβαρύνουν μόνο προσωρινά το δημόσιο χρέος γιατί θα ανακτηθούν μέσω της ιδιωτικοποίησής τους.

 

Πίσω από το σχέδιο αυτό, είναι καλά κρυμμένο το μυστικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο ναι μεν όλοι γνωρίζουν, αλλά λίγοι κατανοούν πως αυτό σημαίνει κρατικοποίησή τους.

 

Κι αν κάποιος έχει αμφιβολία ας κοιτάξει τα ποσοστά των μετοχών που κατέχει το κράτος (μέσω της ΔΕΚΟ που ονομάζεται ΤΧΣ) στις 4 συστημικές τράπεζες.

 

ALPHA BANK 83,66%

(http://www.newsbomb.gr/politikh/story/318042/sto-83-66-to-pososto-toy-ths-stin-alpha-bank)

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 81,01%

(http://www.naftemporiki.gr/finance/story/672246)

 

ΕΘΝΙΚΗ 84,39%

(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113073279)

 

EUROBANK αρχικά 98,56%

(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12574&subid=2&pubid=113065549

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=142176)

 

Συμπεράσματα

Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε για να διασωθούν οι τραπεζίτες καθώς οι συνθήκες ρευστότητας δεν βελτιώθηκαν αφού μειώθηκαν η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και οι καταθέσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται ενώ καταγράφεται πλέον σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Η σπουδή της συγκυβέρνησης και της τρόικας να περάσουν οι τράπεζες στους ιδιώτες αποδεικνύουν τον φόβο τους για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

 

Οι πολιτικές εξελίξεις δε θα δρομολογηθούν άμεσα βέβαια, από την εθνικοποίηση των τραπεζών που ενισχύθηκαν με κεφάλαια που δανείσθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά με την προσπάθεια των κυβερνώντων να φορτώσουν τη ζημία τους και πάλι στο χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

 

Danioliptes.gr