Του Άγγελου Αγγελίδη

Το μοντέλο της «Κοινωνικής Στέγασης», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία του 1920 και καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της εθνικοσοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αδόλφου Χίτλερ, προωθείται και στην Ελλάδα!

 

Ο κ. Σκόρδας, πιο γνωστός και ως «ο κύριος πλειστηριασμοί», ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον «χορό» της κουβέντας σχετικά με την «αναγκαιότητα» πλειστηριασμών των σπιτιών των ελλήνων πολιτών που δυσκολεύονται στο να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις. Λειτούργησε ως «λαγός» προκειμένου, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση να «πατήσει» πάνω στη συγκεκριμένη δήλωση και να ξεκινήσει τον σχετικό διάλογο. Προφανώς, ο κ. Σκόρδας το ξεστόμισε προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις.

 

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Σκόρδα, οι επικεφαλής της τρόικας αποθρασύνθηκαν. Πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση να αρχίζει να εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει τους χιλιάδες αστέγους. Προφανώς, οι τροϊκανοί δεν θέλουν να βλέπουν τους άστεγους στους δρόμους και έτσι πιέζουν για τη… στέγασή τους.

 

Έτσι, το επικρατέστερο μοντέλο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι το Χιτλέρικο σχέδιο «κοινωνικής στέγασης». Τι προβλέπει;

 

Αφού τελειώσει ο «αγώνας» ανάμεσα στις τράπεζες και το κράτος για το ποιος θα πάρει περισσότερα ακίνητα από τον ταλαίπωρο και φτωχοποιημένο έλληνα, θα υπάρξει σχετική μέριμνα (;) και θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, το διαμέρισμα που έχασε ο δανειολήπτης θα του παραχωρείται με τη μορφή δανείου, είτε από την τράπεζα, είτε από το κράτος. Το μίσθωμα θα είναι χαμηλό, ενώ η κυριότητα θα έχει οριστικά περάσει στα χέρια της τράπεζας ή του κράτους. Σε καμία περίπτωση, ο δανειολήπτης-ενοικιαστής δεν θα μπορέσει να αγοράσει και πάλι πίσω το σπίτι του. Έτσι, από νοικοκύρης και κάτοχος ενός διαμερίσματος, θα βρεθεί ενοικιαστής στο σπίτι που αγόρασε και για το οποίο πλήρωνε κανονικά το στεγαστικό δάνειο του, μέχρι που ξέσπασε η κρίση.

 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, όπως αυτά των εργατικών κατοικιών, προκειμένου με χαμηλό ενοίκιο να στεγάσουν τις οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο. Φυσικά, ούτε αυτές οι οικογένειες θα έχουν προσδοκία να αποκτήσουν κάποια στιγμή το σπίτι στο οποίο θα μένουν.

 

Η απαίτηση της τρόικας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Θέλουν να μετατρέψουν τους έλληνες σε επαίτες, να τους ξεσπιτώσουν και να τους ξεφτιλίσουν αρπάζοντάς τους την περιουσία τους και αναγκάζοντάς τους να μένουν σε φτωχόσπιτα.

 

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο μοντέλο εφάρμοσε και η Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία, μετά από τις «στρατιές» αστέγων που είχε δημιουργήσει η πολιτική της. Το μέτρο της «κοινωνικής στέγασης» ήταν ιδιαίτερα μισητό στους Άγγλους.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.