Συνεχίζεται το σκάνδαλο της διάσωσης των τραπεζιτών

Το σήριαλ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνεχίζεται και το νέο έτος με τελευταία επεισόδια αυτά  της δεύτερης φάσης ανακεφαλαιοποίησης της Alpha Bank, της πώλησης σε ιδιώτες της Eurobank και της αναμενόμενης δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης της BlackRock για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

 

Η αυγή της νέας χρονιάς, βρίσκει τις 4 συστημικές τράπεζες σε αναβρασμό, με τις οικονομικές τους εκκρεμότητες να είναι ανοιχτές και τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας να είναι μπροστά τους…

 

Τα δεδομένα με τα οποία θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις του παιχνιδιού είναι οι εξής:

 

1. Η επιστροφή καταθέσεων, που σημειώθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2012 (και όχι μετά τις εκλογές του Ιουνίου όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές), έχει αναστραφεί πλέον και το ύψος των καταθέσεων  δεν απέχει πολύ από αυτό του Ιουνίου 2012. Αυτή τη φορά οι αποσυρόμενες καταθέσεις δεν κατευθύνονται στο εξωτερικό ή στα σεντούκια των καταθετών αλλά σε μεγάλο ποσοστό καλύπτουν τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των καταθετών σε συνδυασμό και με τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 χιλιάδες καταθέτες έχουν δει μέχρι σήμερα να κατάσχονται οι καταθέσεις τους ακόμη και από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης.

 

2. Παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται η μείωση των δανειακών υπολοίπων άρα και της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.

Αποδεικνύεται, με στοιχεία πλέον, ότι η ανακεφαλαιοποίηση είχε ως στόχο τη διάσωση των ιδιωτών τραπεζιτών και μόνο… Μέσα σε ένα χρόνο τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσοστό των επισφαλών δανείων ανέρχεται σε 32%, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό τους ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ περίπου.

 

Όπως αναφέρει ο Γ. Τοζίδης στο left.gr, η εξέλιξη των μεγεθών των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank παρουσιάζει ορισμένα κοινά στοιχεία τα οποία είναι τα εξής:

1. Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των τραπεζών οφείλεται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) στη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού και στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του. Μόνο δύο τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank, προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους κατά 2.200 και 1.100 άτομα αντίστοιχα.

 

 

2. Βελτίωση όσον αφορά τη σχέση δάνεια/καταθέσεις που εξακολουθεί όμως να υπερβαίνει το 100% (εξαίρεση η Εθνική).

 

3. Μείωση του δανεισμού των τεσσάρων τραπεζών από το Ευρωσύστημα (κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης) και σχεδόν μηδενισμό του δανεισμού τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του δανεισμού, που σημαίνει ουσιαστικά τη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας, παραπέμπει σε απεμπλοκή πιστωτών από επισφαλείς οφειλέτες και θυμίζει την ανάλογη τακτική των ξένων τραπεζών με το δημόσιο χρέος. Οι τέσσερις τράπεζες ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο βελτίωσαν τα έσοδά τους. Ακόμη και αν ισχύει, δεν παύει αυτή η βελτίωση να έγινε σε βάρος της ρευστότητας του συστήματος.

 

4. Συνεχίζεται η αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυμαίνεται μεταξύ 27% και 35%) ενώ ο δείκτης κάλυψής τους κυμαίνεται μεταξύ 49% και 55%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων θα συνεχισθεί μέχρι το 2016 με αποτέλεσμα την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock με το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών να προσδιορίζεται στα 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

 

5. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, Εθνική και Πειραιώς εμφανίζουν κερδοφορία, ενώ Alpha και Eurobank ζημιές. Οριστική και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μόνο με τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της χρήσης. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η ζημία των 265 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η απομείωση της συμμετοχής της Εθνικής στην Eurobank και η οποία, βέβαια, επιβαρύνει σε τελική ανάλυση το δημόσιο χρέος.

 

Όλα αυτά τα σχέδια χωρίς οι τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τον «ξενοδόχο», δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο,  καθώς ουσιαστικά οι συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν αγοραστεί από το κράτος καθώς η κρατική ενίσχυση με μετρητά των τριών πλήρως ιδιωτικών τραπεζών (Alpha, Eurobank και Πειραιώς) υπερβαίνει το 100% της χρηματιστηριακής τους αξίας.

 

Με αυτά τα δεδομένα στήνεται το σκηνικό των πλειστηριασμών, με τις τράπεζες να ετοιμάζονται να υφαρπάξουν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες την πρώτη κατοικία του Έλληνα που βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. Οι τράπεζες που στέρησαν την ελληνική αγορά από την ζωτικής σημασίας ρευστότητα, ενισχύθηκαν κεφαλαιακά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων. Σπίτια που αγοράστηκαν με δάνεια που μπορούσε να βρει κανείς τόσο εύκολα όσο ένα φυλλάδιο για πίτσες!

 

Ο υπεύθυνος ας αναλογιστεί τις ευθύνες του!

 

Danioliptes.gr