Δύο αιτήματα που θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο θόρυβο, όταν δημοσιοποιηθούν, αναμένεται να θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινά στα μέσα του μήνα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το voria, ο εκπρόσωπος του έρχεται στην Ελλάδα για να ζητήσει: α) τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και β) την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιδράσει σθεναρά και στα δύο αιτήματα για λόγους πολιτικής και όχι μόνο.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έχει στη διάθεση του, αν εφαρμοσθεί το πρώτο μέτρο, τότε θα αποτελέσει και το τελικό χτύπημα για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

 

Ήδη, οι πόροι τους έχουν μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της κρίσης, που οδήγησε στο λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν περικοπεί σημαντικά. Αν υιοθετηθεί και η πρόταση του ΔΝΤ, τότε θα λειτουργήσει περίπου ως ταφόπλακα για τα Ταμεία στο σύνολο τους.

 

Επίσης, ως ταφόπλακα για την κυβέρνηση θα λειτουργήσει η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Για ευνόητους λόγους, που δεν χρειάζονται ειδική ερμηνεία.

Όμως, δεδομένου οτι η Ελλάδα δεν έχει στα χέρια της συμφωνία κι άρα ούτε βεβαιότητα για την επόμενη δόση, τα χέρια των διαπραγματευτών είναι δεμένα!

 

Δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα

 

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι τις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όμως ο χρόνος τελειώνει…  Ο μεγάλος «φόβος» στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι να μην επαναληφθεί το…  μαρτύριο της σταγόνας με  δόσεις που θα φτάνουν μετά από εκπλήρωση της νέας γενιάς οροσήμων που ήδη «χτίζει» η τρόικα και επεξεργάζονται σενάρια χρήσης ακόμη και  κεφαλαίων του ΤΧΣ…

 

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια της, το 1 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 17ης Δεκεμβρίου 2013 και είναι η υπολειπόμενη δόση από το τρίτο τρίμηνο του 2013, γράφει το capital. Το ποσό αυτό εν μέρει καλύπτει την λήξη ομολόγων στις 11 Ιανουαρίου (1,85 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ).

 

Το επόμενο στοίχημα είναι τα 4,9 δισ. ευρώ που συνδέονται με την  νέα αξιολόγηση (3,1 δισ. από το ESM και 1,8 δισ.  ευρώ από το ΔΝΤ) και κατ΄ ουσία την  τελευταία δόση του 2013. Η κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία έως την 27η Ιανουαρίου 2014, η οποία όμως θεωρείται πολύ δύσκολη.

 

Εν τω μεταξύ, σε άγνωστο «Χ» των διαθεσίμων ανάγονται τα υπόλοιπα του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνδέονται άρρηκτα με τα  αποτελέσματα των στρες τεστ και το ΥΠΟΙΚ δεν κρύβει την πρόθεσή του για χρήση του «μαξιλαριού» με στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών για το 2014, αν και η πρόθεση  αυτή προσκρούει σε αντιρρήσεις όχι μόνο μέρους της τρόικας αλλά και του εγχώριου τραπεζικού χώρου.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση, επιμένει με διαδοχικές της δηλώσεις σε επιστροφή στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ενώ η Κομισιόν στο έγγραφό της προς το Ευρωκοινοβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση της περί επιστροφής το 2015.

 

Πάντως, χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, έδωσε έμφαση στην στάση των αγορών που στηρίζει  -όπως είπε-  την θετική αντιμετώπιση της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι χθες το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βρέθηκε σε χαμηλό 3,5 ετών, από τον Ιούνιο του 2010, με το spread σε σχέση με το γερμανικό αντίστοιχο bund να πέφτει στις 595 μονάδες βάσης και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,84%. Να σημειωθεί οτι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Μαϊου του 2010, λίγες ημέρες μετά το περίφημο μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου με το οποίο η Ελλάδα ζητούσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης. 

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, αν ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.