Επιμένουν στο «όχι νέο κούρεμα» οι Γερμανοί

Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επιμένουν στο «όχι νέο κούρεμα» οι Γερμανοί.

 

Σταθερά αρνητική στο ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους παραμένει η Γερμανία, όπως ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel.

 

Ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν απόλυτα σαφής -ενώ κατά το «Spiegel» οι δηλώσεις του αποτελούν «απάντηση» στη συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλος στη «Frankfurter Allgemeine Sonntags zeitung» υποστηρίζοντας ότι το περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις των πιστωτών της χώρας μας, σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι εξαιρετικά μικρό.

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «το ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η χώρα φθάνει στα 30 χρόνια και το επιτόκιο είναι λίγο υψηλότερο από 1,5%. Παράλληλα έχει υπάρξει αναστολή καταβολής τόκων για την επόμενη 10ετία. Ως εκ τούτου ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί σαφή ελάφρυνση του χρέους της χώρας», υποστήριξε ο κ Ρέγκλινγκ.

 

Παράλληλα υποστήριξε ότι τα επιτόκια των δανείων που έχει παραχωρήσει το ESM δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ίσως θα υπάρξει «ένα μικρό περιθώριο όσον αφορά τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας», αλλά αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες έδωσαν τις πιστώσεις.

Πέραν του κ. Ρέγκλινγκ, στο ίδιο δημοσίευμα του «Spiegel» περιλαμβάνονται και δηλώσεις του επικεφαλής της Task Force για τη χώρα μας, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις δυνατότητες της χώρας μας και δεν κοστίζουν. Μία εξ αυτών είναι το κτηματολόγιο, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης διατυπώνει από την πλευρά του ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DPtV), με δεδομένο ότι το χρέος έχει φθάσει στο 170% του ΑΕΠ και η χώρα μας δεν εμφανίζεται ικανή να το ξεπληρώσει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να «πείσει» τις αγορές για τη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει στις αγορές εντός του επόμενου έτους κρίνεται μάλλον αδύνατον.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ