Τέλος χρόνου για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

Τον κακό μπαμπούλα – κατά κόσμον – την τρόικα, βάζουν μπροστά οι τράπεζες προκειμένου να τραβήξουν το χαλί στις εταιρείες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

 

Δημοσιεύματα αναφέρουν οτι η τρόικα τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε μεγάλη πίεση στις συστημικές τράπεζες (Αlpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τελεσίγραφο της τρόικας, καθώς η υποχρέωση για τη διαχείρισή τους θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2013 – αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Τα stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι τράπεζες έδωσαν την αφορμή να καθυστερήσει η διαδικασία και τώρα πλέον η τρόικα πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις.

 

 Συνολικά, οι τράπεζες έχουν δώσει περίπου 230 δισ. δάνεια και από αυτά περίπου τα 120 δισ. δόθηκαν σε επιχειρήσεις. Από αυτά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 29,3% είναι σε καθυστέρηση. Συζητάμε για περίπου 35 δισ. ευρώ που πήραν εταιρείες, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των περίπου 70 δισ. που είναι τα «κόκκινα» δάνεια στο σύνολο των 230 δισ. ευρώ. Για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικές προβλέψεις, αλλά για τα επιχειρηματικά δάνεια δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογη επιθετική πολιτική.

 

Κι όλα αυτά υπό την πίεση της τρόικας… κι όχι υπό την πίεση του χρόνου που τελειώνει για τις πτωχευμένες τράπεζες…

 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα


Ήδη από οτι φαίνεται οτι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν υπερ-διευθύνσεις ή αλλιώς
badbanks, οι οποίες θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Μόλις παραδοθούν στο τέλος του μήνα τα πορίσματα των ελέγχων της BlackRock, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Τι θα περιλαμβάνει όμως;

 

Οι υπερ-διευθύνσεις – που θα λειτουργήσουν ως εισπρακτικές εταιρίες μέσα στην τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια – θα αρχίσουν να καλούν τους επιχειρηματίες που έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές των οφειλών τους και θα τους ζητούν να παρουσιάσουν πλάνα αναδιάρθρωσης των εταιρειών τους. Θα ξεκινά ένας κύκλος διαπραγμάτευσης χωρίς γενικούς κανόνες, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Και βέβαια, τα πλάνα θα είναι διαφορετικά ανά περίπτωση: αλλού οι τράπεζες θα ζητούν αύξηση κεφαλαίου (να βάλει δηλαδή ο επιχειρηματίας χρήματα), αλλού διακοπή κάποιων δραστηριοτήτων, αλλού αναχρηματοδότηση, άλλου πωλήσεις ή λουκέτο θυγατρικών κ.ο.κ. Μάλιστα, οι τράπεζες θα διορίζουν και τοποτηρητή μέσα στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών προκειμένου να ενεργούν ως επίτροποι, είτε θα θέτουν ως όρο την αλλαγή του management, ώστε να διασφαλίζουν ότι θα τηρηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης.


Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια.

 

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ελέγξουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- τους σεισμικούς κλυδωνισμούς που θα προκαλέσει στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή η συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, η τρόικα θέτει ως όρο την ύπαρξη και τήρηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ θέτει φραγμούς σε αναχρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων τα οποία δεν υπακούν σε οικονομική λογική. Στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πάρει σημαντικές χορηγήσεις οι τράπεζες δεν θα τραβήξουν εύκολα το χαλί, καθώς οι προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να πάρουν θα πλήξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το πρώτο κύμα θα παρασύρει κυρίως τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα επιβίωναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση.

 

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες αποποιούνται των ευθυνών τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες βγαίνουν αθώες περιστερές και ετοιμάζονται να πλήξουν σφοδρότερα τις όποιες επιχειρήσεις εξακολουθούν να επιβιώνουν στην Ελλάδα της ύφεσης και της φοροκαταιγίδας.

 

Danioliptes.gr