Τι του λείπει του ψωριάρη; Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Καλή μας αρχή!

Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας. Όποιος είδε χθες την έκθεση υπερπολυτελών αυτοκινήτων της Audi που έκανε «κατάληψη» στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, αναρωτιόταν σε ποια χώρα ζει!

 

Πρόκειται για τις 45 λιμουζίνες που χορηγήθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο εν όψει της αυλαίας για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Σε μία χώρα που κόσμος χάνει τη ζωή του από τα αυτοσχέδια μαγκάλια που ανάβει για να ζεσταθεί, οι 45 λιμουζίνες είναι τουλάχιστον παράταιρη εικόνα!

 

Την προεδρία την ξεκινάμε όχι ως χώρα σε κρίση αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Μόνο που η αλήθεια, δεν είναι αυτή…

Η ελληνική κυβέρνηση τρέφει φρούδες ελπίδες περί οφελών από την προεδρία, όταν όλοι κάνουν λόγο για γερμανική προεδρία!  Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει ανοιχτά λόγο για απόλυτα γερμανική κι όχι ελληνική προεδρία της ΕΕ!

 

Αν για την ελληνική κυβέρνηση η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ είναι μια ώθηση προς τα μπρος, αλλά και μια δυνατότητα να χτίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της, για τους Γερμανούς είναι -απλώς- μια ακόμα… γερμανική προεδρία.

 

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η ελληνική προεδρία θα έχει έδρα το… Βερολίνο και ουσιαστικά μπορεί να πιστωθεί στην ελληνική κυβέρνηση μόνο στο εσωτερικό.


Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η τραπεζική ενοποίηση είναι βασικό θέμα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Όμως τι το ελληνικό υπάρχει στην ατζέντα; Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται στην πραγματικότητα από το Βερολίνο»

 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στην εφημερίδα του Βερολίνου, τόνισε ότι «οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι κατά 100% συμβατοί με τις προτεραιότητες της ΕΕ». Η Die Welt εκτιμά ότι ακόμη και τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής ή της ανεργίας των νέων, τα οποία φαντάζουν ελληνική υπόθεση, αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ. Η σημαντικότερη λειτουργία της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι «ψυχολογικής φύσης» αποφαίνεται η Die Welt.

Προεδρία με φτώχεια και μνημόνιο!

Πρόκειται σίγουρα για μία πρωτότυπη Προεδρία καθώς στην ατζέντα της στην πραγματικότητα υπάρχει ύφεση, ανεργία, χρέος, αβεβαιότητα!

 

Στο κάδρο η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, οι νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλα, οι επιθέσεις του διεθνούς Τύπου, τα απαισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία, οι επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η απειλή νέων μέτρων. Τη στιγμή ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Αθήνα είναι πιο υπαρκτό από ποτέ το ενδεχόμενο κοινωνικής έντασης και τα σενάρια για νέες πιέσεις των δανειστών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κενό του 2014, της διετίας 2015-2016, αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Πίσω από τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, κρύβεται η ελπίδα οτι με τις επισκέψεις και τις δηλώσεις στήριξης  θα «μαλακώσει» ο γερμανικός και διεθνής Τύπος απέναντι στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ανησυχούν την Αθήνα οι άμεσες και έντονες αντιδράσεις Γερμανών αξιωματούχων, όπως οι εκπρόσωποι των Μέρκελ και Σόιμπλε, στην τοποθέτηση Βενιζέλου ότι η τρόικα πρέπει να ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έχει εκληφθεί ως προάγγελος νέας περιόδου έντασης, γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία.

 

Πέμπτη και… φαρμακερή

 

 

Είναι η πέμπτη ελληνική προεδρία και καμία σχέση δεν έχει με τις τέσσερις προηγούμενες και σε ό,τι αφορά το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί. Ένα γεγονός που παραδοσιακά δίνει την ευκαιρία σε κάθε κυβέρνηση να σταθεροποιήσει τη διεθνή της εικόνα και να ενισχύσει τη θεσμική, αποτελεί κρίσιμη εξέταση για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με τα σενάρια επιδείνωσης της θέσης της Ελλάδας να επανέρχονται στο διεθνή Τύπο με την επίσημη έναρξή της. Τη στιγμή που η κυβέρνηση φοράει τα «καλά» της για να υποδεχθεί τους ευρωπαίους αξιωματούχους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προειδοποιούν ότι ακόμη και ελάχιστη απόκλιση από την υλοποίηση του προγράμματος θα επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσουν μέσα στο μήνα και θα καταλήξουν τον Οκτώβριο, ίσως και στο τέλος του 2014.

 

Εν τω μεταξεί, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφουν το βλέμμα τους προς τις ευρωεκλογές ή ακόμη και τις εθνικές εκλογές, αν μέσα στον Μάρτιο φανεί ότι η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΑ ανοίγει πολύ. Και μάλιστα την περίοδο που η ύφεση, η λιτότητα, η φτώχεια και η ανεργία θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικά στοιχεία διαμόρφωσης του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, το οποίο ενδέχεται να επιδεινωθεί από τις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 και του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

 

Οι παλιννωδίες, τα κενά και οι παραφωνίες από πλευράς κυβέρνησης είναι πλέον καθημερινά με τελευταίο περιστατικό το ζήτημα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

 

Αυτή θα είναι ίσως η μοναδική προεδρία από μία χώρα σε αβεβαιότητα και οικονομία σε κατάρρευση.

 

Danioliptes.gr