Στην οδό Ελ. Βενιζέλου εδρεύει από την ίδρυση της η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας αρμοδιότητα εκτός από τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής είναι και η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Οι “λύκοι” της, όπως ο Διοικητή της Γ. Προβόπουλος, αντί να εποπτεύουν δεν έχουν «πάρει μυρωδιά» το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η ελεγκτική αρχή, λοιπόν, δηλαδή ο «ταλαντούχος» κύριος Προβόπουλος δεν είδε τα δάνεια να δίνονται σαν το χαλάζι; Η BLACKROCK έκανε έλεγχο και δεν είδε τιποτα; Τα βρήκε όλα ρόδινα;

 

Απορίας άξιο είναι πώς έκλεισε και χαρίστηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε μία νύχτα, στην «πτωχευμένη» Eurobank. Αν ενημερώθηκαν για το σκάνδαλο ολκής οι προϊστάμενοι του Προβόπουλου, Στουρνάρας – Βενιζέλος – Σαμαράς τότε φέρουν τεράστια ευθύνη και πρέπει να διωχθούν ΑΜΕΣΑ.

 

Όλη αυτή η αλητεία κι η βρωμιά ήταν ευρέως γνωστή τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Αν γνώριζαν και την απέκρυπταν φέρουν ευθύνη και πρέπει να διωχθούν ΑΜΕΣΑ. Αν δεν έχουν λάβει υπόψη, σημαίνει πως δεν ασκούν σωστά και επαρκώς τον ελεγκτικό τους ρόλου και πρέπει να διωχθούν ΑΜΕΣΑ.

 

Απλά υπενθυμίζουμε δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον περασμένο Απρίλιο, κατά τις οποίες ο υπουργός σημείωσε ότι βιώσιμες θεωρούνται οι τράπεζες που, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα χρειαστούν οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση από οποιονδήποτε, πέραν των μετόχων τους. Το πλέον πιθανό σενάριο θα ήταν, το ΤΤ να χρειαζόταν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Ο υπουργός αρνήθηκε πως οι ζημίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οφείλονται αποκλειστικά στο κούρεμα των κρατικών ομολόγων και συμπλήρωσε ότι δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε την περίοδο πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

 

Μόνη άλλη επιλογή, πλην της ίδρυσης Μεταβατικού Πιστωτικού Ιδρύματος, θα ήταν να τεθεί το ΤΤ σε εκκαθάριση, μια ολέθρια λύση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδος, αλλά και για τους καταθέτες του ΤΤ.

 

Επίσης, απλά υπενθυμίζουμε στον τσάρο της οικονομίας της χώρας μας οτι λίγους μήνες αργότερα, το ελληνικό Δημόσιο προικοδότησε τις ελληνικές τράπεζες με περίπου 50 δις ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έκανε την εξής προκλητική δήλωση από το Βήμα της Βουλής:

 

 «Η Ελλάδα έχει το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση (με 27,5 δισ. ευρώ περίπου ή και ακόμα λιγότερα, 25 δισ. ευρώ) και την εξυγίανση. Είναι σημαντικό μαξιλάρι. Πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για το χειρότερο. Είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που έχουν μπει στο χρέος και πρέπει να είμαστε φειδωλοί».

 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ενώ έκλεισαν εν μία νυκτί το ΤΤ κι αφού το χάρισαν στην Eurobank, στη συνέχεια η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΕΤΧΣ! Με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που, υποτίθεται ότι σκέφτεται ο κύριος Προβόπουλος!

 

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

 

Λίγους μήνες αργότερα, η εξέλιξη προήλθε από το δικαστικό κομμάτι… Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς Γεώργιος Ανδρεάδης και η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε εκδώσει το ίδρυμα και τα οποία είχαν αποτελέσει το αντικείμενο εκτεταμένης και πολύμηνης έρευνας της Δικαιοσύνης.

 

 Μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις και προχώρησε η διαδικασία της έκδοσης των ενταλμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και με χαριστικούς όρους από την προηγούμενη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την περίοδο από το 2006 έως το 2011.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την εκτέλεση των εννιά εκ των 15 ενταλμάτων και έχει ήδη συλληφθεί ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ.

 

Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι δυο πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιχειρηματίες και ένας αλλοδαπός εφοπλιστής.

Συνολικά στην υπόθεση εκτιμάται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 20 άτομα που βαρύνονται με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ηθική αυτουργία και συνέργια στα παραπάνω αδικήματα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά φέρεται να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» από τον περασμένο Ιούλιο, το πάρτι είχε εντοπίσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να κρυφτεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς – όπως αναφέρεται – «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του».

 

Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα – «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

 

Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.