Αν και το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν είναι ικανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να σαρώσει όλα τα σκάνδαλα και τους κατεργάρηδες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τότε σημαίνει οτι ποτέ δε θα σταματήσει ο χορός της διαπλοκής σε αυτή τη χώρα.

Η υπόθεση που «έσκασε» αμέσως μετά τις γιορτές, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς στοιχεία της υπόθεσης διαφαίνονταν εδώ και καιρό.

 

Το σκάνδαλο μεγατόνων για σειρά επισφαλών δανείων που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2007-2012 ξέσπασε, με εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος επτά ατόμων, επιχειρηματιών και στελεχών της τράπεζας. Οι κατηγορούμενοι ανέρχονται στους 30, ενώ έχουν εκδοθεί 7 εντάλματα σύλληψης. Ο Δημ. Κοντομηνάς, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του T.T Μ. Βαρότσης και ο Χ. Παγκούδης, επίσης τραπεζικό στέλεχος, συνελήφθησαν και θα απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για κακουργηματικές πράξεις. Μεταξύ των διωκομένων είναι και η Αν. Σακελλαρίου, τότε στέλεχος της τράπεζας, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγ.
Φιλιππίδης. Ερευνώνται η δανειοδότηση οκτώ εταιρειών και η εξαγορά επιχείρησης πιστωτικών καρτών, συμφερόντων Κοντομηνά, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά 125 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία, οι περιπτώσεις τις οποίες διερεύνησε για οκτώ μήνες η Εισαγγελία Διαφθοράς καταλήγοντας στην άσκηση προσωποποιημένων κακουργημοτικών διώξεων, είναι οκτώ και αφορούν στις εταιρείες: 1. Alapis (Λ. Λαυρεντιάδη) 2. Demco (Δ. Κοντομηνά) 3. Intel Services 4. Village Roadshow (Δ. Κοντομηνά) 5. Ομιλος Zivanic – Bios 6. Bestline Cards (Δ. Κοντομηνά – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) 7. C&C Intrnational A.E. (Γριβέα – Βάτσικα), 8. Express Holidays, συμφερόντων Β.Ρέστη, ο οποίος εμφανίζεται να εξαγόρασε το 2009 το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Eurostar Α.Ε., που διαχειρίζεται το πρακτορείο τουρισμού Travel Plan και ανήκε στον ΔΟΛ.


Υπέρογκα ποσά

 

Στην πορισματική αναφορά που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, γίνεται λόγος για επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν μέσα σε μια πενταετία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες. Πρόκειται για υπέρογκα ποσά που δόθηκαν απλόχερα, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, ενώ μέχρι σήμερα κανένα δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί στο ελάχιστο!

Μάλιστα, υπάρχουν δάνεια -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- με «κραυγαλέους» όρους, όπως η ρητή ρήτρα σύμβασης του Λ. Λαυρεντιάδη. Σε αυτή εμφανίζεται το ΤΤ. να αποκλείεται από τη δυνατότητα να παρακολουθεί πού διοχετεύονταν τα χορηγηθέντα εκατομμύρια ευρώ. «Τα δάνεια δίνονταν προς δημιουργία πλούτου και όχι για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Λογικό είναι οι τραπεζικές φιλίες να βοηθούν, όμως η τράπεζα δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο» λένε πηγές.

 

Προφανώς, κανείς από όλους αυτούς που εμπλέκονται δεν ανησύχησε ποτέ μήπως με την άρση των πλειστηριασμών κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία του! Κι ας έχουν δανειστεί ποσά που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν τα έχει δει ούτε στα όνειρα του: ο εμφανιζόμενος δανεισμός του  Δημήτρη Κοντομηνά ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα 100 εκατ ευρώ, αλλά και του ζεύγους Γριβέα – Βάτσικα ανέρχονται συνολικά σε 17 εκατομμύρια ευρώ.


Κατηγορούμενη για την υπόθεση και η Αναστασία Σακελλαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

 

Σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί η είδηση πως ανάμεσα στα ονόματα των 30 κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι και αυτό της Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία. Δηλαδή του σημαντικότερου φορέα της οικονομίας, στην κρισιμότερη φάση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Σακελλαρίου συμμετείχε, όταν εργαζόταν στο Τ.Τ. ως υπεύθυνη του Τμήματος Πιστωτικού Κινδύνου στις επιτροπές πιστοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε εγκρίσεις δανείων το 2012 προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δ Κοντομηνά, που θεωρούνται, σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, επισφαλή.

Η υπόθεση ενδέχεται να έχει παράπλευρες συνέπειες άσχετα με τη μελλοντική ποινική μεταχείριση της κ. Σακελλαρίου λόγω της νευραλγικής θέσης της στο ΤΧΣ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε τεθεί θέμα διοίκησης για το Ταμείο πλην όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, εάν η εμπλοκή της περιορίζεται σε απλή συμμετοχή στην επιτροπή, θα μπορούσε η κυβέρνηση να τη στηρίξει.

 

Στο απυρόβλητο παραμένουν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

 

Συνειρμικά σκέφτεται κανείς το κουκούλωμα των ευθυνών για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων που ξεπερνούν τα 240 εκατ ευρώ.

 

Διάταξη με την οποία αποκτούν ποινική ασυλία τραπεζίτες που δανειοδότησαν χωρίς εγγυήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες στη Βουλή. Η διάταξη πέρασε “στα κρυφά”, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα σε νομοσχέδιο περί “διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις”, την ώρα που οικονομικοί εισαγγελείς  διενεργούσαν έρευνα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και τις τράπεζες για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Ουσιαστικά απαλλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια σε πολιτικά κόμματα. Τέλος, έχει αναδρομική ισχύ, κάνοντας αδύνατη την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις που τα δάνεια έχουν δοθεί ή εκκρεμούν.

 

Και πάλι θα τη γλιτώσει ο Προβόπουλος;

 

Παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, που ως εποπτική αρχή, φέρει τεράστιες ευθύνες, παραμένει στο απυρόβλητο! Όσο κι ο ίδιος ο προϊστάμενος του, Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και στην περίπτωση που ως ελεγκτική αρχή δεν πήρε είδηση από το πλιάτσικο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην περίπτωση που γνώριζε και δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει!

 

Κι αν ο κ Πρόβόπουλος δεν γνώριζε, δεν έβλεπε, δεν καταλάβαινε η διεθνής εταιρία ελεγκτών BlackRock που πληρώθηκε με χρυσάφι για να θέσει stresstests τι ανακάλυψε; Βέβαια, η BlackRock παρέδωσε την έκθεση στον κ. Προβόπουλο, ο ίδιος ουδέποτε την αποκάλυψε παρά τον επισταμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και όμως το ΤΤ έσπασε σε μία νύχτα σε μία απόπειρα να κουκουλωθεί από την ήδη κρατικοποιημένη Eurobank, μέσα από ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο “συγχώνευσης”.

 

Η ίδια σκέψη και για την BlackRock: είναι ανεύθυνη, άχρηστη και δεν βρήκε τα θαλασσοδάνεια που αποκάλυψε η δικαιοσύνη, οπότε πρέπει να μηνυθεί άμεσα και να απαιτηθούν δισεκατομμύρια ζημιάς που υπέστη το δημόσιο με δική της υπαιτιότητα…ή η BlackRock ενημέρωσε τον Προβόπουλο, που όμως απέκρυψε την έκθεση, μαζί και το σκάνδαλο. Σε αυτή την περίπτωση ο κύριος Προβόπουλος έχει απόλυτη συνενοχή και θα πρέπει να διωχθεί. Ενώ θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος Στουρνάρα που γνώριζε την έκθεση. Χθες…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.