Καταπέλτης ο κ. Προβόπουλος

Κοιτάζω και ξανακοιτάξω τις ημερομηνίες και δεν μου βγαίνουν.

 

Γιατί το λέω αυτό; Επειδή στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 η επίκουρη εισαγγελέας κατά των εγκλημάτων διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου απέστειλε το πολυσέλιδο πόρισμα νια το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην εισαγγελέα κατά των εγκλημάτων διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου.

 

Τα εντάλματα σύλληψης δηλαδή καθυστέρησαν περίπου ένα μήνα και ουσιαστικά δόθηκε χρόνος ο ένας (ο κ. Αγγ. Φιλιππίδης) να βρεθεί στην Τουρκία, ο άλλος (ο κ. Κυρ. Τριβέας) πιθανότατα στο Κατάρ ή στο Άμπου Ντάμπι (ακόμη τον ψάχνουν) και ο τρίτος (ο κ. Δ. Κοντομηνάς) οε ιδιωτική κλινική με λοίμωξη του αναπνευστικού.

 

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ενώ η κυρία Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε αρχές Δεκεμβρίου το πόρισμα-φωτιά για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πράττοντας το καθήκον της, ένας από τους σημαντικότερους κατηγορουμένους, ο κ. Φιλιππίδης, διασκέδαζε παραμονές χριστουγέννων σε open party στην Πεύκη, συνέχιζε να πίνει με φίλους του τον καφέ του στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου και συζητούσε για την… πολιτική κατάσταση χωρίς να φαίνεται να ανησυχεί νια τίποτα.

 

Τη μοναδική του ανησυχία για τα όσα επρόκειτο να έρθουν την εξέφρασε σε φίλες του στο… πάρτι της Πεύκης, λέγοντάς τους (προφανώς νια να εντυπωσιάσει) ότι «έκανα τόσα στο Ταχυδρομικό και τώρα βρέθηκα μπλεγμένος». Αλλά γρήγορα το ξέχασε και αυτό και συνέχισε να απολαμβάνει το ποτό του. Και δύο ημέρες αργότερα αναχώρησε νια την Αμερική.

 

Ο έτερος κατηγορούμενος, ο κ. Κοντομηνάς, τα Χριστούγεννα τα πέρασε στις Μαλδίβες. Και ενώ, όπως έλεγε, βρισκόταν στον Ινδικό Ωκεανό, απέστειλε ραδιοφωνικό μήνυμα προς τους ακροατές του ραδιοφώνου του λέγοντάς τους ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει…».

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος έχει γίνει στόχος των κατηγορουμένων νια το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και ιδιαιτέρως από τον κ. Αγγ. Φιλιππίδη, θα πάει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή για να παρουσιάσει την έκθεση της νομισματικής πολιτικής.

 

Γνωρίζει όμως ότι οι βουλευτές θα τον βομβαρδίσουν με ερωτήσεις για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού και πήρε, όπως έμαθα, τα μέτρα του.

 

Μου λένε συγκεκριμένα ότι ο κ. Προβόπουλος θα είναι καταπέλτης εναντίον του κ. Φιλιππίδη και μάλιστα θα έχει στη διάθεση του και νέο πόρισμα με τουλάχιστον άλλες τρεις προβληματικές δανειοδοτήσεις προς φίλους και γνωστούς.

 

Ποιες είναι αυτές; Η μία θα αφορά τον ήδη προφυλακισμένο για το σκάνδαλο της Proton Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με χορήγηση δανείου 100 εκατ. ευρώ.

 

Η δεύτερη θα αφορά έναν… σέρβο υπήκοο ονόματι Ζίβαντς για δάνειο 40 εκατ. ευρώ και η τρίτη θα αφορά ένα περίεργο δάνειο που δόθηκε σε γαλάζια συνδικαλίστρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ύψους 3 εκατ. ευρώ.

 

Η γαλάζια συνδικαλίστρια εννοείται ότι δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ από το δάνειο που πήρε.

 

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν στην Αθήνα για την τροπή που θα πάρει το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και τούτο γιατί ο κ. Φιλιππίδης είχε ευρύτερο κύκλο γνωριμιών στον επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο της χώρας καθώς και διασυνδέσεις με χρηματιστηριακούς οίκους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν και κολεγιόπαις, στον κύκλο των αποφοίτων της δεκαετίας του ’80.

 

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ