J.P.Morgan, βουτηγμένη στην… αμαρτία!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Με ενεργητικό άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η J.P.Morgan αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι όμως έτσι; Όχι! Η ιστορία αποδεικνύει ότι η ιστορική τράπεζα είναι «βουτηγμένη στην αμαρτία».

 

Στην ουσία δεν υπάρχει «κομπίνα» (σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο) που η τράπεζα να μην φέρεται να εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και όταν μιλάμε για μπίζνες για την J.P.Morgan, μιλάμε για πολλά λεφτά… Το μέγεθος της τράπεζας είναι τόσο μεγάλο που δεν ασχολείται με… μικροποσά ή μικροαπατεωνιές. Προτιμά τις “bigbusiness”, με πολλά εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια μίζες…

 

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της παραβατικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης τράπεζας είναι το γεγονός ότι τη τελευταία τριετία η τράπεζα-κολοσσός πλήρωσε 29 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε αποζημιώσεις! Ψίχουλα, αν αναλογιστείς κανείς το ενεργητικό της τράπεζας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η J.P.Morgan είναι η «αγαπημένη» τράπεζα της Αμερικής, με αποτέλεσμα τόσο η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι πολύ «ευγενικοί» μαζί της και να της επιβάλουν ποινές «χάδι». Φανταστείτε, τι θα έπρεπε να πληρώσει αν το σύστημα ήταν δίκαιο, αν όχι σκληρό απέναντί της. Μόνο το 2013 η τράπεζα έδωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε αποζημιώσεις καθώς τα στελέχη της ενεπλάκησαν σε πολλά σκάνδαλα.

 

Το τελευταίο χτύπημα επήλθε από το αμερικανικό δημόσιο. Η J.P.Morgan καλείται να καταβάλει αποζημίωση 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και σε θύματα του Μπέρναρντ Μέιντοφ. Στόχος να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες για μη ενημέρωση των αρχών σχετικά με τις υποψίες που είχε για τις απάτες στο ταμείο του Μέιντοφ. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης Πριτ Μπαράρα, με την τράπεζα να είναι διατεθειμένη, εκτελώντας τις εντολές της δικαιοσύνης, να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των θυμάτων της «πυραμίδας» του Μπέρνι Μέιντοφ. Σε αντάλλαγμα βέβαια η δικαιοσύνη δίνει στην J.P.Morgan ένα χρονικό περιθώριο «δικαστικής αμνηστίας» δύο ετών ώστε να προχωρήσει οε αναθεώρηση της πολιτικής και της πρακτικής της χωρίς να υποστεί μηνύσεις.

 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η τράπεζα ποτέ δεν ανέφερε τις υποψίες της στις αμερικανικές αρχές, αν και μείωσε την έκθεσή της στο ταμείο του Μέιντοφ για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές της από ό,τι είχε γίνει μια «πυραμίδα» ύψους 17,3 δισ. δολαρίων. «Η τράπεζα ενεργούσε όταν επρόκειτο για τα δικά της κέρδη, αλλά δεν ήταν τόσο επιμελής όσον αφορά τις νομικές υποχρεώσεις της» δήλωσε o Πριτ Μπαράρα σε συνέντευξη Τύπου. «Εν μέρει εξ αιτίας αυτής της ανεπάρκειας, επί δεκαετίες, ο Μπέρνι Μέιντοφ ήταν σε θέση να ξεπλένει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποδόσεις της πυραμίδας, ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου συνόλου λογαριασμών στην J.P.Morgan», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

 

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπέρναρντ Μέιντοφ υποστηρίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης παντός κινδύνου (hedgefunds) με τα οποία συνεργαζόταν θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί την απάτη που του στοίχισε την καταδίκη του σε κάθειρξη 150 ετών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο Μέιντοφ, ο “εγκέφαλος” μιας “πυραμίδας” ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, είπε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν ανακαλύψει τα εγκλήματά του εάν είχαν εξετάσει πιο προσεκτικά τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους σχετικά με τις ενέργειές του. “Θα έπρεπε να ξέρουν”, είπε ο Μέιντοφ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη σύλληψή του, τον Δεκέμβριο του 2008. “Όμως η στάση τους ήταν του είδους ‘αν κάνεις κάτι κακό, δεν θέλουμε να το ξέρουμε’”. Ο επιχειρηματίας διέψευσε ότι η οικογένειά του γνώριζε τις ενέργειές του και αντιθέτως έστρεψε τα πυρά του στις τράπεζες και τους μεγαλοεπενδυτές με τους οποίους συνεργαζόταν στο επενδυτικό σχήμα του επί περίπου δύο δεκαετίες.  Ο διαχειριστής Ίρβινγκ Πικάρντ, ο οποίος έχει αναλάβει να εντοπίσει τα κεφάλαια των θυμάτων του Μέιντοφ, μήνυσε την τράπεζα J.P.Morgan για “συνεργία” στην απάτη. Ο Πικάρντ ζητά από την τράπεζα αποζημίωση ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Μέιντοφ στη συνέντευξη δεν κατονόμασε καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Είπε όμως ότι έχει δώσει στον Πικάρντ πληροφορίες που θα παίξουν βασικό ρόλο για την ανάκτηση κεφαλαίων από άτομα που συνήργησαν στον “κυκεώνα” όπου έβαλε ο ίδιος τον εαυτό του.

 

«Και μόνο ο όγκος και η χρήση των κεφαλαίων του Μέιντοφ θα έπρεπε να ανησυχήσουν την τράπεζα» δήλωσε ο Μπαράρα. Περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν την κίνηση των λογαριασμών του Μέιντοφ μεταξύ του 1998 και του 2008 και ούτε ένα σεντ δεν χρησιμοποιήθηκε για την αγορά συμβολαίων ασφάλειας, που θα αναμενόταν να είναι το αντικείμενο της ασφαλιστικής του εταιρείας.

 

Danioliptes.gr