Κι εκεί που πίστευε οτι την έχει γλιτώσει και έπινε στην υγειά των κορόιδων (σσ. του ελληνικού λαού) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κινδυνεύει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ.
Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συνήλθε κατω από άκρα μυστικότητα στον Άρειο Πάγο, δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για απιστία στην υπηρεσία, νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.
Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, όμως, έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
Έκριναν συγκεκριμένα ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, άρα νομίμως η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών μετά την εξέλιξη αυτή, αρχίζει η διαδικασία της ανάκρισης.
Από τους 136 υπουργούς που η δικογραφία τους έφτασε στη Βουλή παραπέμφθηκε μόνο ο Παπακωνσταντίνου
Από το 2009 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, έχουν διαβιβαστεί στη βουλή με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών 136 δικογραφίες.
Απαντώντας σε σχετική έγγραφη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει πως «από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποστέλλεται η σχετική ποινική δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης απ΄ όπου και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Η διαβίβαση της δικογραφίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης αποτελεί τυπική διαδικασία και διενεργείται χωρίς να ελέγχεται το περιεχόμενό της, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών που εφαρμόζονται κατά περίπτωση».
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη φορά μετά τη μεταπολίτευση πρώην υπουργός οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Βέβαια, ακόμη στο απυρόβλητο παραμένουν ο κ Γεωργίου για τα φουσκωμένα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο, και βέβαια η προσφάτως διωκόμενη Αναστασία Σακελλαρίου που κοστίζει το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 200.000 ευρώ το χρόνο!
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.