«Χαρίζουν τις τράπεζες στους ιδιώτες»

Ανέστησαν τις τράπεζες, τις προικοδότησαν, τις έστησαν στα πόδια τους και τώρα τις χαρίζουν στους ιδιώτες! Για νέο σκάνδαλο ολκής ετοιμάζεται να κάνει η συγκυβέρνηση που έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό για να θησαυρίσουν οι τραπεζίτες!

 

Μεταξύ «πολιτικών συμπληγάδων» βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει χθες τους τόνους και, με αιχμή τις προωθούμενες αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει ξεπούλημα των τραπεζών. Από την άλλη, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρόνο, καθώς πιέζει ασφυκτικά η προθεσμία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Πρακτικά, εάν το σχετικό πλαίσιο αναθεώρησης δεν εγκριθεί (από τη Βουλή) μέχρι τις 20-24 Ιανουαρίου, τότε θα χρειαστεί επικαιροποίηση του ενημερωτικού και το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα μετατεθεί για Μάρτιο-Απρίλιο.


Ανοίγει ο δρόμος

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με το νέο νομοθέτημα θα ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες μετόχους να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, που είναι σημαντικά χαμηλότερες.


Δηλαδή, αντί για την εξασφάλιση σε βάθος χρόνου της επιστροφής του συνολικού ποσού της εξυγίανσης-ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο ελληνικό Δημόσιο -σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και μάλιστα εντόκως, όπως διαβεβαίωναν ότι θα συμβεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο υπουργός Οικονομικών, θα προχωρήσουν άμεσα στην επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που κατέβαλε μόλις πριν από λίγους μήνες μέσω του ΤΧΣ, με αποτέλεσμα την άμεση απαξίωση της περιουσίας του.


Σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμακώνει τη στάση του, προφανής στόχος ενός τέτοιου σκανδαλώδους νομοθετήματος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά το πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους διαπλεκόμενους τραπεζίτες, με σημαντικές ζημιές για το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, που από τα περίπου 40 δισ. που έχουν δοθεί έως σήμερα για την εξυγίανση-ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πάρουν πίσω το πολύ 16 με 18 δις.

 

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, αφού δίνεται ένα ακόμα δώρο, ίσως το τελευταίο και μεγαλύτερο, προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους από το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας Ν Δ και ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε οι πρώτοι έναντι πολύ μικρού τιμήματος να αποκτήσουν την πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών, συνεπώς τον έλεγχο των τραπεζών και μέσω αυτών ολόκληρης της οικονομίας, καταλήγει η Κουμουνδούρου.

 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» με αφορμή το σκάνδαλο του Τ.Τ και την αγορά να προεξοφλεί εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, η τρόικα αίφνης δείχνει να μην επείγεται να συναινέσει στις προτάσεις της Αθήνας σε θέματα που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Παρεμβαίνει κι ο ξένος παράγοντας

 

Και σε αυτή την εκρηκτική, ρευστή συγκυρία παρεμβαίνει και ο «ξένος παράγοντας», γράφει σήμερα η Εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η Moody’s σε έκθεσή της αναφέρεται σε άμβλυνση των πιέσεων σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας πως η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Σημειώνεται ότι έως το 2017 η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Κομισιόν.

 

Η Bank of America δίνει νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής, αναφέροντας ότι οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα είναι ευπρόσδεκτες και οι εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Danioliptes.gr