Είναι οι τράπεζες «τσιφλίκι» του Στουρνάρα;

Του Άγγελου Αγγελίδη

Συμπεριφέρεται ως καθαρός «τσιφλικάς». Θεωρεί ότι του δόθηκαν δικαιωματικά ως «παιχνίδι» για να έχει με κάτι να ασχολείται. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε χθες μία ακόμη τηλεοπτική εμφάνιση και προκάλεσε σάλο. Γιατί; Απλά διότι αποκάλυψε πως το κράτος και το ΤΧΣ θα ιδιωτικοποιήσουν ελληνικές τράπεζες ακόμη κι αν αυτό γίνει με… ζημιά!

Δηλαδή, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για τη σωτηρία των τραπεζών προκειμένου να τις ενισχύσει, κρατικοποίησε τέσσερις συστημικές τράπεζες χωρίς να ερωτηθεί και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα τις πουλήσει έστω κι αν «μπει μέσα», δηλαδή έστω χωρίς οικονομικό όφελος.

 

Όχι κ. Στούρναρα! Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές. Όταν αγοράζεις (με το έτσι θέλω) ένα «μαγαζί», το σουλουπώνεις, το σώζεις από τη καταστροφή, δεν το ξεπουλάς στην συνέχεια. Προσπαθείς τουλάχιστον να πάρεις τα λεφτά που έδωσες για τη σωτηρία του. Και οι παραπάνω σκέψεις αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν τα χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών τα έδωσε κυριολεκτικά από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός. Και αφού έσωσε τις τράπεζες ως «αντάλλαγμα» πήρε απειλές για την άρση των πλειστηριασμών των σπιτιών του. Ο ελληνικός λαός περιμένει από την κυβέρνησή του να «μοσχοπουλήσει» τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και να βγάλει κέρδος από τη τοποθέτηση των χρημάτων του.

 

«Δεν αποκλείεται να γίνει και με τις σημερινές τιμές η πώληση των τραπεζών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες της περιόδου κατά την οποία οι τράπεζες πέρασαν στο ΤΧΣ και ενώ οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν μέχρι τώρα τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοηοίησή τoυς.

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο «για να μπορούμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες εφόσον αστό χρειάζεται» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests για να δούμε τι χρειάζεται». Ο κ.Στουρνάρας αφήνει ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσει με ζημιά το Δημόσιο, τουλάχιστον σε μία περίπτωση (Eurobank).

 

Ο υπουργός φαίνεται να αγνοεί και τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ειδικό δικαστήριο για το μείζον θέμα τns ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, «θα αστειεύεστε», απάντησε σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμεις κάνουμε τη δουλειά μας και με εντιμότητα». Παράλληλα, παρείχε εκ νέου στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε:

 

■ Υπάρχει πολιτικός κίνδυνος διαπραγματεύσεις με την τρόικα γιατί οι δανειστές πιέζουν για τη λήψη μέτρων, ενώ σημείωσε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup τns 27ns Ιανουαρίου.

■ θα προχωρήσει η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

■ Υπό προϋποθέσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης.

■ Δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για αλλαγή του και ανάληψη των καθηκόντων του διοικητή τns Τραπέζας της Ελλάδο (ΤτΕ).

 

Danioliptes.gr