Λίγο – ακόμη – υπομονή συστήνει ο Στουρνάρας!

 «Θυμηθείτε που ήταν η οικονομία 1,5 χρόνο πριν και πού είναι σήμερα. Για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους για πρώτη φορά φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Έχουμε πετύχει το 80% των όσων πρέπει να κάνουμε, έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε εξαλείψει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουμε καλύψει το 80% του δρόμου χρειάζεται λίγο υπομονή»,

δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο Υπουργός Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την εξοντωτική πολιτική που ακολουθεί.

 

Ο κ. Στρουρνάρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μείωσε και τους φορολογικούς συντελεστές στον φόρο ακίνητων, δεν έκλεισε τα ΕΑΣ και μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση. «Η τελευταία επισκόπηση της τρόικας εχει καθυστερήσει γιατί δεν δεχόμαστε να συναινέσουμε σε πολιτικές που μπορούν να προχωρήσουν σε πολύ πιο ήπιο τρόπο. Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup της 27ης Φεβρουαρίου» αναγνώρισε.

 

Τόνισε ότι η τρόικα θα έρθει «σε λίγες ημέρες, θέλουμε να καθυστερήσει για να έχουμε τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου.»

 

Διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον για 1 χρόνο να επανέλθει στο 23% «Έχουμε πολύ μικρή δημοσιονομική απώλεια, το μέτρο ήταν θετικό. Έχουμε 100 εκατ. ευρώ απώλεια εσόδων όχι 280 εκατ. ευρώ» εξήγησε, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι «θα πέσουμε εκτός στόχων αν μειώσουμε συνολικά φόρους στη φάση αυτή. Δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων.»

 

Προ των πυλών η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο  για να μπορέσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον  αυτό χρειάζεται.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests να μας πουν ποιες τράπεζες και αν χρειάζονται κεφάλαια» κατέληξε.

 

Εκτός αυτών, ο Υπουργός Οικονομικών έβαλε τελεία και παύλα στα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά και   στα σενάρια «μετακόμισής» του από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Όπως τόνισε το θέμα δεν τον αφορά, συντηρώντας δια της διαψεύσεως τα σενάρια περί μετακόμισής του στο τιμόνι τη ΤτΕ.

 

O κ. Στουρνάρας παρέσχε εκ νέου πολιτική κάλυψη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου, δηλώνοντας ότι δεν ανήκε στο ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που πήρε τις αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων.  Πήγε μετά, και προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε για να διασώσει τα δάνεια αυτά.

 

Ο υπουργός είπε ότι στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που θέτει η τρόικα, θα επιχειρηθεί  να αλλάξει άποψη ενώ επισήμανε ότι στο EUROGROUP του Ιανουαρίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Αυτό, θα γίνει μάλλον τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και τα στοιχεία των εσόδων του 2013, γεγονός που θα τη διευκολύνει στις διαπραγματεύσεις.

 

Danioliptes.gr