Ονόματα τραπεζών που σχετίζονται με επισφαλή δάνεια ζητά ο Σούρλας

Τα ονόματα των τραπεζών που την τελευταία 20ετία έδωσαν επισφαλείς χρηματοδοτήσεις (δάνεια χωρίς εγγυήσεις) αλλά και τα ονόματα των προσώπων πού έλαβαν αυτά τα δάνεια, ζητεί να αποκαλυφθούν ο γγ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλας.

Σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι ή ιστορία λεηλασίας των τραπεζικών καταθέσεων με επισφαλείς χρηματοδοτήσεις είναι γνωστή εδώ και μία 20ετία από την υπόθεση της Τραπέζης Κρήτης.


Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, ο τότε επίτροπος της Τραπέζης Κρήτης Κ. Καλυβιανάκης, είχε καταγγείλει ότι την περίοδο 1988-1993 χορηγήθηκαν από την επίμαχη Τράπεζα επισφαλή δάνεια ύψους 43 δις δραχμών. Κάτι πού είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος σε απάντηση σχετικής ερωτήσεως του κ. Σούρλα στη Βουλή (20.3.1995), είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση ορκωτών ελεγκτών, το ήμισυ, περίπου, των 43 δις δεν καλυπτόταν από  εξασφαλίσεις και το υπόλοιπο ποσό ευρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση αποπληρωμής.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία που επικαλείται ανακοίνωση του κ. Σούρλα, ο κ. Παπαντωνίου είχε αναφέρει ότι κλιμάκιο επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος διενεργούσε τότε έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της ζημίας της Τραπέζης και ότι ή όλη υπόθεση αποτελούσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας για την αναζήτηση ευθυνών.


«Πρέπει να γίνει γνωστό, για την Τράπεζα Κρήτης, αλλά και γενικότερα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποιοί έδωσαν τέτοια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ποιοι τα πήραν και ποιά είναι ή μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ. Σούρλας.


Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άλ. Τσίπρας ζητεί με επίκαιρη ερώτηση πού κατέθεσε στον Πρωθυπουργό να γίνει έλεγχος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ειδικά προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ καί πολιτικά κόμματα. Ό κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «το σκάνδαλο του ΤΤ έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο τράπεζες- κόμματα εξουσίας-έπιχειρηματικά εκδοτικά συμφέροντα» και ότι «αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεωκοπία».


Ό κ. Τσίπρας καλεί επίσης τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει την Βουλή αν «αληθεύει πρόθεση για επαναιδιωτικοποίηση -πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους- αφού από τα 40 δις ευρώ πού μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις» και «ποιός θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τη ζημία του ελληνικού δημοσίου».


Ειδικά ως προς το τελευταίο ερώτημα, ό Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι με την αρχική συμφωνία άνακεφαλαιοποιήσεως των τραπεζών, ό στόχος ήταν μέσα σε διάστημα από 2 έως 4,5 χρόνια να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τούς ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές άστε λόγω της επιτεύξεως συνεργείων που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο τα 40 δις και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

 

Danioliptes.gr