Ίλιγγο προκαλούν οι προβλέψεις για αύξηση «κόκκινων» δανείων στα 87 δισ. ευρώ, το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών, απλά ακόμη κανείς, δεν έχει το θάρρος να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει.
Συγκεκριμένα, η Price Waterhouse Coopers προβλέπει νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων εντός του 2014 κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επισήμανε πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένας από τους παράγοντες που περιορίζουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της Price Waterhouse Coopers, εκτίμησε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν δηλαδή στο 40% των συνολικών πιστώσεων (218 δισ. ευρώ) ή στο ποσό των 87 δισ. ευρώ, από το ποσό των 65 δισ. ευρώ (ή 30%) που φτάνουν σήμερα.
Από την πλευρά του σε μία ακόμη ήπια προσέγγιση αυτού του καυτού ζητήματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συστηματικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων σε επιχειρήσεις. Να σημειωθεί οτι η θητεία του κ. Προβόπουλου στο τιμόνι της Τραπέζης της Ελλάδος λήγει το ερχόμενο Μάιο.
Η συσσώρευση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν φτάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εντύπωση προκάλεσε η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η συνταγή του μνημονίου δε βγάζει πλέον πουθενά» και προειδοποίησε πως η «η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στον πάτο για χρόνια». Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως «το διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης μόνο κατ’ επίφασιν έχει τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου» και τόνισε πως δεν πρέπει να «βαυκαλιζόμαστε» ότι «θα έρθουν, νομοτελειακά, καλύτερες ημέρες, επειδή κάποια στιγμή, από τον πάτο του βαρελιού, η άνοδος προκύπτει σχεδόν αυτόματα».
Εκτίμησε επίσης πως το σημερινό περιβάλλον δε βοηθά για να έρθει η ανάπτυξη και ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
– η επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή δεν έθιξε ακόμα εμφανώς τις δομές και παθογένειες του ναυαγισμένου κράτους.
– Η συνταγή του μνημονίου δε βγάζει πλέον πουθενά. Έχει καταλήξει να μειώνει συνεχώς το εισόδημα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους.
– Το διακύβευμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης μόνο κατ’ επίφασιν έχει τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.
– Το τραπεζικό σύστημα, ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας, τσακίστηκε στις «συμπληγάδες» του δημόσιου χρέους και βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επίπονης αναδιάρθρωσης.
Υπογράμμισε την ανάγκη οι νέες πιστώσεις να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσει με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Εξυπακούεται, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν, είπε με νόημα.
Διαβεβαίωσε ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και παρόλο που από το 2009 έως το 2012 έχασε καταθέσεις 90 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιας κλίμακας αναδιάρθρωση, ενώ κανείς καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ. Προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικές των τραπεζών εφεξής θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα νέο πλαίσιο παροχής πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνων.
Ο κ. Προβόπουλος παρενέβη και στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στα δάνεια που χορηγούνταν αφειδώς, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνθήκες της άπλετα και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν». Συνέστησε, επίσης, στις επιχειρήσει, για όσο διάστημα η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει περιορισμένη, να αναζητήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Ακόμη, πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία πριν από την κρίση, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσει σε κατοικίες και κατανάλωση.
«Το κερασάκι στην τούρτα»
Τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στην ημερίδα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το στοίχημα εάν το 2014 θα είναι έτσι ανάκαμψη, επισήμανε ότι αυτό είναι εφικτό υπό την τήρηση, όμως, σειράς προϋποθέσεων. Χαρακτήρισε δε το 2013 «μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκμηδένιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που δημιουργούν όπως είπε- προσδοκίες ότι η ύφεση τελείωσε.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.