Την εκτίμηση το τραπεζικό σύστημα θα χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το 2016 εξέφρασε χθες ό Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στην Διαρκή “Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθέσης Ελλάδος για την Νομισματική Πολιτική 2013.

Καθόλου τυχαία λοιπόν, η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει εντός των επόμενων ημερών.  Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα:

 

1. να γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές αγοράς. Αυτό αφορά σίγουρα την Eurobank και ίσως και την Εθνική, ανάλογα με το αποτέλεσμα των stress test. Σημαίνει δε ότι η αύξηση θα γίνει σε τιμές κατώτερες των χρηματιστηριακών και αυτών με τις οποίες έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποστεί ζημιά.

 

2. να προχωρήσει το ΤΧΣ σε επαναγορές των warrants, των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών σε προκαθορισμένες τιμές που απέκτησαν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το ΤΧΣ θα επαναγοράσει τα warrants δίνοντας ως αντάλλαγμα κάποιες μετοχές και στη συνέχεια θα πουλάει με ταχείες διαδικασίες (placement με accelerated book building) τις μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές σε τιμές αγοράς. Και σε αυτή την περίπτωση το ΤΧΣ θα έχει απώλειες, επειδή αφενός με θα πουλήσει λιγότερες μετοχές (αφού θα δώσει κάποιες για να επαναγοράσει τα warrants) αφετέρου δε το placement θα γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή χαμηλότερες από τις προκαθορισμένες κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ό κ. Προβόπουλος παρατήρησε πώς τα επισφαλή δάνεια έχουν πλέον ξεπεράσει το 30% του συνόλου των δανείων, κάτι πού απέδωσε στην πρωτοφανή ύφεση, αλλά και στην αναδιάρθρωση του χρέους και στις στρατηγικές των τραπεζών.


Στο σημείο αυτό τόνισε πώς οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να χρειασθούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ αντοχής και ότι τα κεφάλαια περίπου 8 δια ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ) επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες πού θα προκύψουν.

 

Ό κεντρικός Τραπεζίτης παραδέχθηκε πώς βραχυχρόνια, οι χορηγήσεις νέων δανείων παραμένουν πολύ περιορισμένες καθώς υπάρχουν ακόμη παράγοντες πού επιδρούν αρνητικά στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών.


Όπως επεσήμανε, ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ή συσσώρευσης δανείων σε καθυστέρηση, ή οποία αποθαρρύνει τη χορήγηση νέων πιστώσεων και αποστερεί τις τράπεζες από τούς πόρους πού αντιπροσωπεύουν τα χρεολύσια, τούς οποίους θα ήταν δυνατόν να ανακυκλώσουν σε νέα δάνεια.

 

Δηλαδή οι τράπεζες, που σχεδόν κατά 90% ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, θα βγουν προς πώληση και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά!

 Και σαν να μην έφτανε αυτό θα συνεχίσουν να κρατούν κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης στερώντας από την αναιμική αγορά από την απαραίτητη ρευστότητα.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.