Όταν οι διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εφαρμόζονται σωστά, τότε οι δανειολήπτες μπορούν να είναι ήσυχοι. Διαβάστε δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, που αποτελούν ελπίδα για όλους τους υπερχρεωμένους πολίτες.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή ήταν η απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφορικά με ένα ζευγάρι με 3 παιδιά, εκ των οποίων ένας μαθητής και ένας φοιτητής.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έλαβε υπόψη οτι μοναδικό έσοδο της οικογένειας είναι ο μισθός του συζύγου, 49 ετών ενώ τα έξοδα για τη διαβίωση τους αγγίζουν τα 1250 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα όρισε για το σύζυγο καταβολή μηνιαίας δόσης ύψους 50 ευρώ για τις οφειλές του σε 2 τράπεζες όπου έχει 3 καταναλωτικά δάνεια και 1 πιστωτική κάρτα κι αγγίζουν 68.751, 20 ευρώ.
Για τη σύζυγο, 48 ετών, όρισε μηδενικές καταβολές καθώς είναι άνεργη και μάλιστα, αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας. Η σύζυγος ως εγγυήτρια σε πιστωτική κάρτα έχει οφειλές ύψους 26.824,73 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο διατήρησε το ευνοϊκό καθεστώς, ο οποίος επανεξέταση την υπόθεση, άνεργου δανειολήπτη πατέρα ενός ανηλίκου με χρέος 125.100 ευρώ. Κατόπιν αυτής διατηρείται η προστασία της α΄ κατοικίας για μια 20ετία αλλά και η προστασία άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων(ΙΧ αξιας 1000 ευρώ και ένα καΐκι αξίας 2500 ευρώ).
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έλαβε υπ όψιν του τα δυσχερέστατα οικονομικά δεδομένα αλλά και την απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών του αιτούντος που είναι άνεργος 59 ετών και πατέρας ενός ανηλίκου. Μετά από αυτή τη δικαστική απόφαση ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει μόλις 50 ευρώ μηνιαίως ισομερώς σε όλες τις τράπεζες.
Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ευνοϊκή απόφαση για το δανειολήπτη, σημείωσε μιλώντας στο radio1d.gr η δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Καρδάκου.
” Το δικαστήριο εκτίμησε τη φιλότιμη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει κι έκρινε οτι μπορεί να φτιάξει τη ζωή του και τη ζωή του παιδιού του. Δικαίωσε το δανειολήπτη και τιμώρησε εμμέσως την τράπεζα,” σημείωσε η κ Καρδάκου.
Υπογράμμισε οτι είναι σημαντικό τα δικαστήρια να τηρούν τις διατάξεις του νόμου και να κρίνουν με επιείκεια τις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που προσφεύγουν σε αυτά προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες. Σημείωσε ότι υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις δικαστικών λειτουργούν που θεωρούν οτι ο Νόμος 4161/2013 γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους οφειλέτες, όμως, μέχρι στιγμής είναι μόνο εξαιρέσεις κι όχι ο κανόνας. Είναι σημαντικό, είπε, να διατηρηθεί στο ακέραιο η ισχύς του νόμου Κατσέλη για να διατηρείται και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών για την πρώτη κατοικία τους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.