Από το Υπουργείο στην Τράπεζα

Το παρασκήνιο για την έξοδο του κ. Στουρνάρα

Σημειολογία στην πολιτική έχει ιδιαίτερη αξία και αυτό αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

Το τηλεοπτικό πλάνο που έδειχνε τον κ. Αντ. Σαμαρά να έχει ακριβώς πίσω του τον στενό σύμβουλο του κ. Στ. Παπασταύρου έστελνε πολλαπλά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις εντός της Ελλάδας. Λίγο πιο πίσω από τον κ. Παπασταύρου καθόταν ο κ. Ι. Στουρνάρας, ο κύκλος του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κλείσει.

 

Η αποκάλυψη του «Βήματος» για το τέλος της θητείας του κ. Στουρνάρα αλλά και για το όνομα του αντικαταστάτη του, ο οποίος φέρεται μέχρι στιγμής να είναι ο κ. Παπασταύρου, τον οποίο λέγεται ότι προκρίνει ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει να προκαλεί ευρύτερες συζητήσεις στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους των Αθηνών.


Η απόφαση για αλλαγές είναι ειλημμένη με το επιχείρημα ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τους επόμενους δύο – τρεις μήνες η εποχή αλλά και οι ανάγκες της πολιτικής θα επιβάλουν άλλα πρόσωπα, με καλύτερη αποδοχή από την κοινωνία και τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, και για την εξυπηρέτηση των πολιτικών αλλά και των εκλογικών αναγκών της κυβέρνησης και της ΝΔ, η αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών μοιάζει αναπόφευκτη. Και αυτό παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε, βέβαια όχι με ιδιαίτερη ένταση και σε πολύ χαμηλούς τόνους, να κλείσει το θέμα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε επί μία εβδομάδα ουδεμία επίσημη τοποθέτηση.


Απλώς ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του κ. Στουρνάρα και αντικατάστασης του από τον κ. Παπασταύρου και ότι αυτές οι συζητήσεις λειτουργούν υπονομευτικά.

«Σάκος του μποξ»

 

Ειδικά τους τελευταίους μήνες ο κ. Στουρνάρας έγινε «σάκος του μποξ» για βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τη στήριξη που είχε από τον κ. Σαμαρά, που τον εμπιστεύθηκε απολύτως, και πολλούς άλλους. Ο ίδιος ακολουθεί τη μοίρα των προκατόχων του, παρά την εκτίμηση πολλών ότι ανέλαβε και έφερε εις πέρας τη δυσκολότερη δουλειά των τελευταίων πολλών χρόνων και άρα του αξίζει έπαινος συνέπειας και αποτελεσματικότητας.

 

Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί και η τοποθέτηση του την προσεχή άνοιξη στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου και αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Γ. Προβόπουλο.

Παρότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι δεν ασχολείται με σενάρια. «Δεν με αφορούν όλα αυτά, έχω πολλή δουλειά μπροστά και μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης με την τρόικα» είπε, τονίζοντας ότι έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού και διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο.

Η στήριξη του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη, αλλά με τον κ. Βενιζέλο είναι γνωστή η αντιπαράθεση που έχουν για μία σειρά ζητημάτων, άρα, και οι σχέσεις τους φαίνεται να κρέμονται πολλές φορές… από μια κλωστή.

Η αποκάλυψη του «Βήματος» έδωσε και αφορμή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να μιλήσει προχθές στη Βουλή, ενώπιον του κ. Στουρνάρα, για «ευγενή φιλοδοξία» να οριστεί διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά «αδιανόητο από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με τις ενδείξεις και όλες τις δημοσκοπήσεις δεν θα είναι κυβέρνηση».


«Έχω πολλή δουλειά»

 

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας θέλοντας να σταματήσει η συζήτηση επιμένει – το είπε και στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Τσίπρα – ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια για τα μελλοντικά του σχέδια και συμπληρώνει: «Εγώ είμαι υπουργός Οικονομικών, δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες».

Η μελλοντική πορεία του κ. Στουρνάρα προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αιφνιδιάστηκε από τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε και με ανακοίνωση του ανέδειξε την ενόχλησή του.

Ο κ. Βενιζέλος έχει άριστη σχέση με τον κ. Προβόπουλο, πολύ προτού γίνει υπουργός Οικονομικών και πάντοτε υπήρχε άριστο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι η διαδοχή του κ. Προβόπουλου δεν έχει τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης στις επαφές ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον κ. Βενιζέλο.

Πάντως, ό,τι γίνει θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, με τον δεύτερο να λέγεται ότι δεν έχει κακή εικόνα για τον κ. Παπασταύρου, παρ’ ότι δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης του με τον Πρωθυπουργό.

Ποιος είναι ο «εχέμυθος (σύμβουλος)» κ. Παπασταύρου

 

Ο κ. Σαμαράς φέρεται – σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές – να θεωρεί ότι μια εξαιρετική λύση για το υπουργείο Οικονομικών είναι ο κ. Παπασταύρου, ενώ δεν έχουν βάση τα σενάρια ότι τον κ. Στουρνάρα θα αντικαταστήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ή ο έτερος στενός του σύμβουλος κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Ο κ. Παπασταύρου, για τον οποίο έχει άριστη άποψη ο κ. Στουρνάρας, συνεργάζεται πολύ καλά με τον κ. Λαζαρίδη που εισηγείται στον Πρωθυπουργό και για τα οικονομικά θέματα, εκτός από τα ζητήματα πολιτικής στρατηγικής, ενώ διατηρεί και πολύ καλή σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Οι κκ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου έχουν συνεργαστεί σε πολλά κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. για την ενίσχυση της ελληνονερμανικής συνεργασίας και ειδικά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ο δεύτερος γνωρίζει όσο ελάχιστοι όλα τα κρίσιμα σημεία των συζητήσεων.

Ο 46χρονος δικηγόρος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard, έχει άποψη νια όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το Μνημόνιο και τις όποιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν.

Ο «χρήσιμος», απαραίτητος και εχέμυθος σύμβουλος, που ξέρει πολλά μυστικά από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία και κομματική δράση, ενώ πολλοί θυμούνται ότι το διάστημα 1997-2001 ήταν πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πριν από έναν χρόνο βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης, όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, και συγκεκριμένα όταν εμφανιζόταν συνδιαχειριστής λογαριασμού μεγάλου χρηματικού ποσού.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τού επιτέθηκε και ο κ. Παπασταύρου τούς κατηγόρησε για πόλεμο λάσπης και «πολιτικό αμοραλισμό», τονίζοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό, αλλά αυτός αφορούσε πελάτη του, μια εξήγηση που αποδέχθηκε ο κ. Σαμαράς.

Ως την αντικατάσταση θα κυλήσει αρκετός χρόνος και πολλά δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα γίνει αποδεκτός από τον κ. Βενιζέλο και αν η ύπαρξη του ονόματος του στη λίστα Λαγκάρντ θα υπονομεύσει την τοποθέτηση του στη θέση του υπουργού Οικονομικών.


Η απάντηση δίνεται ουσιαστικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που είχε πειστεί από τις εξηγήσεις του και συνέχισε να τον περιβάλλει με εμπιστοσύνη, αναθέτοντας του κατά καιρούς ειδικές αποστολές, όπως π.χ. όταν τον επέλεξε να «ξεπαγώσει» το Μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας – Ελλάδας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2011 μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ.

 

Άρης Ραβανος απόΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ