«Οι τιμές ανταποκρίνονται πλέον στο περιορισμό της ζήτησης και του κόστους εργασίας και η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος», δήλωσε ανερυθρίαστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δε μπορούσε να το πει στη μέση μιας λαϊκής αγοράς ή στην ουρά του ταμείου ενός σούπερ μάρκετ!
Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, συνέχισε υπονοώντας οτι θα πρέπει να ενισχυθούν εκ νέου με κεφάλαια τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να επιστρέψουν σε καλή κατάσταση στους ιδιοκτήτες τους. Όπως γράφει η εφημερίδα Πριν, ο κ Προβόπουλος διαμήνυσε ήδη οτι «το 2014 θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, ύστερα από μία εξαετία ύφεσης» και «η ανάκαμψη θα επηρεάσει θετικά την απασχόληση και το μέσο ετήσιο επίπεδο του ποσοστού ανεργίας το 2014 αναμένεται, ως αποτέλεσμα, να υποχωρήσει»! Αυτά όμως, ξεκαθάρισε ο διοικητής της ΤτΕ, θα συμβούν μόνον αν συνεχίσουμε όπως πάμε, αφού «η οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για να εξασφαλίσει βιώσιμα και διευρυνόμενα καθ’ οδον πρωτογενή πλεονάσματα
Όπως μας συμβούλευσε, «απαιτείται το ακριβώς αντίθετο: η σύμπλευση δηλαδή κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μία εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη.
Κομμουνιστικό χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι τράπεζες πριν από το ευρώ ναι άλλωστε έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων να γίνει ακόμα δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν κιόλας, τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014».
Επειδή όμως ανάπτυξη χωρίς… πλούσιους και χαρούμενους τραπεζίτες δεν νοείται τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Γ. Προβόπουλος, όσο κι αν προσπάθησε να το κρύψει, δεν μπόρεσε στο τέλος να μην το παραδεχθεί.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γ. Προβόπουλου σχετικά με τα διοικητικά συμβούλια, τους ιδιοκτήτες των τραπεζών, που όπως υποστήριξε ουδεμία ευθύνη είχαν για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ιδρύματα. Όπως είπε, «είναι λάθος ότι ιδιώτες τραπεζίτες χρέωσαν τις τράπεζες και δεν προκύπτει από πουθενά. Είναι πασιφανές και το γνωρίζουν οι πάντες σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ενδεχομένως που η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες». Μάλιστα εκτίμησε ως αυτονόητη την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η οποία πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό με «εγγύηση» τις πολιτικές εξαθλίωσης που ακολουθούνται. Ανέφερε μάλιστα, οτι «στο απόγειο της κρίσης, περί τα μέσα του 2012, τα ποσά τα οποία είχαν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα πλησίαζαν το εξωφρενικό ποσό 140 δις!
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο Γ Προβόπουλος τόνισε ότι υπάρχει «συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση, η οποία αποθαρρύνει τη χορήγηση νέων πιστώσεων και αποστερεί τις τράπεζες από τους πόρους που αντιπροσωπεύουν τα χρεολύσια, οι οποίοι θα ήταν δυνατόν να ανακυκλωθούν σε νέα δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση εξάλλου δημιουργούν το ενδεχόμενο μελλοντικών απομειώσεων της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών κι έτσι συντηρούν την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για σχηματισμό υψηλών προβλέψεων». Για το λόγο αυτόν όπως ξεκαθάρισε- η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε γενναίες ενισχύσεις του τραπεζικού συστήματος: «Σε περίπτωση που θα απαιτηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της άσκησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα ικανοποιητικό απόθεμα, της τάξεως των 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ». Μόνο που το απόθεμα αυτό κάθε άλλο παρά είναι βέβαιο πως θα αποδειχθεί αρκετό κι αυτό το ομολόγησε ευθέως ο διοικητής της ΤτΕ. Όπως δήλωσε, «ομολογώ ότι δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή, διότι γνωρίζουμε τους αριθμούς της Blackrock, αλλά επειδή οι αριθμοί της δεν μετατρέπονται αυτομάτως σε αριθμούς κεφαλαιακών αναγκών δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα βγουν κατά πάσα πιθανότητα από τη διαδικασία των τεστ αντοχής θα μπορούν να ικανοποιηθούν από το υπάρχον κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η ενίσχυση των τραπεζών δεν θα προκύψει μόνον από την απευθείας ενίσχυσή τους αλλά και από τη δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια από τις τράπεζες. Κατά δεύτερον τα ιδρύματα θα ενισχύσουν τον έλεγχο τους στην ελληνική οικονομία αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα τεράστιας κερδοφορίας για τις διεθνείς εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνου, τα λεγόμενα φαντς.
Αυτό που…ξέχασε τονίσει ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι αυτού του είδους οι αγορές ουσιαστικά προϋποθέτουν την αγορά ομολογιακών δανείων επιχειρήσεων με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις για όσους μεσολαβούν σε τέτοιες αγορές προσελκύοντας τα πλέον «αρπακτικά» και «τυχοδιωκτικά» είδη επενδυτικών κεφαλαίων! Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να θέτουν υπό τον έλεγχο τους επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο συνολικά της οικονομίας.
Όσον αφορά επίσης το θέμα του..ελέγχου των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, ακόμη και χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, ο Γ Προβόπουλος ήταν ιδιαίτερα προκλητικός χαρακτηρίζοντάς το αντίθετο με την πρόοδο και… «κομμουνιστικό»! Όπως είπε, «αν πάμε στις αρχές ή στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το σύστημα ήταν κομμουνιστικό κατά κάποιον τρόπο. Δηλαδή λέγαμε τι ποσοστά θα παίρνουν οι καταθέτες και τι ποσοστά χορηγήσεων θα παίρνουν οι μικρομεσαίοι, οι καπνέμποροι, οι γουναράδες κ.λπ. Αυτά εξαφανίστηκαν και ευτυχώς, διότι δεν συνάδουν με ελεύθερες οικονομίες, όπως είναι οι χώρες που είναι μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Κλείνοντας ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα των κόκκινων δανείων, λέγοντας πως ο μεγάλος φταίχτης είναι η… πλεονεξία των δανειοληπτών! Όπως δήλωσε ο διοικητής της, «όπου έγινε συνετή χρήση στεγαστικών δανείων ένα νοικοκυριό, αντί να πληρώνει το ενοίκιο, πλήρωνε τοκοχρεολυτική δόση.
Εν ολίγοις οι τράπεζες βγαίνουν λευκές περιστερές για τα δάνεια που τα προηγούμενα χρόνια, μοίραζαν τα δάνεια στα σπίτια σαν να ήταν φυλλάδια για πίτσες. Τώρα που όλα αυτά τα δάνεια κοκκινίζουν φταίει η πλεοναξία των δανειοληπτών κι όχι η δική τους ασυδοσία! Πόσο ακόμη θα συγκαλύπτει τους φίλους του τους τραπεζίτες ο κ Προβόπουλος!
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.