Γιατί η Δικαιοσύνη τώρα;

Μέρος του δικαστικού σώματος φαίνεται να έχει απελευθερωθεί και προσπαθεί να υπερασπιστεί τη χαμένη τιμή του. Οι τραπεζίτες ανησυχούν και η κυβέρνηση φοβάται, αλλά αδυνατεί να θέσει σε πλήρη λειτουργία τους μηχανισμούς παρεμπόδισης.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε να ελέγξει τώρα αυτά που εδώ και χρόνια έκανε ότι δεν έβλεπε. Μετά την άσκηση διώξεων για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ορισμένοι άρχισαν να διακινούν διάφορα σενάρια. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση αυτή ευνοεί τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, επειδή εκθέτει τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου, των οποίων στενοί συνεργάτες εμπλέκονται.

Άλλοι υποστήριξαν πως η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αποφάσισε να προβεί σε κάθαρση, για να εξευμένισε τον κόσμο, κι άλλοι βλέπουν “πόλεμο εξόντωσης” φιλογερμανικών και φιλοαμερικανικών συμφερόντων.

Η αλήθεια -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- είναι ότι η κυβέρνηση καμία βούληση για κάθαρση δεν είχε, αντιθέτως, η κινητικότητα αυτή στη Δικαιοσύνη της προκαλεί έντονη ανησυχία. Κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, επιχειρώντας να πιστωθεί προθέσεις που δεν είχε.

Είναι γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου ανήκαν στα περιβάλλοντα των πρώην προέδρων των κομμάτων τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν διατηρούσαν σχέσεις και με τους ιδίους. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη λίστα των ρουσφετιών του Τ.Τ. υπάρχουν μερικά τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο εταίρους της κυβέρνησης.

 

Επίσης, ακούγονται ήδη και άλλα ονόματα σημερινών υπουργών που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν αρχίσει η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων, δεν γνωρίζουν πού θα σταματήσει, και προκαλεί ανησυχία.

 

Οι εκπρόσωποι της διαπλοκής, πάντως, όχι μόνο δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τον “ακτιβισμό” της Δικαιοσύνης, αλλά επιχείρησαν να περάσουν και “μηνύματα”, ώστε να την αντιληφθούν αυτοί που πρέπει. Το ερώτημα που παραμένει είναι: Οι δικαστικοί που διαθέτουν τη βούληση να υπερασπιστούν το κύρος της Δικαιοσύνης, που έχει καταβαραθρωθεί, καθώς και να ανταποκριθούν στη λαϊκή απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, θα τα καταφέρουν; θα μπορέσουν να προχωρήσουν;.

 

της Βασιλικής Σιούτη από enet