Στα… μπλόκα οι αγρότες για τη φορολόγησή τους!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να επιλέγει τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες θα έρθει σε σύγκρουση. Έτσι, μετά τους συνταξιούχους, τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς, τους φορτηγατζήδες, τους γιατρούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, ήρθε η σειρά των.. αγροτών!

Μόνο που η συγκεκριμένη ομάδα έχει επανειλημμένα αποδείξει τη μαχητικότητά της και την «καπατσοσύνη» της στο να προκαλεί σημαντικές κυβερνητικές κρίσεις.

 

Οι αγρότες θεωρούν «κήρυξη πολέμου» την φορολόγηση των εισοδημάτων τους και ήδη προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι οι αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αφορά τους αγρότες, οι οποίοι το 2013 εισέπραξαν πάνω από 10.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή πάνω από 5.000 ευρώ ως ενιαίες ενισχύσεις, καθώς επίσης και όσοι ψαράδες παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας έχουν σκάφη μήκους άνω των 12 μέτρων.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.) για ό,τι παράγουν και πωλούν. Για την υποβολή δήλωσης μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προθεσμία μέχρι 20 Μαρτίου σε όσους πρόκειται να τηρήσουν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας) και μέχρι 15 Φεβρουαρίου για όσους πρόκειται να τηρήσουν βιβλία διπλογραφικά (πρώην γ’ κατηγορίας).

 

Την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία έχουν ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ασκούν παράλληλα και γεωργική εκμετάλλευση, εφόσον το 2013 εισέπραξαν πάνω από 10.000 ευρώ από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ή πάνω από 5.000 ευρώ ως ενιαίες ενισχύσεις. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει ακόμη εάν οι αγρότες που υποχρεούνται πλέον να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το 2015 το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τη χρήση του 2013.

 

Η αντίδραση των αγροτών δεν άργησε να έρθει. Αύριο ξεκινά νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων με συντονισμένη δράση ανά την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του «μπλόκου της Νίκαιας» -από τις περσινές κινητοποιήσεις- και με την μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από τα λοιπά μπλόκα από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Όπως αποφασίστηκε, από την Τρίτη, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και από την συμμετοχή θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου. Εξάλλου, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορείες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της AGROTICA.

 

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών, είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι αγρότες είναι πλέον επιχειρηματίες. Καθώς πωλούν και αγοράζουν προϊόντα, θα πρέπει να υπόκεινται στη διαδικασία να τηρούν βιβλία, όπως οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι αγρότες ήταν πάντα μία «ευνοούμενη» κοινωνική ομάδα. Τα χρέη των πολύπαθων και γεμάτων σκανδάλων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχουν χαριστεί πολλές φορές και έχουν πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Το να τηρείς φορολογικά βιβλία, δεν είναι τόσο βάρβαρο όσο ακούγεται. Άλλωστε, όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι τηρούν βιβλία. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι, υπάρχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία…

 

Danioliptes.gr