Αφού είδαν κι απόειδαν, έδωσαν παράταση και «σκούντησαν» τις τράπεζες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάνουν τον Κινέζο κι ούτε ανταποκρίνονται ούτε παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών.

Μέχρι την Παρασκευή  28 Φεβρουαρίου έχουν δικαίωμα οι πολίτες να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό δίνεται έπειτα από σχετικό αίτημα των τραπεζών.


Σημειωτέον, προς χρήση της προστασίας από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας μπορούν να κάνουν όλοι οι οφειλέτες ανεξαρτήτου ιδιότητας. Δηλαδή άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματία, ιδιώτες. Πρόκειται, όμως, για μία
μεταβατική ρύθμιση που θα «προστατεύσει» για ένα χρόνο την κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.


Οι τράπεζες φρόντισαν να αδειάσουν  τελείως τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θ.
Σκορδά και τους πρόσφατους λεονταρισμούς ότι «δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση της εφαρμογής του νέου νόμου για την προστασία των “κόκκινων” δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς». Βροχή έπεσαν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πολιτών που έκαναν λόγο για την άρνηση των τραπεζών να παραλάβουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που καταθέτουν προς αυτές, με στόχο να υπαχθούν στη ρύθμιση του άρθρου 2 του νόμου 4224/2013 για την αποφυγή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους.


Μέσα Ιανουαρίου κι ενώ η ημερομηνία υποβολής λήγει στις 31 του τρέχοντος, πολλά υποκαταστήματα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε δεν παραλαμβάνουν τις σχετικές δηλώσεις είτε το κάνουν, δηλώνοντας άγνοια για τη δρομολόγηση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας.


Η περίφημη μεταβατική ρύθμιση η οποία αντικατέστησε τη μέχρι πρότινος οριζόντια διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθιστά υποχρεωτική την καταβολή ελάχιστης δόσης από τους δανειολήπτες, ενώ συναρτά τη διάσωση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και με σημαντικά χαμηλότερο από το παλαιότερο όριο αντικειμενικής αξίας. Για τη δόση δεν ήταν ενημερωμένες οι τράπεζες;

 

Ο νόμος έκτρωμα που πέρασε χριστουγεννιάτικα από τη Βουλή, αποτελούσε το πρώτο στάδιο της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και πως απώτερος σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να σώσουν το κεραμίδι τους τα αδύναμα νοικοκυριά. Αλλά να συνδράμει μέσω του νέου νόμου τις τράπεζες να «βαφτίσουν» ως «ενήμερα» πολλά από τα σημερινά κόκκινα δάνεια, ο αριθμός των οποίων λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών εκτινάχτηκε.

 

«Ο νόμος αυτός καταργείται στην πράξη και αν ποτέ ωφελήσει κάποιον από τους δανειολήπτες θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Όπως εξηγεί ο νόμος θέτει σωρρευτικά κάποιες προϋποθέσεις ενώ θέτει και   από τις ασφυκτικές προθεσμίες που η μη τήρησή τους οδηγεί στην απώλεια του δικαιώματος.

 

Αργά ή γρήγορα, αναφέρει, οι δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλειστηριασμού έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ακινήτων, όπως εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα. Τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008.

 

27.000 «κόκκινους» δανειολήπτες καλεί το ΥΠ. ΑΝ

 

Είκοσι επτά χιλιάδες φυσικά πρόσωπα κρατούν στο χέρι τους το κατασχετήριο για το σπίτι τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση ενημέρωση των τραπεζών για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μετά από αίτημα των τραπεζών-μελών της, ενημέρωσε χθες ότι οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις του άθρου 2, παρ. 2α του ν.4224/2013 για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.

 

Οι πληροφορίες κύκλων του υπουργείου αναφέρουν ότι τα 27.000 κατασχετήρια αφορούν σε 76.000 δάνεια εκ των οποίων τα 62.000 αφορούν παγωμένα κατασχετήρια και 14.000 αφορούν δάνεια που εντάχθηκαν στις διατάξεις του νόμου Παπαθανασίου (πάγωμα των πλειστηριασμών για οφειλές έως και 200.000 ευρώ).

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.