Η ρύθμιση θα αξιοποιηθεί για όσους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία, υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, παραβάσεις φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, «πόθεν έσχες» κ.λπ.
Το μέτρο προβλέπει να περνούν στα δημόσια ταμεία με τη διαδικασία του ενεχύρου μεγάλα ποσά που είναι δεσμευμένα, ενώ όσοι κατηγορούμενοι γυρίζουν στο κράτος μη κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία θα τυγχάνουν επιεικέστερης μεταχείρισης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, ανοίγει ο δρόμος για να «επιστρέψουν τα κλεμμένα» πολύ ταχύτερα στα κρατικά ταμεία, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι σχετικές ποινικές υποθέσεις. Ήδη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά στο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεγάλα χρηματικά ποσά που βρίσκονται δεσμευμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατήγορουμένων για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.
Με τη νέα ρύθμιση, τα δεσμευμένα αυτά ποσά θα μπορούν να περάσουν στα χέρια του Δημοσίου (με διαδικασίες ενεχύρου), ενώ όσοι κατηγορούμενοι προσφέρουν στο κράτος μη δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρηματικά ποσά, κινητές αξίες (αχ. μετοχές) ή και ακίνητα, θα μπορούν να έχουν επιεικέστερη ποινική μεταχείριση.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ρύθμιση θα αξιοποιηθεί για όσους αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για απιστία, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ξέπλυμα χρήματος – παραβίαση «πόθεν έσχες», παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας κ.λπ.
Εκτιμάται ότι n ρύθμιση μπορεί να βοηθήσει το κράτος να εισπράξει περίπου 2 δισ. ευρώ που αφορούν ποσά που έχουν δεσμευθεί από λογαριασμούς, αλλά και να αξιοποιήσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά από εκατοντάδες δεσμευμένα ακίνητα και νεότερα άγνωστα ποσά που ασφαλώς θα κινηθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο κατηγορούμενοι για να έχουν ευμενέστερη ποινική.
Στα 2 δια ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο μεταχείριση
Σημειώνεται ότι δεσμευμένα ποσά και ακίνητα υπάρχουν σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όπως π.χ. στην υπόθεση των εξοπλιστικών, στην ποινική δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του, της υπόθεσης της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, του σκανδάλου των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας (Energa κ.λπ.), της «Ασπίς Πρόνοια», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Με τις νέες ρυθμίσεις θα προβλεφθεί ότι στις χρηματικές απαιτήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται n κίνηση τους θα καθίσταται αυτοδικαίως δικαιούχος το Δημόσιο και τα αντίστοιχα ποσά θα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρεί το Δημόσιο σε κάθε τράπεζα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Α. Ρουπακιώτη και ολοκληρώνεται για να προωθηθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης X.Αθανασίου, το κράτος θα μπορεί να εισπράξει μέσω ενεχύρου, ενώ σε περίπτωση απαλλαγής του κατηγορουμένου θα πρέπει να του επιστρέψει τα χρήματα, προφανώς έντοκα. Με τη ρύθμιση θα επιτρέπεται να συσταθεί ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ για να μπορούν να ρευστοποιήσουν και να εισπράξουν το περιεχόμενο δεσμευμένων λογαριασμών και στο εξωτερικό.
Η διαδικασία θα κινείται πριν οδηγηθούν οι υποθέσεις στο ακροατήριο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.