Αχίλλειος πτέρνα για την ανάπτυξη οι χώρες του Νότου της Ευρώπης

 

Δε φτάνει που η πρωτοφανής ύφεση της Ελλάδα «σκοτώνει» τα παιδιά της, αλλά η ανάπτυξη της μαζί με την ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες του Νότου αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης.

 

Το ΔΝΤ βλέπει  θετικά σημάδια στην παγκόσμια οικονομία και για αυτό  αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια. Το ΔΝΤ πάντως προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αυτή εξακολουθεί να παραμένει ασθενής και κυρίως άνιση, ενώ χτυπά καμπανάκι για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ευρωζώνη.

 

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοινώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 3,7% το 2014 αντί για 3,6% που προέβλεπε με βάση τον Οκτώβριο. Για το 2015 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 3,9%. Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1% φέτος (από 0,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο) και 1,4% για το 2015.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπλανσάρ στις προβλέψεις για ανάπτυξη στη Γερμανία η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 1,6% αντί για 1,4% που προβλεπόταν αρχικά.


Αντίθετα, η ανάπτυξη στη Γαλλία που είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη μετά από αυτή της Γερμανίας, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη – μόλις 0,9% για το 2014.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης το ΔΝΤ στους κινδύνους που υπάρχουν από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ τη χαρακτήρισε ως «το μέρος της παγκόσμιας οικονομίας που δημιουργεί τις περισσότερες ανησυχίες».

 

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης τις κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μην αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από όσο πρέπει. Το ΔΝΤ κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τονώσει την ασθμαίνουσα ζήτηση στην ευρωζώνη συμβάλλοντας στην αύξηση των πιστώσεων.


Ανάπτυξη από πού;

 

Συνεχίζουν να μας λοιδορούν αδιαλείπτως όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι για το ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού, οτι δεν έχουμε πλάνο και προοπτική, και οτι σε όλη αυτή τη μαυρίλα συμπαρασύρουμε και πολλούς άλλους.

Οι ίδιοι άνθρωποι που κατακρίνουν την Ελλάδα για τις αποτυχίες και τα λάθη της, οι ίδιοι άνθρωποι παραδέχονται οτι η συνταγή που της επιβάλλουν είναι λάθος!

Αλλά από πού να βρεις ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα; Με 30% ανεργία και 40% υπερχεωμένα νοικοκυριά;

 

Ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης, όμως κι εδώ υπάρχουν πολλές αδυναμίες. Σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική για παράδειγμα, δε δημιουργούνται παράλληλα και γύρω από τις τουριστικές μονάδες εκείνες της υποδομές ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όχι μόνο ξενοδοχουπαλλήλων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν Έλληνες.

 

Όταν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν χάσει αν όχι τη δουλειά τους, έχουν χάσει σίγουρα το 50% των απολαβών τους δεν μπορείς να στηρίξεις την αγορά και την καταναλωτική πίστη μόνο στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μπορείς να ζητάς επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις οι οποίες υφίστανται εξοντωτική φορολογία και στερούνται ζωτικής σημασίας ρευστότητα.

 

Μέχρι να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα θα αποτελεί όνειρο απατηλό.

 

Danioliptes.gr