Όλη η φασαρία γίνεται για τα 9 δις του ΤΧΣ

Μία καινούργια “αιτία πολέμου” ανακάλυψαν τρόικα και κυβέρνηση προκειμένου να καθυστερείται η έλευση της πρώτης κι η έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το μαξιλάρι των 9 δις ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο δάνειο, ενόψει και των εκλογών του Μαΐου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει «βελτιωμένη» πρόταση προς την τρόικα για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα επαναφέρει το σχετικό αίτημα -το οποίο έχει ήδη απορριφθεί μετ’ επαίνων- ζητώντας χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις συστημικές τράπεζες ώστε να περισσέψουν κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που προσδιορίζεται πλέον στα 14 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2015. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις τραπεζιτών που αναφέρουν ότι η μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα περιορίσει τις πιθανές ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια μετά τα τεστ αντοχής της BlackRock.

 

Κατά συνέπεια θα περισσέψουν κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα καθώς θέλει να μειωθεί, όπως αναφέρει τραπεζίτης στο Reuters, ο δείκτης CoreTier 10% στο 8%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Αν πετύχει τον στόχο του το υπουργείο Οικονομικών, τότε θα περιοριστούν σημαντικά τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι τράπεζες από το «μαξιλάρι» των περίπου 9 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αλλιώς και αυτά τα χρήματα θα τα «φάνε» οι τράπεζες.

 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ακόμα κι αν ξεπεραστεί το πρόβλημα απουσίας νομικού πλαισίου χρήσης των κεφαλαίων του ΤΧΣ για κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, η τρόικα έχει άλλα ισχυρά επιχειρήματα ουσίας.

 

Η ΕΚΤ και η BlackRock δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να « μπει χέρι» στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, τουλάχιστον πριν από την ολοκλήρωση των stresstests, ενώ σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το «κακό» σενάριο. Αυτό που προβλέπει διάψευση της κυβερνητικής αιστοδοξίας και κάνει λόγο για ύφεση και το 2014 και το 2015. Επιπρόσθετα σε χθεσινή ανάλυση της για την Ελλάδα, η JPMorgan προβλέπει εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων το 2015 παρά το γεγονός ότι σε βάθος τριετίας θα επιστρέψουν καταθέσεις 30 δισ. ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού δεν αποτελεί, υποστηρίζουν αξιωματούχοι, λύση αλλά «μπάλωμα», καθώς η τρόικα θέλει συγκεκριμένα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αλλωστε ουδείς αρνείται ότι το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων δεν είναι άλλο από το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015 καθώς εντάσσει σ’ αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.

 

«Καρφί» από Ντάιζελμπλουμ

 

Μπορεί λοιπόν οι προθέσεις της τρόικας να είναι γνωστές -διατήρηση της σκληρής, συχνά αδιάλλακτης στάσης της- ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάιζελμπλουμ, «παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση».

 

Παράλληλα «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των δόσεων του τρίτου τριμήνου του 2013.

 

Συνεπώς, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των απολύσεων, αν δεν προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν δεν μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, αν δεν βρεθούν τα ισοδύναμα από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2013, στην καλύτερη περίπτωση θα εκταμιευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Danioliptes.gr