Κατά περίπτωση θα εξετάζονται οι αιτήσεις για ρύθμιση τιτλοποιημένων δανείων

του Άγγελου Αγγελίδη

“Βόμβα” αποτελεί η παραδοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ότι θα εξετάζει… κατά περίπτωση τις αιτήσεις για τη ρύθμιση των τιτλοποιημένων δανείων!

Το Ταμείο, όχι μόνο προχώρησε στην εκχώρηση μεγάλου μέρους των “κόκκινων” στεγαστικών του δανείων σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κυρίως τη J.P.Morgan) αλλά πλέον στην ουσία “νίπτει τα χείρας του” αναφορικά με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες στην αποπληρωμή τους.

 

 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ 24.400 στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων “άλλαξαν χέρια” και εκχωρήθηκαν σε άλλα ιδρύματα. Ο αριθμός αποκαλύφθηκε μετά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότι τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, με συνέπεια να βρίσκονται σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

 

Όπως γίνεται γνωστό με το έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόκειται για την μεταβίβαση και τιτλοποίηση εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της χρονικής περιόδου από την 30η Απριλίου 2006 έως την 28η Αυγούστου 2039, από ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων που είχαν χορηγηθεί από 1 Ιουλίου 1988 έως 30 Ιουνίου 2004. «Σήμερα παραμένουν τιτλοποιημένα 24.400 δάνεια που αντιστοιχούν στο 12% των ενεργών δανείων του στεγαστικού τομέα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Τι γίνεται όμως ως προς τη δυνατότητα αυτών των δανειοληπτών να υπαχθούν σε ρυθμίσεις διευκόλυνσης αποπληρωμής; Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, στις ρυθμίσεις (επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή κλπ) «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν τα ως άνω τιτλοποιημένα δάνεια εφόσον έχουν μεταβιβαστεί οι σχετικές απαιτήσεις.

 

 

Τυχόν αιτήσεις ρυθμίσεων, που αφορούν σε δάνεια της κατηγορίας αυτής εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΔΣ μέσα στο πλαίσιο των συμβατικών δυνατότητων κατ΄ εξαίρεση ανταλλαγής συγκεκριμένου αριθμού αυτών σε δωδεκάμηνη βάση (από 29/8 κάθε έτους, έως 28/8 του επομένου)».

 

Όπως αναφέρεται εξάλλου, στο πλαίσιο του αριθμού αυτού, το ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αξιολογεί και μοριοδοτεί (με βάση οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια, προσωπική κατάσταση υγείας κλπ) τα αιτήματα ρυθμίσεων τιτλοποιημένων δανείων και αποφασίζει την αντικατάσταση των πιο οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών με άλλα δάνεια και στη συνέχεια προβαίνει στις ισχύουσες ρυθμίσεις εξυπηρέτησης τους.

 

Παράλληλα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να διευκολύνει τους δανειολήπτες του, που τα δάνεια τους έχουν τιτλοποιηθεί βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη της τιτλοποίησης (εκπρόσωπο των ομολογιούχων και συμβούλιο ομολογιούχων) για τροποποίηση των όρων της συμβάσεως εκχώρησης (τιτλοποίησης) ώστε να παρασχεθεί η ευχέρεια για έγκριση αιτημάτων τους για ρυθμίσεις των δανείων τους.

 

Είναι επιεικώς απαράδεκτο για ένα κρατικό ίδρυμα, όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να “ξεφορτώνεται” με τόσο μεγάλη ευκολία στεγαστικά δάνεια που είχε χορηγήσει. Και η στάση του γίνεται ακόμη πιο σκληρή προς τους δανειολήπτες, λέγοντας ότι θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις… κατά περίπτωση. Στη συγκεκριμένη υπόθεση απαιτείται σωστή πολιτική παρέμβαση και η έκδοση μία γενικευμένης οδηγίας-εντολής, η οποία θα ρυθμίζει συνολικά το “καυτό” θέμα…

 

Και να μην ξεχνάμε και τους πολίτες που πήραν δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση, καθώς όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στο συγκεκριμένο τομέα αφορούν δάνεια που ελήφθησαν από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και φυσικά ο ΟΕΕ δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Οι χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΕ βρίσκονται με τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους καθώς δεν μπορούν να βρουν βοήθεια από πουθενά… Με αυτούς τους ανθρώπους δεν θα ασχοληθεί το κράτος;

 

Danioliptes.gr