Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς λέει, ο Ντράγκι

Επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εφιστώντας την προσοχή κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάκαμψη.

Σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung», ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό.

«Πράγματι διαπιστώνουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, από την άλλη πλευρά όμως η ανάκαμψη είναι ακόμη υποτονική και άνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. «Γενικά, ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης είναι μεγάλος, θα ήμουν πολύ προσεκτικός να μη δώσω μια υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι έχει συμβάλει σημαντικά στην αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους, με τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία του ευ ρω. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και έχει διοχετεύσει ρευστότητα πάνω από ένα τρισ. ευρω στο τραπεζικό σύστημα, με τον κ. Ντράγκι να έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, εφόσον καταστεί αναγκαίο.

 

Το διατραπεζικό επιτόκιο Εοnia έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από το βασικό επιτόκιο 0,25% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.

 

Και οι ενδείξεις αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη -με Ελλάδα και Κύπρο να έχουν ήδη αρνητικά ποσοστά πληθωρισμού και Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία στο χείλος- η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρωζώνη σε έναν «φαύλο» κύκλο διαρκούς υποχώρησης των τιμών.

 

Ο κ. Ντράγκι έχει μιλήσει για «μια ζώνη κινδύνου »κάτωαπότο1%. Αλλά οι οικονομολόγοι φαίνεται να συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες αποπληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ απηύθυνε έκκληση προς τις αρχές των Βρυξελλών να λάβουν το συντομότερο δυνατόν μια απόφαση για δεσμευτική ημερομηνία καθιέρωσης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών -μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται όλες οι τραπεζικές συναλλαγές- ώστε να περιορισθεί η σύγχυση μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Το νέο σύστημα πληρωμών (SEΡΑ) υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα από 1ης Φεβρουαρίου, όμως η Κομισιόν πρότεινε αυτό το μήνα μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο.

 

naftemporiki