Στο στόχαστρο οι αγρότες. Τους τάζουν δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις

 Άλλη μία τροπολογία – φωτοβολίδα για τη δήθεν ελάφρυνση των αγροτών, τα δάνεια των οποίων παρέμειναν στο κακό κομμάτι της ΑΤΕ, φέρεται να έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

 

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ευελπιστεί να κρατήσει τα τρακτέρ στα χωράφια, τα οποία ζεσταίνονται για νέα μπλόκα με αφορμή τις αλλαγές στη φορολογία τους.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, προβλέπεται παράταση έως και δέκα χρόνια με χαμηλά επιτόκια για την αποπληρωμή, γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις και τις αξίες υποθηκευμένων ακινήτων. Το χθεσινό «δώρο για» χιλιάδες αγρότες προωθήθηκε με τροπολογία που υπέβαλαν από κοινού βουλευτές της νδ και του ΠαΣοΚ, προκειμένου να κρατήσει τα τρακτέρ στα χωράφια και να κατευνάσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως εκείνους που εκπροσωπούν αγροτικές περιφέρειες.

 

Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, εξάλλου, το Μέγαρο Μάξιμου καλοπιάνει και τους βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκλογική τους βάση, έπειτα και από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Σε μεγάλο βαθμό, η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια στην ΑΤΕ ήρθε χθες να σβήσει τη φωτιά που επιχείρησαν να ανάψουν 32 γαλάζιοι βουλευτές, υπό τον Ιορδάνη Τζαμτζή, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ο» φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες που οι ίδιοι είχαν υπερψηφίσει πριν αττό τα Χριστούγεννα!

 

 

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση – ασπιρίνη για χιλιάδες αγρότες

 

 

Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά σε χιλιάδες αγρότες, με το υπουργείο να την κάνει καταρχήν δεκτή, έχοντας εξασφαλίσει, όπως ανέφερε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα θεωρηθεί παράνομη ή συγκαλυμμένη κρατική επιδότηση.


Η ρύθμιση εκτιμάται ότι αφορά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ, ή στο 20% του συνόλου όσων είχε χορηγήσει η παλιά Αγροτική Τράπεζα, τα οποία και δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε 15.000-17.000 αγρότες, με συνολική αγροτική έκταση 500.000 στρεμμάτων, ωστόσο εκτιμήσεις αγροτικών οργανώσεων τους ανεβάζουν σε πολύ υψηλότερο αριθμό, κάνοντας λόγο ακόμη και για 50.000 παραγωγούς, τα δάνεια των οποίων εξυπηρετούνται οριακά.

 

Το τάιμινγκ κατάθεσης της τροπολογίας δεν είναι φυσικά τυχαίο, καθώς, εκτός από την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων, η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων της παλιάς ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που τα τελευταία 24ωρα απειλούν να βγουν στους δρόμους.

 

Μόνο που τακτοποίηση των δανείων δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί εκκαθάριση της οφειλής για κάθε αγρότη που παραφορτώθηκε με παράνομους τόκους χιλιάδων ευρώ.


Κούρεμα

 

Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι κουρεύονται τα ποσά που απαιτούσε η παλιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Στο εξής το ύψος της υποθήκης περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, σύμφωνα και με αυτό που επιτάσσει η διεθνής τραπεζική πρακτική.


Η παλιά ΑΤΕ συνήθιζε να υποθηκεύει χωράφια, κατοικίες και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών σε ποσοστά ως και… 300% ή και παραπάνω της αξίας των δανείων. Έτσι, για κάποιον που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ή 30.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ.

 

Εφόσον το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει στον αγρότη η τράπεζα, πλέον, με τη ρύθμιση του υπουργείου, η προσημείωση περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού.


Το δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι ότι εξαιρούνται της υποθήκης η πρώτη κατοικία του αγρότη ή του φυσικού προσώπου που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, καθώς και η κύρια αποθήκη του παραγωγού. Επιπλέον, αν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα του ενός ακίνητα, τότε περιορίζεται μόνο σε εκείνα που καλύπτουν την απαίτηση της τράπεζας.

 

Εκχώρηση μισθώματος

 

 Εφόσον, τώρα, το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη, τότε στη σύμβαση που θα κάνει με τον οφειλέτη η τράπεζα, η τελευταία μπορεί να απαιτήσει την εκχώρηση του μισθώματος σε εκείνη, μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο.


Τα αγροτικά ακίνητα θα εκμισθώνονται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τιμή εκκίνησης που θα αντιστοιχεί στην ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δάνειου, όπως αυτή υπολογίζεται από τον εκκαθαριστή.

 

Στην πυρά… υπερχρεωμένος αγρότης

 

Τα περιθώρια για τους αγρότες στενεύουν επικίνδυνα, οι οποίοι όπως κι ο υπόλοιπος ελληνικός πληθυσμός, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτι ή τα χωράφια τους.

 

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν επέλθει, είναι η περίπτωση αγρότη – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης προσέφυγε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επειδή βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού του δανείου. Το δικαστήριο, προστάτεψε μεν την πρώτη κατοικία του, όμως αποφάσισε την ρευστοποίησε του συνόλου των αγροτεμαχίων, τα οποία καλλιεργούσε και έβγαζε τα προς το ζην! Του όρισε, επίσης, την καταβολή μηνιαίας δόσης για το δάνειο ύψους 900 ευρώ όταν το, μέχρι πρότινος, εισόδημα του είναι μόλις 1050 ευρώ!

 

Αυτές είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τους αγρότες οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι και με τη δέσμευση της κοινοτικής τους επιδότησης από την τράπεζα, στην οποία χρωστάνε.

 

Αφού λοιπόν, το μνημόνιο κι οι υπερασπιστές του εξολόθρευσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, έστρεψαν τα βέλη τους ώστε να αποτελειώσουν και τους αγρότες.

 

Danioliptes.gr