Κανείς δε φαίνεται να γλιτώνει. Αφού το 80% της αγροτικής γης πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς και του Μ. Σάλλα τώρα οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να πουλούν και ψάρια!
Μόνο που το management κάποιων από τις ιχθυοκαλλιέργειες έχει πετύχει σε όλα τα άλλα (εξαγωγές, τεχνογνωσία…) πλην χρηματοοικονομικών, συμφέρον για όλους είναι να παραμείνει στο “πόστο”. Να μη φθάσουμε στα ….καλά των αρχών της δεκαετίας του ’80, όταν …φουρναραίοι ανέλαβαν βιομηχανίες.
Έτσι, λοιπόν, από τις ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται να ξεκινά το ξεκαθάρισμα των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, πιστώτριες τράπεζες του κλάδου επέδωσαν στους ψαράδες τελεσίγραφο, το οποίο τους καλεί πρακτικά να βάλουν λεφτά ή να παραδώσουν τη διοίκηση.
Μετά από ζυμώσεις μηνών, κάποιες πιστώτριες τράπεζες στον συγκεκριμένο κλάδο αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν τις κινήσεις τους, στέλνοντας ένα ηχηρό σήμα σε επιχειρηματίες και στην αγορά ότι έρχονται deals με το πιστόλι στον κρόταφο, επισημαίνει το Euro2day.gr.
Η απόφαση να ξεκινήσουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι αρκούντως συμβολική. Πρόκειται για έναν από τους πλέον εξαγωγικούς, αλλά και προβληματικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μόνο τα δάνεια των τριών μεγάλων εισηγμένων (Νηρεύς, Σελόντα, Δίας) πλησιάζουν τα 540 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA κινούνται, λόγω και έκτακτων παραγόντων (αποτίμηση αποθεμάτων) σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ή είναι αρνητικά.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πριν από μερικές ημέρες οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών αποφάσισαν από κοινού να θέσουν σε κίνηση την αναδιάρθρωση των εταιρειών Δίας, Σελόντα και Νηρεύς, διακόπτοντας κάθε χρηματοδότηση και ζητώντας από τους βασικούς μετόχους είτε να βάλουν λεφτά και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, είτε να παραδώσουν τη διοίκηση.
Για να δώσουν, μάλιστα, έμφαση στο τελεσίγραφο κάποιες εξ αυτών επέλεξαν η σχετική απόφαση να εγκριθεί και από το διοικητικό τους συμβούλιο.
Στόχος των τραπεζών είναι να πάρουν στα χέρια τους την αναδιάρθρωση του κλάδου, η οποία καθυστερεί εδώ και χρόνια, πιέζοντας αρχικά τους μετόχους να βάλουν ή να βρουν λεφτά και αποκτώντας εν συνεχεία τον έλεγχο των εταιρειών, αφού βέβαια έχουν λύσει τον δύσκολο γρίφο του ποιος θα τρέξει τις εταιρείες.
Παρότι τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η απόφαση των τραπεζών γνωστοποιήθηκε ήδη στις διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, η ύπαρξη επιστολής δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά των «ψαράδων». Κύκλοι προσκείμενοι στις εταιρείες αρνούνται ότι έχουν λάβει σχετική επιστολή, σημειώνουν πάντως με νόημα πως «δεν χρειάζεται κανένα έγγραφο για να κινηθεί η διαδικασία μετοχοποίησης δανείων. Η ζωή έχει ήδη απαντήσει για αυτό…».
Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε μετοχοποιήσεις δανείων ακόμη και χωρίς να επέλθουν τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο της προπτωχευτικής διαδικασίας.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες εκβιάζουν στεγνά ώστε οι επιχειρηματίες να βρουν λεφτά ή στρατηγικό επενδυτή πρόθυμο να βάλει λεφτά. Και από τις μέχρι τώρα ενδείξεις η παραπάνω τακτική ενδέχεται να αποδειχθεί αποτελεσματική για κάποιες περιπτώσεις.
Αν δεν βρεθούν κεφάλαια για να καλυφθούν οι απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου, οι τράπεζες θα κινήσουν τις διαδικασίες μετοχοποίησης δανείων για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.