Ζωή με το φόβο του πλειστηριασμού για ένα στα δύο νοικοκυριά

Μικρά γράμματα φαντάζουν για κάποιες όλες αυτές οι έρευνες και τα ρεπορτάζ που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών που ζουν με το φόβο της ανεργίας και του πλειστηριασμού.

Σε σημερινό δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου αποτυπώνεται το σκηνικό των νοικοκυριών που ζουν στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας και την «παρατεταμένη χειμερία νάρκη» η οποία έχει κυριεύσει την αγορά. Τα στοιχεία της ετήσιας τακτικής έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία MARC ΑΕ, είναι αποκαρδιωτικά και απλώς επιβεβαιώνουν με αριθμούς τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων και των καταναλωτικών δαπανών, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους.

Από πού ακριβώς να προέλθει η ανάπτυξη όταν ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του ενώ το 40,2% των νοικοκυριών (δηλαδή 1,4 εκατ.) έχουν στην οικογένεια έναν τουλάχιστον άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% (λιγότερα από 200.000) λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

 

Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομία υποχρεώσει προς τις τράπεζες.

Πολύ κακά είναι τα μαντάτα και για το 90,3% των καταναλωτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση! Όχι χειμερία νάρκη, αλλά σε κανονικό θάνατο οδηγεί χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις αυτή η κατάσταση.

 

Ένα στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθει στην κρίση. Οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, οι κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά.


Ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζε5, δάνεια κ.λπ., λόγω αδυναμία (το 34,8% των νοικοκυριών) καθυστερεί οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων.


Το 94,6% των νοικοκυρ
ιών έχει υποστεί μειώσει εισοδήματα το διάστημα της κρίσης(2010-2013). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που ανήκουν στο εισοδηματικό κλιμάκιο 10.000-25.000 ευρώ (96%-97%) εμφανίζει μειώσει στα εισοδήματά του. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2012), το 82,4% του πληθυσμού αναφέρει ότι έχει υποστεί μειώσει μέσα στο 2013, γεγονός που δείχνει ότι τα εισοδήματα διατηρούν την καθοδική τους τάση.
Ο μέσος όρος μείωση
του εισοδήματος, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ, αγγίζει το 40% (39,47%).

Βασική και μοναδική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (48,6%). Τα εισοδήματα από μισθωτά υπηρεσίες, ελευθέρα επαγγέλματα και επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει ως προς τη συνεισφορά τους στην οικονομία του νοικοκυριού (35,9% των νοικοκυριών στηρίζεται σε μισθούς, 10,3% σε επιχειρηματικά κέρδη).
Το 41,7% θεωρεί ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσει του επόμενου έτους.


Αυξημένη αδυναμία δηλώνουν τα νοικοκυριά με 1 τουλάχιστον άνεργο (51%).
Η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ετήσια χειμερία νάρκη», δεδομένου ότι το 75,5% (από 70% στην αντίστοιχη περσινή έρευνα εισοδήματα) των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά.


Κόβουν φαΐ και θέρμανση

 

Δραματικές περικοπές εμφανίζουν οι ανάγκες στην κατανάλωση λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων: το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει στις δαπάνες των ειδών διατροφής, ενώ το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση και περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση του υψηλού και αναποτελεσματικού φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

 

Αναγκαία η τόνωση των εισοδημάτων

 

Μια τάση υποβάθμισης των καταναλωτικών συνηθειών, του επιπέδου διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των νοικοκυριών διαπιστώνει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «τα στοιχεία αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά και ότι δε θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις.

 

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μερική άρση των πλειστηριασμών, το φόρο ακινήτων και τις κατασχέσεις καταθέσεων έχουν τροφοδοτήσει ένα διαλυτικό κύμα ανασφάλειας που τροφοδοτεί εκ νέου την ύφεση, την αποφυγή ρίσκου και επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ συντηρείται με αυτόν τον τρόπο το υψηλότατο επίπεδο ανεργίας».
Σήμερα, προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, «είναι επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε η προώθηση οικονομικών πολιτικών που θα τονώσουν την οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών, όπως είναι η χρηματοδότηση δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πολιτική ενίσχυσης της υποκατάστασης ζήτησης που καλύπτεται σήμερα με εισαγωγές».


Danioliptes.gr