Ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των συντάξεων στα πρότερα επίπεδα, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Ο Ισπανός σοσιαλιστής και μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Αλεχάντρο Θέρκας είναι ο συντάκτης της γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Ακόμα δεν κόπασε ο θόρυβος από το θέμα με τις μειώσεις των αμοιβών των ένστολων και το σκεπτικό του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επέβαλε ο σχετικός νόμος του 2012, και ένα νέο ζήτημα προέκυψε, πριν από λίγες μέρες, με το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου και των αστοχιών της τρόικας στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε μνημονιακό καθεστώς, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι «οι μειώσεις στις συντάξεις παραβιάζουν κατάφωρα σημαντικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη», ενώ χαρακτηρίζονται συλλήβδην παράνομες.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Ε.Ε. στην Αθήνα, που έχουν γνώση του προβλήματος και των παραμέτρων του, n συγκεκριμένη επισήμανση ανοίγει ξεκάθαρα θέμα διεκδικήσεων θιγόμενων πολιτών από τη χώρα μας, οι οποίοι μπορούν να πατήσουν στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία και να εγείρουν αξιώσεις επαναφοράς των εισοδημάτων τους στα πρότερα των μειώσεων επίπεδα, είτε στην Ελλάδα είτε σε διεθνή δικαστήρια. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που θυμίζει ό,τι συνέβη πριν από λίγο καιρό με τους ένστολους.
Ειδικότερα, στο σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της 10ης Δεκεμβρίου 2013, με αριθμό πρωτοκόλλου 2013/2277 (ΙΝΙ), προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με τα έργα και τις ημέρες της τρόικας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, ειδικά για τη χώρα μας τονίζονται οι παραβάσεις που υπήρξαν αυτά τα τρία χρόνια λόγω των περικοπών σε υγεία και συντάξεις και του μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 14 η Επιτροπή αναφέρει ότι «καταδικάζει ρητά τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας θεωρώντας ότι συνιστούν παράβαση του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 και του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου του».
Μάλιστα, το κείμενο επισημαίνει ότι «οι επίμαχες διατάξεις της εγχώριας νομοθεσίας αποσκοπούν στην εκπλήρωση των απαιτήσεων άλλων νομικών υποχρεώσεων και δεν τις εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη» και διατυπώνει την άποψη πως «το δόγμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων ισχύει εν γένει και θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο της Κοινωνικής Χάρτας, η οποία ψηφίστηκε μεταπολεμικά από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες-μέλη του, αναφέρει ρητά ότι «οι συμβαλλόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα με τη σύναψη κατάλληλων διμερών ή πολυμερών συμβάσεων ή με άλλα μέσα για να διασφαλίζουν την ισότητα μεταχείρισης ανάμεσα στους υπηκόους του κάθε συμβαλλόμενου μέρους και τους υπηκόους των άλλων μερών αναφορικά με το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλεια».
Στην περίπτωση της Ελλάδας σαφώς και δεν υπάρχει ισότητα στα θέματα της κοινωνικής ασφάλειας συγκριτικά με τους υπηκόους των άλλων Ευρωπαίων εταίρων, που διατηρούν τα επίπεδα ασφάλισής τους ανέγγιχτα.
Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι όμως αυτό που ξεκάθαρα μιλάει για «διαφύλαξη των πλεονεκτημάτων που έχουν παραχωρηθεί από τις νομοθεσίες κοινωνικής ασφάλειας».
Εδώ ακριβώς είναι που η Ε.Ε. βγάζει κίτρινη κάρτα στους δανειστές καθώς στην Ελλάδα (κάτι που δεν συνέβη στις άλλες τρεις μνημονιακές χώρες), «δεν υπήρξε διαφύλαξη των πλεονεκτημάτων που παλιότεροι νόμοι πέτυχαν», όπως τονίζεται στο καταδικαστικό κείμενο. Αντιθέτως, πολλά κεκτημένα χάθηκαν λόγω της πίεσης των τροϊκανών.
Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σημείο αυτό μιλάει για παραβάσεις ως προς την ελληνική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της σύμβασης αριθμ. 102 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Σύμφωνα με αξιόπιστη ευρωπαϊκή πηγή, οι παραπάνω επισημάνσεις, εκτός της πολιτικής αποδοκιμασίας που είναι εύλογο να εγείρουν και n οποία εν μέρει επισημάνθηκε ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, ενέχουν τον κίνδυνο για την κυβέρνηση να ασκηθούν νομικές πλέον πιέσεις από πολλούς θιγόμενους πολίτες – νομικές πιέσεις όχι πλέον σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, καθώς ο οποιοσδήποτε θιγόμενος έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες των δανειστών.
Το σχέδιο γνωμοδότησης της ευρωπαϊκής επιτροπής. Στην παράγραφο 14 τονίζεται η «παράβαση του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου του». Από την άλλη πλευρά, το νομικό οπλοστάσιο για την επαναφορά των συντάξεων σε προηγούμενα επίπεδα βοηθείται απ’ αυτές τις παραδοχές ενός ευρωπαϊκού οργάνου.
Ρήγμα και στις περικοπές στην υγεία
Εν τω μεταξύ, στο ίδιο κείμενο και στην παράγραφο 12, γίνονται αναφορές για τις παράνομες περικοπές στα προγράμματα υγείας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 168, παράγραφος 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (το οποίο αφορά τις παροχές υγείας) απαγορεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Η επισήμανση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε σχέδιο για περικοπές στην υγεία από δω και στο εξής, ενώ θέμα εγείρεται και για τα μέχρι στιγμής μέτρα στον ίδιο τομέα.
Ένας απρόσμενος σύμμαχος
Συντάκτης της συγκεκριμένης γνωμοδότησης είναι ο Ισπανός σοσιαλιστής και μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Αλεχάντρο Θέρκας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της επισήμανσής του ότι μέσα σε μια τετραετία στις τέσσερις ευρισκόμενες σε μνημόνιο χώρες χάθηκαν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο κ. Θέρκας αποτελεί έναν απρόσμενο εσχάτως σύμμαχο της χώρας μας, καθώς ηγείται των προσπαθειών χαλιναγώγησης των δανειστών.
Και λέμε «απρόσμενο» επειδή παλιότερα είχε κινηθεί πολύ διαφορετικά: είχε εισηγηθεί ευέλικτες μορφές εργασίας, όπου για διάστημα ενός έτους ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης να υπερβαίνει ακόμα και τις 70 ώρες, αρκεί στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.
Από τότε -το 2011- βέβαια πολλά άλλαξαν μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η κυβέρνηση στη χώρα του δεν προέρχεται από το κόμμα του, το οποίο τότε ήταν υπέρμαχο των νεοφιλελεύθερων πρακτικών, και ο κ. Θέρκας έχει εξελιχθεί σε υπέρμαχο των ελληνικών και ισπανικών διεκδικήσεων.
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.