Το ζήτημα των τραπεζών τροφοδοτεί έντονες κόντρες στους κόλπους της ΕΕ με την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μέχρι τον Απρίλιο. Η σκληρή στάση της Ευρωβουλής στην απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN το Δεκέμβριο, σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, προβληματίζει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Το όλο θέμα θα βρεθεί στο «τραπέζι» του ECOFIN την Τρίτη το πρωί, ενώ παρασκηνιακά θα απασχολήσει και το Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής προεδρίας, ο προεδρεύων του Συμβουλίου EC0F1N, υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την επιστολή του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, εξ ονόματος όλων των πολιτικών ομάδων, με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ευρωβουλευτές δεν πρόκειται να συναινέσουν με την απόφαση των κρατών-μελών να συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών μέσω διακυβερνητικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ενστάσεις έχει το Κοινοβούλιο και σε άλλα σημεία της απόφασης: Κυρίως ζητά την απλούστευση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης, ώστε η απόφαση για την εξυγίανση ή εκκαθάριση μιας τράπεζας να λαμβάνεται από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη. Οι ίδιες ελληνικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης με διακυβερνητική συνεργασία είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των 28 κρατών-μελών, ο οποίος θεωρείται πολιτικά αδύνατο να αλλάξει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινείται και η απάντηση που θα στείλει η ελληνική προεδρία στον κ. Σουλτς.
Πάντως, ο χρόνος πιέζει, γιατί -όπως επισημάνθηκε- πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η επικύρωση της από την τελευταία ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Απρίλιο, δηλαδή πριν από τη διάλυση της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η τραπεζική ενοποίηση θα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αρχής γενομένης με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών την 1η Νοεμβρίου 2014.
Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί συμφωνία, κάποιος πρέπει να υποχωρήσει: Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της διακυβερνητικής λειτουργίας του Ταμείου, αφού είτε θα παραμείνει όπως συμφωνήθηκε είτε θα ενσωματωθεί στα κοινοτικά όργανα.
Η Ευρωβουλή προς το παρόν απειλεί πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τα κράτη-μέλη, τότε θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει η Συνθήκη να υιοθετήσει την τραπεζική ενοποίηση με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την ενσωμάτωση του Ταμείου Εξυγίανσης στα κοινοτικά όργανα.
Η τραπεζική ενοποίηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρότι η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει βελτιωθεί όπως διαπίστωσαν κορυφαίοι τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός-, εντούτοις παραμένουν αρκετοί κίνδυνοι. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», που επικαλείται μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών υπολογίζεται σε 84 δισ. ευρώ.
Παρότι χρησιμοποίησε διαφορετική μέθοδο, ο ΟΟΣΑ αναμένει οτι στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της διαδικασίας των stress tests. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι τα stress tests δεν θα είναι αξιόπιστα, παρά μόνον εφόσον καταφέρουν να φέρουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες τράπεζες. «Δεν προχωρούμε στα stress tests ώστε να πούμε πως όλα είναι καλά. Ελπίζω ότι θα αποκαλυφθούν και κακές ειδήσεις» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ από το Νταβός.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.